Коментар

Качеството на обучение трябва да е под строг контрол

15-03-2023 06:00
Познавам колеги, които са се отказали дори от определена специалност, защото то е било без организация и не следва някаква логическа програма, казва д-р Диян ГаневКачеството на обучение трябва да е под строг контрол
Clinica.bg

press@clinica.bg
Преди няколко дни здравното министерство публикува проект за промени в Наредбата за специализации. С тях се предлага университетите, а не здравният министър да утвърждават учебните програми за придобиване на специалност, както и да се създаде единен е-регистър за специализантите и да се изравнят заплатите на започналите обучение от 2020 г. насам. Добри ли са идеите, попитахме д-р Диян Ганев. Той е млад лекар, с опит в извънболничната и болничната помощ, а към момента е част от спешната медицинска помощ.
Към момента реалната ситуация е, че учебните програми се утвърждават от министъра на здравеопазването по препоръка на председател на изпитна комисия, определен от министъра. В миналото това е ставало от националния консултант. Единни държавни изисквания има и към момента под формата на учебни програми утвърдени от министъра.

Това, че университетът ще определя

дали специализанта ще посещава Х на брой дейности в тази и тази поредност по различни дисциплини, няма да реши проблема с ниското качество, занижения контрол върху обучението, липсата на заинтересованост за обратната връзка. Познавам колеги, които са се отказали дори от определена специалност просто, защото обучението е без организация и не следва някаква логическа програма.

 

Електронния регистър е добро подобрение.

 

Липсват такива унифицирани данни за страната. Но докога специализантите ще се разхождат с хартиените „книжки на специализанта" да събират подписи и печати? Това не е добра формулировка на действащата наредба и в чл. 14 от същата трябва да се промени. Писмено се и отчитат извършените дейности от специализанта, както и всички курсове. Редно е университетът да дигитализира тази информация, за която дейност получават и държавно финансиране и максимално да улеснят обучаващите се. Иначе административно тежестта и сега пада върху специализанта.

 

По отношение на минималното заплащане

 

за мен е обидно специализантът да получава не по малко от минималното определено в ЗДОО, което е около 1045лв., а за мед. сестра да е 695 лева за 2022г. В наредба има формулировка за 2.5 минимални брутни заплати, който, за мен, отново е неправилно определен праг. Прагът за регулираните професии следва да бъде производно от средната работна заплата умножена по коефициент като се взима предвид стажа и отговорността. Така би било справедливо и стимулиращо.

 

Как да се подобри обучението и качеството?

 

Специализантът има особен статут – едновременно е нает на трудов договор и има определени задължения и права по трудовото законодателство. Специализантът е и обучаващ се, тоест повишаващ своята квалификация. Практическият въпрос идва в момента, в който специализантът има практически курс от няколко седмици, който трябва да проведе в място различно от клиниката, в която е бил зачислен за специалност, тоест неговия работодател трябва да гарантира възнаграждение на специализанта, който фактически не изпълнява дейност там, където трябва, понеже се обучава в този момент. Това поставя под въпрос и изпълнението на учебните програми в университета, т. нар теоретично обучение. По какъв начин и как ще се съвместява с работния график зависи от главния организатор на обучението на специализната, а именно ВУЗ-овете. Не е ясно колко специализанти не успяват да изпълнят учебната си програма точно поради този проблем. Личните ми впечатления говорят, че не са рядкост.

 

ВУЗ-овете трябва да положат усилия

 

теорията и практиката по специализацията да се изпълнява в пълния й обем, както и ротациите да стават факт, а не да са фиктивна административна процедура на издаване на удостоверение от съответния деканат за успешно преминало обучение.

ВУЗ-овете трябва да мотивират своите обучители, които освен че са натоварени с клинична дейност практикуват и на още няколко работни места и последната им грижа се явяват специализантите, които имат желание да учат. Затова е необходимо клиницистът обучител и ръководител на специализация да бъде не само натоварен със задължения от университета, но и да получава финансови и кариерни стимули.


ВУЗ-овете трябва да въведат и система

за обратна връзка и оценка на провежданите теоретични и практически модули. Много колеги заговориха за това, че определени модули и бази за обучение се отнасят с недостътъчното внимание и педантичност към обучителния процес, което води до лош резултат в квалификацията и до отчуждение на младия лекар от българската система на здравеопазване. Качеството на обучение в България трябва да стане обект на строг контрол от страна на ВУЗ-овете и МЗ. Това е една от основните причини за напускане на системата.


Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 413 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ