Смути срещу пролетна умора

Пролетта чукна на вратата ни, а заедно с нея изникнаха въпросите как по-бързо да задгърбим умората и зимните неразположения, да заздравим организма си. Какво да направим, за да се почувстваме по-добре в сезона на цветята и възраждащиия се живот, попитахме д-р Митко Ригов. Той е диетолог от «Александровска болница.
Дали понятие като «пролетната умора» съществува е спорно в средите на лекарите. Безспорно обаче организмът ни трябва да отговори на промените във времето, които настъпват и да се нагоди към тях. Това е своеобразен стрес за тялото, а липсата на витамини, на слънце може да доведе до един дискомфорт, казва д-р Митко Ригов. Освен това през зимата организмът ни работи на по-ниска скорост. От една страна това е добре, защото тялото функционира по-бавно и не изчерпва резервите си от витамини, но от друга изхвърлянето на токсини е затруднено. През зимата по-често се боледува и от простудни заболявания, човек се чувства по-изчерпан, липсата на слънце действа на психоемоционално ниво и той става по-депресивен, обяснява д-р Ригов. Затова е хубаво в началото на пролетта да си помогнем с един тонизиращ режим.
Аз бих препоръчал два-три дни човек да мине на терапия с фрешове, супи, смутита, салати, а после да поема по-лека храна, казва специалистът. Една от причините е, че обилното хранене също генерира умора. В тези случаи тя идва от многото храна, която изисква енергия, за да се разгради, казва той. Затова д-р Ригов препоръчва лекото хранене. При него трябва да се избягват тестените храни, картофите, ориза. По-добре е да консумирате плодове, зеленчуци, пиле, риба, морски деликатеси, смята диетологът. На практика това е така нареченото «алкализиращо хранене», което трябва да промени подкиселената среда в тялото ни след зимата. До нея по принцип води консумацията на много въглехидрати и тежко месо, какъвто е режимът на хората в студените месеци.
Сега трябва да дадем на тялото си възможност да работи с по-добър коефициент на полезно действие, което означава и да не смесваме много храни в едно ядене, казва още специалистът. Според него пределният брой храни, които може да се поемат наведнъж са два-три. Един удачен вариант за закуска са зърнените продукти - овесени ядки, чия, с малко кисело или бадемово мляко, обяснява специалистът. Друг вариант може да бъде филийка пълнозърнест хляб със зеленчук и млечен продукт или само филе с яйце. На обяд една салата със супа или месо със зеленчуци е напълно достатъчно. За вечеря - или салата с постно ядене, или зеленчуци с риба, пиле, препоръчва д-р Ригов. Ако се притеснявате, че зеленчуците са пълни с нитрати, има спасение и за това.
Марулята може да се накисва във вода, а краставиците задължително да се белят. Спанакът, лапатът може да се кипват, а водата да се хвърля и да се готвят с нова. Изключително полезни в този сезон са зеления лук и чесън, те имат дори антибиотично действие заради фитоцидите в тях. Куркумата и фрешовете пък са силни антиоксиданти, които действат като имуностимулатори, казва oще специалистът. Според него вече е време да се започне с пречистването. Така че вие сте на ход.

Пет съвета за здравословно хранене
След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО.

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем
Да изглеждаме добре е важно. С настъпването на студените сезони обаче, всеки започва да се притеснява от килограмите. какво да правим, попитахме диетолога д-р Ипократис Пападимитракос.

Сиренето менте на отделен щанд

Постът чисти тялото от токсини

Защо мозъкът мрази диетите

Динята сваля кръвното, пъпешът – холестерола

Фреш вместо енергийна напитка

Преборете жегите с домашна лимонада

Хапвайте череши при анемия и артрит
