Меню
дискусия

Неврологичната общност да припознае инсултите

22-03-2023 07:02
Ако пациентът има избор в големия град, то в малкия няма, затова са нужни адекватни действия, казва д-р Нели СавчеваНеврологичната общност да припознае инсултите
Clinica.bg

press@clinica.bg
Какви са проблемите в лечението на инсулти у нас, защо смъртността и инвалидизацията в страната ни са толкова високи обсъдиха експерти по време на дискусия на тема „Ще има ли България модерно лечение на инсултите", организирана от „Индекс на болниците" и Българското дружество по инсулт (БДИ). Какво смята д-р Нели Савчева, член на Управителния съвет на МБАЛ – Габрово, можете да видите в нейното изказване.
Инициатива на „Индекс на болниците" дава оръжие в ръцете на мениджърите на лечебни заведения. Тези сравнителни анализи са изключително важни за нас, защото можем да въздействаме по обективен начин на колегите.

За разлика от колегите в столицата, при нас

има някои особености. Ако в София човек с инсулт има право на избор, то в областния град, ако ние не направим това, няма кой. Пациентът няма право на избор. Такава е картината на национално ниво. По тази причина инсултите трябва да са приоритет, като приоритетът трябва да се изразява във финансирането. За илюстрация ще помена, че раждаемостта, например, при нас е спаднала на 400 случая годишно, но инсултите са се увеличили многократно.

Нашият град – Габрово е най-застаряващият град.

Ето защо, това трябва да бъде истински приоритет и то не един от 20-те, а един от малкото, за който финансирането да бъде осъзнато, като необходимост. Да, ние трябва да погледнем на регионалната карта, да видим къде сме в тази таблица, да намерим кой да поеме нещата и да бъде двигателят на всичко това. Трябва да видим по региони, какво можем ние да дадем, като информираност на населението, и тогава да сглобим нещата.

Но не можем да ги сглобим, ако изключим глобалното

ниво и забравим за конкретния пациент. Таблицата на приложените нови методи на лечение на инсултите е много важна, но тя не ни дава истинската картина – имаме конкретни цифри, но нямаме конкретни проценти. Ако в една областна болница при население от 100 000 човека има направени 30 тромболизи, това означава, че тя е направила много в сравнение с един милионен град, където са извършени 300. При нас, в МБАЛ – Габрово, също има колеги, които са направили много. Ние не трябва да се стремим към европейските нива.

Целта е повече хора да влязат в тази дейност,

та първоначално и с малко случаи, а после да вървим бавно и плавно без да си поставяме високи цели. Нормално е да имаме един лидер в Неврологичното отделение, който да повеме нещата, а ние като мениджмънт, да осигурим необходимото. Ще ми се неврологичната общност да бъде по-компактна в мнението си и да припознае този проблем, като водещ, на най-високо ниво, за да бъде улеснена и нашата дейност. Един нормален мениджмънт дава уважение на професионалиста в тази област. Ние не можем да зададем на колегите едни критерии, когато те не са убедени, че това няма да се случи.

И при инсултите става дума за пари

И при инсултите става дума за пари

Не можем да лекуваме само едната артерия, ако може, няма как да стане и всичко го знаем прекрасно, казва д-р Людмил Матеев
Промени са възможни само при е-здравеопазване

Промени са възможни само при е-здравеопазване

Предлагаме премахване на капитационната форма на заплащане за извършване на редовните медицински прегледи, казва доц. Антон Тонев
открийте болница
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ