Региони

МБАЛ-Добрич с прегледи по селата

17-03-2023 13:46
Посещенията при хората, които нямат бърз достъп до медицинска помощ, ще стават след координация с кметовете на общините в регионаМБАЛ-Добрич с прегледи по селата
Clinica.bg

press@clinica.bg
Медици от МБАЛ-Добрич ще преглеждат хора от труднодостъпни и отдалечени населени места в областта, които нямат бърз достъп до медицинска помощ. Посещенията ще стават след координация с кметовете на общините в региона от април. Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Асен Меджидиев след посещение в Добрич. Идеята на властите е подобен подход да има и на други места в страната, а финансирането да е чрез целеви субсидии.
Посещенията от страна на екипите на МБАЛ-Добрич ще става регулярно, след координация със съответните кметове, които ще имат за задача предварително да информират населението за създадената организация, обясни здравният министър. По думите му началото на инициативата ще бъде дадено в началото на април, а в последствие ще се работи за надграждането ѝ чрез въвеждане на телемедицина.

 

„Разкриването на телемедицински

 

пунктове значително би улеснило достъпа на хората до качествени диагностика и лечение, чрез 24/7 – свързаност със специалисти в областната болница", обясни още д-р Меджидиев. От страна на МБАЛ-Добрич предварително ще бъдат съставяни графици какви специалисти, кои населени места да посетят, колко души ще преглеждат, а самите кметове ще определят къде точно ще се случва това, стана ясно от думите на директора на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков.

 

Добрич е първата област, в която стартира

 

инициативата за прегледи от мобилни лекарски екипи. Такива разговори са проведени и в други области, в контекста на приетите промени в Закона за лечебните заведения, чрез които беше дадена правна възможност областните болници да получават допълнително финансиране от държавния бюджет на основание конкретни критерии. В момента за обществено обсъждане е публикуван Проект на Наредба №3 с посочени съответните критерии, сред които са брой на обслужваното население, брой на преминалите пациенти и др., обясни още здравния министър.


Утре започват и детските прегледи в Добрич 

по програмата Детско здраве- Пирогов, създадена преди повече от 10 години от министър Меджидиев. От старта на кампанията досега са прегледани над 19 хил. деца от цялата страна, като записани само за утрешния ден са 320 деца. „Уверявам гражданите, че нито едно дете няма да бъде върнато, дори да няма предварително запазен час за консултация. Лекарите от Столичната лекарска колегия ще консултират децата и техните родители дотогава, докогато има желаещи", заяви здравният министър. На място ще бъдат лекари от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом", УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков", СБАЛДБ „Проф. Иван Митев" и т.н., от 12 тесни специалности на педиатрията.

 

Хеликоптерни площадки в 8 града

 

Планира се да има хеликоптерни площадки в лечебни заведения 8 града. Те са Русе, във Велико Търново, в Добрич, във Варна, в Бургас, в Сливен, в Ямбол, в Плевен, съобщи здравният министър д-р Асен Меджидиев, цитиран от БТА.

В момента здравното министерство изготвя обществената поръчка за изграждането на хеликоптерните площадки. „Изчаквам експертите от министерствата на отбраната и на транспорта да уточнят тези специфики къде и как трябва да кацат тези хеликоптери", каза Меджидиев.


Всеки 4-ти първолак в София с проблем с очите

Всеки 4-ти първолак в София с проблем с очите

Най-често се оказва късогледството, което има пряко отношение със слабата осветеност на класните стаи
14 искат да учат за парамедици във ВМА

14 искат да учат за парамедици във ВМА

Това е вторият випуск, който ще премине курс за придобиване на тази професия, той ще продължи два учебни срока
Безплатни прегледи в Майчин дом

Безплатни прегледи в Майчин дом

Консултациите ще са за инконтиненция атрофии в областта на репродуктивните органи и др., казват от лечебното заведение
И МБАЛ-Разград с прегледи по селата

И МБАЛ-Разград с прегледи по селата

МЗ поема ангажимент да съдейства за реновирането на вътрешното отделение и на отделенията по пулмология и по ортопедия на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в областта
Месец на денталната профилактика на децата

Месец на денталната профилактика на децата

Той ще се провежда Пловдив и започва утре с празника "Красива усмивка", съобщиха от Медицинския университет в града
Спасиха млад мъж със сложна операция в Пловдив

Спасиха млад мъж със сложна операция в Пловдив

36-годишният пациент е страдал от тежка инфекция на мозъка, интервенцията е извършена в УМБАЛ „Св. Георги"
РЛК-Бургас подпомага 10 млади лекари

РЛК-Бургас подпомага 10 млади лекари

Помощта е еднократна и може да бъде използвана само за подпомагане на обучение по конкретна специалност, казва д-р Диян Господинов
Безплатен скрининг на яйчниковия резерв в София

Безплатен скрининг на яйчниковия резерв в София

Една на 10 жени на възраст до 37 години – има проблем без да е наясно с това
Допълнително отпуска в новия КТД в Русе

Допълнително отпуска в новия КТД в Русе

Той е за сектор здравеопазване и социални дейности, увеличават допълнително възнаграждение за нощен труд от 1 лв. на 1.30 лв. за всеки отработен нощен час или част от него
  Неврохирурзи преглеждат безплатно в Бургас

Неврохирурзи преглеждат безплатно в Бургас

Специалистите са от университетската болница в града, консултациите са до 24 март след записване на час
1 2 3 4 5 ... 195 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ