проект

Готвят бюджет с 3% дефицит

15-03-2023 15:32
Ако бъдещият парламент не приеме този вариант, държавата е изправена пред сериозен финансов риск и нов заем, предупреди Росица ВелковаГотвят бюджет с 3% дефицит
Clinica.bg

press@clinica.bg

Министерство на финансите ще предложи на бъдещите депутати рестриктивен нов бюджет с 3% дефицит и редица данъчни промени. Ако те не се приемат, страната е изправена пред серизен финансов риск и опасност от теглене на нов заем. Това стана ясно от думите на финансовия министър Росица Велкова днес.

Проектът на бюджет за 2022 г. ще бъде публикуван на 3 април, за да може на 26 април да се разгледа от Министерски съвет и до края на месеца да се внесе в бъдещия парламент. В него ще се заложи 3% дефицит, като за постигането му и запазването на социалните политики финансовото министерство предлага пакет от данъчни промени. Те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане в петък.


Данъчните промени включват


въвеждането на еднократен данък «свръхпечалба». Той ще засяга всички юридически лица. Новият налог ще се изчислява на базата на печалбата през 2019, 2020 и 2021 г. Към нея ще се прибавят още 20%, но, ако печалбата за тази година надвишава тази сума, ще се начисли данък от 33%. Освбодени от еднократния налог ще са само публичните предприятия, но те ще трябва да внесат 100% от дивидентите си.


МФ предвижда и увеличние на тол такси,


концесионни възнаграждения, както и възстановяване на някои от ДДС ставките, които бяха намалени до 1 юли. Ще предложим връщане ставките за ресторантьорския бизнес, горивата и ел. енергията, ще оставим по-ниски тези за хляба, брашното, книгите, обясни Велкова. Тя добави, че ще има и увеличаване на акциза на е-цигарите, както и засилване на фискалния контрол.


Всички тези мерки обаче ще дадат


възможност на държавтаа да вдигне пенсиите по швейцарското правило от 1 юли и заплатите в бюджетния сектор с 10% за тези сектори, които през миналата година не са имали никаков увлечение. МФ ще предложи и връщане на старото правило за 10% икономии от министерствата, които ще се дават през последното тромесечие, ако бюджетното салдо го позволява. Също така капиталовите разходи да не могат да се пренасочват за друго. Това ще са буфери в бюджета, обясни Велкова.


Няма гаранция, че новите депутати ще приемат


всички тези предложения. Партиите вече оспориха идеите на служебния кабинет още в предишния парламент. Ако го направят отново обаче, има сериозен финансов риск за страната ни, смятат от МФ. Ако мерките не се приемат и се увеличи дефицита, ще влезем в процедура по свръхдефицирт и ще загубим прерспектива за влизане в Еврозоната, ще се създаде проблем с ликвидността на дълга ни на международните пазари, възможно е да се наложи да се вземе и нов заем от МВФ, стана ясно от думите на Велкова.

Малко по-късно дойде и първото потвърждение,

че вероятността идеите на служебния кабинет да не се приемат от бъдещия парламент, не са никак малки. От "Продължаваме промяната" (ПП) заявиха, че фискалният резерв към края на февруари 2021 г. е бил 8 милиарда и 800 милиона. "Фискалният резерв към момента е 16 милиарда и 400 милиона, с почти 8 милиарда повече. Как точно фалира държавата?", контрира лидерът на ПП Асен Василев.


КНСБ иска 10% ръст на заплатите

КНСБ иска 10% ръст на заплатите

Те да влязат в сила от 1 юли за хората в бюджетния сектор, за да се компенсира инфлацията
По-високи социални помощи от юни

По-високи социални помощи от юни

Новите разпоредби ще гарантират, че по-голям брой нуждаещи се ще могат да получат подкрепа от държавата, казват от МТСП
Следим цените на храните в сайт

Следим цените на храните в сайт

Платформата съдържа стойността на 30 основни продукти и бе представена от служебната власт
 „Защита” свиква протест срещу поскъпването

„Защита” свиква протест срещу поскъпването

Националният синдикат организира автошествие на 28 март, пише мерки до политиците срещу спекулата с цените и инфлацията
КЗК разследва хранителния сектор

КЗК разследва хранителния сектор

Ведомството ще проверява търговски вериги, птицевъди и млекопроизводители за „тайни договорки" и антиконкурентно поведение, образувани са три досъдебни производства
Отказват „водни помощи“ за социално слаби

Отказват „водни помощи“ за социално слаби

За този проблем омбудсмана проф. Диана Ковачева сезира премиера Гълъб Донев
Увеличиха командировъчните у нас и в чужбина

Увеличиха командировъчните у нас и в чужбина

Министерският съвет одобри двете наредби, които регламентират по-високи дневни суми
С 16.1% са скочили разходите за труд

С 16.1% са скочили разходите за труд

С толкова са се увеличили те за работодателите за един отработен час в края на 2022 г., показват данните на НСИ
Подкрепа за ръста на командировъчните

Подкрепа за ръста на командировъчните

По-високите суми получиха принципно одобрение от Националния съвет за тристранно сътрудничество, за негови зам.-председатели бяха избрани  Димитър Манолов и Цветан Симеонов
940 лв. минимална заплата от 2024 г.

940 лв. минимална заплата от 2024 г.

Това предлага министерството на финансите в проектобюджета на държавата
1 2 3 4 5 ... 84 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ