Проблеми

Шуменската болница без пътеки за тежки травми

06-06-2017 12:29
Clinica.bg

press@clinica.bg
Шуменската болница без пътеки за тежки травмиРЗОК е отказала да сключи договор за сложни операции в ортопедията
Затъналата в дългове шуменска болница остана без пътеки за тежки травми. За това алармира директорът й д-р Атанас Атанасов в отворено писмо, цитирано от местния сайт shum.bg. „Това ще блокира дейността на отделението по ортопедия и травматология, което е едно от водещите в болницата и единствено за цялата област", предупреждава мениджърът.

Районната здравна каса (РЗОК) се отказала да подпише договор с МБАЛ-Шумен по две пътеки. Едната е за операции на таза, тазобедрената и колянната става (№217.2). Другата – множествени счупвания на таза, горни и долни крайници (№217.3), обяснява д-р Атанасов. И уточнява, че това ще рефлектира върху лечението на пострадали в катастрофи например. „При тежко пътно-транспортно произшествие с пострадал с множество фрактури ние пак ще извършим нужните операции, но касата няма да ни плати за целия обем от дейности, а по-евтината клинична пътека, само за една от фрактурите. Или, ако трябва да получим 5000 лв., ще ни платят 2000 лв.”, обяснява Атанасов. От болницата вече са обжалвали решението на районната каса пред управителя на НЗОК и Административен съд Шумен.

РЗОК са отказали да сключат договор с лечебното заведение и по още две пътеки – за лечение на инфекциозен ендокардит, както и на заболявания на миокарда и перикарда. Проблемът с тях обаче е още от миналия април, уточняват от МБАЛ-Шумен. И напомнят, че още очакват касата да им изплати дейността за декември 2016 г. и януари 2017 г., която е на стойност близо 30 000 лв. и от РЗОК са я признали за коректно извършена. МБАЛ-Шумен не е взела и над 77 000 лв., изработени над лимита през март т.г.

Съдбата на областната клиника бе тема на дебат и по време на парламентарния контрол на 2 юни. Миналия петък, в отговор на червения депутат Иван Иванов, здравният министър ген. Николай Петров обясни, че за 2016 г. загубата й е над 1.5 млн. лв. А дълговете прогресивно се трупат. „Данните са изключително тревожни. С някои от тях едва сега се запознавам, но гарантирам, че ще възстановя нормалността“, ангажира се пред депутатите генералът.

 

КРИЗА


Рокади в Омуртаг заради 1 млн. дългове


Нов директор ще има болницата в Омуртаг, която също е в капана на дълговете. Над 1 млн. са задълженията на лечебното заведение. Още на следващата си сесия местният парламент ще обяви конкурс за мениджър и ще поиска смени в борда на директорите, стана ясно след вчерашната среща между настоящия мениджър на болницата Зюлбие Мустафова, кмета Ешреф Ешрефов и депутата от ДПС Имрен Шабанова при губернатора на Търговище Митко Стайков.

Още в началото на юни 24 лекари от болницата излязоха с отворено писмо, адресирано и до главния прокурор Сотир Цацаров, в което настояват ръководството да се смени незабавно, защото болницата е пред фалит. В него медиците се оплакаха, че Мустафова има планове да закрие губещото хирургично отделение, което обаче на практика ще парализира дейността на цялата болница.Майчин дом изписва най-малкия си пациент

Майчин дом изписва най-малкия си пациент

На Благовещение бебето родено на 1 януари вече при родителите в дома си
Търсят се лекари и сестри в Северозапада

Търсят се лекари и сестри в Северозапада

В бюрото по труда в Монтана са обявени 10 свободни позиции за лекари
Кърлежи плъзнаха във Варна

Кърлежи плъзнаха във Варна

16 души от началото на месеца са потърсили помощ за ухапване от кърлеж
 Видеоанкета за пациенти във Варна

Видеоанкета за пациенти във Варна

Целта е бързо разделяне на заразени и защита на персонала
Атанас търси близки да поемат лечението му

Атанас търси близки да поемат лечението му

Лекарите призовават общините в Бургаска област да помислят за социални фондове, които да плащат лечението на техните жители
Медици подадоха оставки в Гоце Делчев

Медици подадоха оставки в Гоце Делчев

Не били съгласни с политиката на новия шеф на болницата, казаха от лечебното заведение
10% ръст на заплатите на медици във Варна

10% ръст на заплатите на медици във Варна

Увеличението е със задна дата от 1 януари, съобщиха от общината
Медсестрите във Видин на протест

Медсестрите във Видин на протест

Исканията им съвпадат с тези на колегите им, окупирали парламента
Спасиха жена с полиорганна недостатъчност

Спасиха жена с полиорганна недостатъчност

Лекарите от три отделения са се борили за живота й в болницата в Пазарджик
Напрежение пред болницата в Асеновград след смъртта на дете

Напрежение пред болницата в Асеновград след смъртта на дете

Закарано е мъртво в болницата, твърдят от лечебното заведение
1 2 3 4 5 ... 91 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Март 2020