Проблеми

Шуменската болница без пътеки за тежки травми

06-06-2017 12:29
РЗОК е отказала да сключи договор за сложни операции в ортопедиятаШуменската болница без пътеки за тежки травми
Clinica.bg

press@clinica.bg
Затъналата в дългове шуменска болница остана без пътеки за тежки травми. За това алармира директорът й д-р Атанас Атанасов в отворено писмо, цитирано от местния сайт shum.bg. „Това ще блокира дейността на отделението по ортопедия и травматология, което е едно от водещите в болницата и единствено за цялата област", предупреждава мениджърът.

Районната здравна каса (РЗОК) се отказала да подпише договор с МБАЛ-Шумен по две пътеки. Едната е за операции на таза, тазобедрената и колянната става (№217.2). Другата – множествени счупвания на таза, горни и долни крайници (№217.3), обяснява д-р Атанасов. И уточнява, че това ще рефлектира върху лечението на пострадали в катастрофи например. „При тежко пътно-транспортно произшествие с пострадал с множество фрактури ние пак ще извършим нужните операции, но касата няма да ни плати за целия обем от дейности, а по-евтината клинична пътека, само за една от фрактурите. Или, ако трябва да получим 5000 лв., ще ни платят 2000 лв.”, обяснява Атанасов. От болницата вече са обжалвали решението на районната каса пред управителя на НЗОК и Административен съд Шумен.

РЗОК са отказали да сключат договор с лечебното заведение и по още две пътеки – за лечение на инфекциозен ендокардит, както и на заболявания на миокарда и перикарда. Проблемът с тях обаче е още от миналия април, уточняват от МБАЛ-Шумен. И напомнят, че още очакват касата да им изплати дейността за декември 2016 г. и януари 2017 г., която е на стойност близо 30 000 лв. и от РЗОК са я признали за коректно извършена. МБАЛ-Шумен не е взела и над 77 000 лв., изработени над лимита през март т.г.

Съдбата на областната клиника бе тема на дебат и по време на парламентарния контрол на 2 юни. Миналия петък, в отговор на червения депутат Иван Иванов, здравният министър ген. Николай Петров обясни, че за 2016 г. загубата й е над 1.5 млн. лв. А дълговете прогресивно се трупат. „Данните са изключително тревожни. С някои от тях едва сега се запознавам, но гарантирам, че ще възстановя нормалността“, ангажира се пред депутатите генералът.

 

КРИЗА


Рокади в Омуртаг заради 1 млн. дългове


Нов директор ще има болницата в Омуртаг, която също е в капана на дълговете. Над 1 млн. са задълженията на лечебното заведение. Още на следващата си сесия местният парламент ще обяви конкурс за мениджър и ще поиска смени в борда на директорите, стана ясно след вчерашната среща между настоящия мениджър на болницата Зюлбие Мустафова, кмета Ешреф Ешрефов и депутата от ДПС Имрен Шабанова при губернатора на Търговище Митко Стайков.

Още в началото на юни 24 лекари от болницата излязоха с отворено писмо, адресирано и до главния прокурор Сотир Цацаров, в което настояват ръководството да се смени незабавно, защото болницата е пред фалит. В него медиците се оплакаха, че Мустафова има планове да закрие губещото хирургично отделение, което обаче на практика ще парализира дейността на цялата болница.


Зелена светлина за център за редки болести

Зелена светлина за център за редки болести

Предложението той да се изгради в София е на общинските съветници от ГЕРБ и бе прието от Комисията по икономика към СОС
Безплатни очни прегледи в София

Безплатни очни прегледи в София

Те ще са за глаукома и ще се проведат в ИСУЛ между 11 и 15 март, съобщиха от лечебното заведение
Благотворителна изложба в Бургас

Благотворителна изложба в Бургас

Експозицията събира 30 картини, образи на жената, част от средствата ще бъдат дарени на Център за социална рехабилитация и интеграция
Обновиха Кардиологията в УМБАЛ „Св. Георги

Обновиха Кардиологията в УМБАЛ „Св. Георги"

След основен ремонт Клиниката се завръща на своето място към Хирургичния корпус, съобщиха от болницата
НДК ще грейне за хората с редки болести

НДК ще грейне за хората с редки болести

Инициативата е част от кампанията „6000 причини за действие", която е по повод Световния ден за борба с тези диагнози
Форум за спокойни бебета в София

Форум за спокойни бебета в София

Лекари и акушерки ще отговарят на въпросите на родители за бременността, кърменето и здравословния начин на живот на детето
Пак проверка заради смъртен случай

Пак проверка заради смъртен случай

ИАМН ще инспектира спешна помощ в Добрич и Балчик, както и многопрофилната болница в морския град
Обновиха 13 стаи в МОБАЛ-В. Търново

Обновиха 13 стаи в МОБАЛ-В. Търново

Ремонтът бе направен благодарение на проект "Светулка" на Фондация "За доброто", дарители и доброволци

Благотворителен базар в МУ-Плевен

Благотворителен базар в МУ-Плевен

На него ще се продават мартеници, а средствата ще се използват за потребители на социални услуги
Преглеждат очите с нова апаратура в Пазарджик

Преглеждат очите с нова апаратура в Пазарджик

Отделението по офталмология в областната болница вече е с последно поколение операционен микроскоп, съобщиха от лечебното заведение
1 2 3 4 5 ... 280 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ