Съдът:

Стачката в Добрич с двойно решение

15-03-2023 16:37
Предупредителният протест е бил незаконен от страна на 36 служители, а производството срещу ефективния е спряно от Окръжния съдСтачката в Добрич с двойно решение
Clinica.bg

press@clinica.bg
В МБАЛ-Добрич е проведена незаконна предупредителна стачка през октовмри, а производството срещу обявяването на ефективната през ноември бе спряно. Това реши Окръжният съд по делото заведено от ръководството на болницата срещу нейни служители. Решението подлежи на обжалване.
През миналата година медицински сестри и други специалисти от МБАЛ-Добрич започнаха стачни действия с искане за възнаграждения по КТД, а впоследствие ръководството на болницата заведе дело за установяване на незаконност на стачките.

Съдът прие, че в болницата е проведена

предупредителна стачка по график от 14 до 27 октомври – с откъсване от работа, а не са били организирани протестни действия в извънработното време на служителите, нито е провеждана символична стачка, както твърдят ответниците. Окръжният съд не споделя и довода на ответниците, че не се касае за стачка по Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗКУТС), защото те протестирали във времето на почивките си.

Съдът приема, че 36 медицински специалисти

са участвали в незаконна предупредителна стачка и предявените срещу тях искове следва да бъдат уважени. Според магистратите в болницата е съществувал колективен трудов спор относно размера на основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти, който не е бил решен по пътя на непосредствените преговори. Медицинските специалисти са имали право да стачкуват, но правото им на стачка не е упражнено в съответствие със ЗУКТС, защото липсва взето с обикновено мнозинство от служителите решение за обявяване на предупредителна стачка. Също така е било необходимо съгласието на 259 служители в болницата. Това мнозинство по делото не е установено. 

 

В същото време съдът прекрати производството

 

по внесените искове за установяване незаконността на обявената на 13 октомври 2022г. в дружеството ефективна стачка. Този обрат, съдът обяснява с настъпилия нов факт в хода на производството - провеждането в периода от 10 до 21 ноември 2022 г. на обявената при подаване на исковата молба ефективна стачка. При това развитие на стачката надлежното упражняване на правото на иск от работодателя предполага оспорване на вече проведената стачка, а интересът от установяване незаконността на само обявената стачка отпада и производството по делото по този иск следва да бъде прекратено, пише в съдебния акт. Решението на Окръжния съд в Добрич подлежи на обжалване в двуседмичен срок от съобщаването му на страните пред Апелативен съд – Варна, а частта, с която производството по делото е прекратено - в едноседмичен срок.


Всеки 4-ти първолак в София с проблем с очите

Всеки 4-ти първолак в София с проблем с очите

Най-често се оказва късогледството, което има пряко отношение със слабата осветеност на класните стаи
14 искат да учат за парамедици във ВМА

14 искат да учат за парамедици във ВМА

Това е вторият випуск, който ще премине курс за придобиване на тази професия, той ще продължи два учебни срока
Безплатни прегледи в Майчин дом

Безплатни прегледи в Майчин дом

Консултациите ще са за инконтиненция атрофии в областта на репродуктивните органи и др., казват от лечебното заведение
И МБАЛ-Разград с прегледи по селата

И МБАЛ-Разград с прегледи по селата

МЗ поема ангажимент да съдейства за реновирането на вътрешното отделение и на отделенията по пулмология и по ортопедия на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в областта
Месец на денталната профилактика на децата

Месец на денталната профилактика на децата

Той ще се провежда Пловдив и започва утре с празника "Красива усмивка", съобщиха от Медицинския университет в града
Спасиха млад мъж със сложна операция в Пловдив

Спасиха млад мъж със сложна операция в Пловдив

36-годишният пациент е страдал от тежка инфекция на мозъка, интервенцията е извършена в УМБАЛ „Св. Георги"
РЛК-Бургас подпомага 10 млади лекари

РЛК-Бургас подпомага 10 млади лекари

Помощта е еднократна и може да бъде използвана само за подпомагане на обучение по конкретна специалност, казва д-р Диян Господинов
Безплатен скрининг на яйчниковия резерв в София

Безплатен скрининг на яйчниковия резерв в София

Една на 10 жени на възраст до 37 години – има проблем без да е наясно с това
Допълнително отпуска в новия КТД в Русе

Допълнително отпуска в новия КТД в Русе

Той е за сектор здравеопазване и социални дейности, увеличават допълнително възнаграждение за нощен труд от 1 лв. на 1.30 лв. за всеки отработен нощен час или част от него
  Неврохирурзи преглеждат безплатно в Бургас

Неврохирурзи преглеждат безплатно в Бургас

Специалистите са от университетската болница в града, консултациите са до 24 март след записване на час
1 2 3 4 5 ... 195 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ