Меню
дискусия

И при инсултите става дума за пари

21-03-2023 07:06
Не можем да лекуваме само едната артерия, ако може, няма как да стане и всичко го знаем прекрасно, казва д-р Людмил МатеевИ при инсултите става дума за пари
Clinica.bg

press@clinica.bg
Какви са проблемите в лечението на инсулти у нас, защо смъртността и инвалидизацията в страната ни са толкова високи обсъдиха експерти по време на дискусия на тема „Ще има ли България модерно лечение на инсултите", организирана от „Индекс на болниците" и Българското дружество по инсулт (БДИ). Какво смята д-р Людмил Матеев, началник на Отделението по неврология в "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ", може да видите в неговото изказване.
Кой каквото и да говори, става дума за пари. Ако в лечението на инсулти имаше пари, ние нямаше да сме тук. Това щеше да се случва, но видимо, това не се случва. Видяхме само две пътеки, представител на НЗОК и на Министерството на здравеопазването в дискусията.

Вижте колко струва диагностика на артерия

на КП 20 и колко струва лечение на инсулт, както и колко е престоят в болница. Остойностяването не е задоволително. Не можем да лекуваме само инсулт или едната артерия, ако може. Няма как да стане. Всичко го знаем прекрасно. Колегите кардиолози се развиха прекрасно и смятам, че те могат много да ни помогнат. От данните на НЗОК излиза, че проф. Иво Петров не е направил нито един инсулт. Зад мен е доц. Клисурски, който знае колко инсулти са изработени в болницата.

Но няма как да ги пуснем по тези клинични пътеки.

Абсурдно е да си мислим, че една частна болница ще се вкара в разходи и ще започне да има задължения. Абсурдно е! Колегата от Ямбол иска да работи. Само питам, наясно ли е колко са неврологичните интензивни отделения, отговарящи на стандарт реанимация, за да можем да го работим? Тази работа е екипна. Това не може да го свърши един човек.

 

Кой каквото и да говори, става дума за пари.

 

Най-добрият регистър в цяла Европа е датският. Дания създаде 4 центъра, за да работят модерно инсулти. От тях след една година единият го закриха, поради влошени резултати. Работата е проста - някой трябва да създава контрола. Къде в цялата работа е Българското дружество по неврология?! Лично аз съм ходил от личен интерес в Ниш - Сърбия, където работят това нещо от 2004 година. УМБАЛ „Свети Иван Рилски"е най-подготвената болница, има сертификати, специалисти. Защо не го работи?! 


Неврологичната общност да припознае инсултите

Неврологичната общност да припознае инсултите

Ако пациентът има избор в големия град, то в малкия няма, затова са нужни адекватни действия, казва д-р Нели Савчева
Промени са възможни само при е-здравеопазване

Промени са възможни само при е-здравеопазване

Предлагаме премахване на капитационната форма на заплащане за извършване на редовните медицински прегледи, казва доц. Антон Тонев
открийте болница
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ