Меню
дискусия

Без специалисти няма модерно лечение на инсулти

20-03-2023 07:28
Проблемът за човешкия ресурс е №1, той е преди този за финансирането в здравеопазването, казва д-р Панайот ДимановБез специалисти няма модерно лечение на инсулти
Clinica.bg

press@clinica.bg
Какви са проблемите в лечението на инсулти у нас, защо смъртността и инвалидизацията в страната ни са толкова високи обсъдиха експерти по време на дискусия на тема „Ще има ли България модерно лечение на инсултите", организирана от „Индекс на болниците" и Българското дружество по инсулт (БДИ). Какво смята д-р Панайот Диманов – изпълнителен директор на МБАЛ „Свети Пантелеймон"– Ямбол, може да видите в неговото изказване.
В нашата болница започнахме да правим фибролиза през 2016 година – малко по-късно от останалите. Имахме много добър екип в Неврологичното отделение и реанимацията.

Тази дейност обаче намаля въобще България.

Моето мнение е, че за да стане нещо, да има болница, дейност и структури, трябва да има база, човешки ресурс и финансиране. Без тези три неща или трудно нещо става, или не се случва. Проблемът с човешкия ресурс, със специалистите, е голям, той дори е основният проблем, преди още да заговорим за финансиране. Нямаме ли го, няма и модерно лечение на инсултите.

 

През 2003 г. в 150 болници имаше 60 000

 

професионалисти по здравни грижи. Сега, при близо 400 болници имаме 29 000 специалисти, вместо 39 000 лекари вече имаме 30 000. Това е един от основните проблеми в периферията. Затова и е продължаваме тази дейност. Повтарям, това е липсата на човешки ресурс. Модерно лечение на инсултите се прави и продължава в големите градове, но в периферията то намалява поради липса на лекари и медицински сестри.

 

Пациентът трябва да бъде наблюдаван два – три

 

часа след извършването на тромболиза, например, но кой да го направи, като няма достатъчно персонал?! При нас, в периферията, колегите са подготвени, знаят какво да правят, имаме връзка със спешните центрове и всичко необходимо за тази дейност. Няма обаче достатъчно хора. Затова държавата трябва да обърне сериозно внимание на регулацията на системата, отнасяща се до човешкия ресурс и контрола.

 

Ако така продължаваме, ни ще закриваме отделения

 

и болници в периферията. В град Ямбол осигуряваме акредитация на лечебното заведение, плащаме обучението и на лекари, и професионалисти по здравни грижи. Разпределението и концентрацията на специалисти обаче остава в големите градове. Тук не искам да казвам процент на лекари специализанти, които дори работят като доброволци в София при положение, че ние им осигуряваме трудов договор, заплащане от 3000 – 4000 лева. Въпреки това, резултатът не е добър, а не е добър, защото нямаме хора. Имаме ли човешки ресурс, ние ще можем да работим.


Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Реална дейност през миналата година са започнали отделения в Бургас, Сливен, София и Търговище, показват данните за здравната каса

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ