Меню
дискусия

Без специалисти няма модерно лечение на инсулти

20-03-2023 07:28
Проблемът за човешкия ресурс е №1, той е преди този за финансирането в здравеопазването, казва д-р Панайот ДимановБез специалисти няма модерно лечение на инсулти
Clinica.bg

press@clinica.bg
Какви са проблемите в лечението на инсулти у нас, защо смъртността и инвалидизацията в страната ни са толкова високи обсъдиха експерти по време на дискусия на тема „Ще има ли България модерно лечение на инсултите", организирана от „Индекс на болниците" и Българското дружество по инсулт (БДИ). Какво смята д-р Панайот Диманов – изпълнителен директор на МБАЛ „Свети Пантелеймон"– Ямбол, може да видите в неговото изказване.
В нашата болница започнахме да правим фибролиза през 2016 година – малко по-късно от останалите. Имахме много добър екип в Неврологичното отделение и реанимацията.

Тази дейност обаче намаля въобще България.

Моето мнение е, че за да стане нещо, да има болница, дейност и структури, трябва да има база, човешки ресурс и финансиране. Без тези три неща или трудно нещо става, или не се случва. Проблемът с човешкия ресурс, със специалистите, е голям, той дори е основният проблем, преди още да заговорим за финансиране. Нямаме ли го, няма и модерно лечение на инсултите.

 

През 2003 г. в 150 болници имаше 60 000

 

професионалисти по здравни грижи. Сега, при близо 400 болници имаме 29 000 специалисти, вместо 39 000 лекари вече имаме 30 000. Това е един от основните проблеми в периферията. Затова и е продължаваме тази дейност. Повтарям, това е липсата на човешки ресурс. Модерно лечение на инсултите се прави и продължава в големите градове, но в периферията то намалява поради липса на лекари и медицински сестри.

 

Пациентът трябва да бъде наблюдаван два – три

 

часа след извършването на тромболиза, например, но кой да го направи, като няма достатъчно персонал?! При нас, в периферията, колегите са подготвени, знаят какво да правят, имаме връзка със спешните центрове и всичко необходимо за тази дейност. Няма обаче достатъчно хора. Затова държавата трябва да обърне сериозно внимание на регулацията на системата, отнасяща се до човешкия ресурс и контрола.

 

Ако така продължаваме, ни ще закриваме отделения

 

и болници в периферията. В град Ямбол осигуряваме акредитация на лечебното заведение, плащаме обучението и на лекари, и професионалисти по здравни грижи. Разпределението и концентрацията на специалисти обаче остава в големите градове. Тук не искам да казвам процент на лекари специализанти, които дори работят като доброволци в София при положение, че ние им осигуряваме трудов договор, заплащане от 3000 – 4000 лева. Въпреки това, резултатът не е добър, а не е добър, защото нямаме хора. Имаме ли човешки ресурс, ние ще можем да работим.


Нов ръст на инвазивните кардиологии

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Реална дейност през миналата година са започнали отделения в Бургас, Сливен, София и Търговище, показват данните за здравната каса

Ражданията у нас паднаха под 50 000

Ражданията у нас паднаха под 50 000

През 2023 г. те са намалели с 2 062 в сравнение с предходната, показват данните на здравната каса
Нужно е спешно да се осъвремени КП за инсулт

Нужно е спешно да се осъвремени КП за инсулт

„Индекс на болниците" публикува ежегодния си анализ за лечението на инсултите у нас. На какво се дължи ниския процент на модерно лечение в страната, защо има скок на инсултите в Бургас и да очакваме ли промени в новия рамков договор, попитахме доц. Росен Калпачки. 

Кадровият дефицит може да ни компрометира

Кадровият дефицит може да ни компрометира

Многобройните опити да участваме в регулацията на дейността по кардиохирургия се сблъскаха с мълчаливо незачитане на професионалното ни мнение, казва д-р Стоян Лазаров

Съживяване на сърдечните операции при деца

Съживяване на сърдечните операции при деца

През миналата година са направени 180 с екстракорпорално кръвообращение срещу 102 през предходната

Нелогичен ръст на хоспитализациите от инсулт

Нелогичен ръст на хоспитализациите от инсулт

При 6% средно за страната, в 10 области той е отрицателен, а в три между 18 и 47 на сто, показва анализ на „Индекс на болниците"

80% от медицинските сестри с готовност за протест

80% от медицинските сестри с готовност за протест

Основната причина за това са нерешените проблеми с кадровия дефицит, който влияе отрицателно на работата им и увеличава вероятността от медицински грешки, показва анкета на „Индекс на болниците"

1520 бебета инвитро за година

1520 бебета инвитро за година

Успеваемостта на клиниките се е повишила до близо 28% през 2021 г., показват данните на ЦАР

Оживление и в онкологията

Оживление и в онкологията

Случаите, които са отчели лечебните заведения към касата, са се увеличили, но комплексност в дейността им все така липсва

Трябва да погледнем още инсултите

Трябва да погледнем още инсултите

От касата настояваме да се обърне повече внимание тромболизата и тромбоктемията, но дружествата не го приемат, каза д-р Михаил Абрашев

1 2 3 4 5 ... 12 »
открийте болница
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ