Меню
дискусия

България изостава в лечението на инсултите

17-03-2023 06:24
А, както е известно, смъртността и инвалидизацията от тях са основен проблем у нас, каза Първан СимеоновБългария изостава в лечението на инсултите
Clinica.bg

press@clinica.bg
Какви са проблемите в лечението на инсулти у нас, защо смъртността и инвалидизацията в страната ни са толкова високи обсъдиха експерти по време на дискусия на тема „Ще има ли България модерно лечение на инсултите", организирана от „Индекс на болниците" и Българското дружество по инсулт (БДИ). Какво смята Първан Симеонов, може да видите в неговото изказване.

При исхемичния инсулт тромболизата и тромбоктемията – съвременните методи за лечение, в България са с дялове едва 2.5 и 0.1 процент. Когато говорим за Европейски съюз, имаме дялове средно от 10% при тромболизата. Доколкото съм се запознал с плановете за борба с инсултите, там има заложени целеви стойности от около 15 процента. Има и между 20 и 25% пациенти, които са показани за такова лечение.


Тук България изостава в известна степен.


Това е и един от основните изводи. Това е и по-важният извод от общите числа. Общо 41 858 са случаите на исхемични инсулти, които са били лекувани в 130 болници в нашата страна през миналата година. Всички лечебни заведения, които би трябвало да правят тромболизи са 87, а реално те се правят в 44. Това са данни от 2022 година. Около 2000 случая повече на исхемични инсулти са регистрирани за една година.


Не това обаче е голямата тема, която ни интересува.


Тя е в детайлите, а не в голямата картина. Когато става дума за тромбектомии, те се правят в няколко болници, които се броят на пръстите на двете, дори на едната ръка. Изводът е, че имаме известно, може би конюнктурно, но едва ли съществено увеличение на общите случаи. Дяловете за лечение със съвременните европейски методи остават сравнително ниски при заложените европейски нива.


При заложени европейски нива от 5% тромбектомии


в България те са 0,1 на сто. Тромболизите са 2,5% при заложени 15 на сто. Това означава, че България изостава в модерните методи за лечение на инсултите. А, както е известно, смъртността и инвалидизацията от тях са основен проблем у нас.


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ