Сезони

Смути срещу пролетна умора

23-03-2016 10:28
Прекомерното хранане натоварва тялото и го изтощава, казва д-р Митко Ригов Смути срещу пролетна умора


Пролетта чукна на вратата ни, а заедно с нея изникнаха въпросите как по-бързо да задгърбим умората и зимните неразположения, да заздравим организма си. Какво да направим, за да се почувстваме по-добре в сезона на цветята и възраждащиия се живот, попитахме д-р Митко Ригов. Той е диетолог от «Александровска болница.

Дали понятие като «пролетната умора» съществува е спорно в средите на лекарите. Безспорно обаче организмът ни трябва да отговори на промените във времето, които настъпват и да се нагоди към тях. Това е своеобразен стрес за тялото, а липсата на витамини, на слънце може да доведе до един дискомфорт, казва д-р Митко Ригов. Освен това през зимата организмът ни работи на по-ниска скорост. От една страна това е добре, защото тялото функционира по-бавно и не изчерпва резервите си от витамини, но от друга изхвърлянето на токсини е затруднено. През зимата по-често се боледува и от простудни заболявания, човек се чувства по-изчерпан, липсата на слънце действа на психоемоционално ниво и той става по-депресивен, обяснява д-р Ригов. Затова е хубаво в началото на пролетта да си помогнем с един тонизиращ режим.

Аз бих препоръчал два-три дни човек да мине на терапия с фрешове, супи, смутита, салати, а после да поема по-лека храна, казва специалистът. Една от причините е, че обилното хранене също генерира умора. В тези случаи тя идва от многото храна, която изисква енергия, за да се разгради, казва той. Затова д-р Ригов препоръчва лекото хранене. При него трябва да се избягват тестените храни, картофите, ориза. По-добре е да консумирате плодове, зеленчуци, пиле, риба, морски деликатеси, смята диетологът. На практика това е така нареченото «алкализиращо хранене», което трябва да промени подкиселената среда в тялото ни след зимата. До нея по принцип води консумацията на много въглехидрати и тежко месо, какъвто е режимът на хората в студените месеци.

Сега трябва да дадем на тялото си възможност да работи с по-добър коефициент на полезно действие, което означава и да не смесваме много храни в едно ядене, казва още специалистът. Според него пределният брой храни, които може да се поемат наведнъж са два-три. Един удачен вариант за закуска са зърнените продукти - овесени ядки, чия, с малко кисело или бадемово мляко, обяснява специалистът. Друг вариант може да бъде филийка пълнозърнест хляб със зеленчук и млечен продукт или само филе с яйце. На обяд една салата със супа или месо със зеленчуци е напълно достатъчно. За вечеря - или салата с постно ядене, или зеленчуци с риба, пиле, препоръчва д-р Ригов. Ако се притеснявате, че зеленчуците са пълни с нитрати, има спасение и за това.

Марулята може да се накисва във вода, а краставиците задължително да се белят. Спанакът, лапатът може да се кипват, а водата да се хвърля и да се готвят с нова. Изключително полезни в този сезон са зеления лук и чесън, те имат дори антибиотично действие заради фитоцидите в тях. Куркумата и фрешовете пък са силни антиоксиданти, които действат като имуностимулатори, казва oще специалистът. Според него вече е време да се започне с пречистването. Така че вие сте на ход.


Пет съвета за здравословно хранене

Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Да изглеждаме добре е важно. С настъпването на студените сезони обаче, всеки започва да се притеснява от килограмите. какво да правим, попитахме диетолога д-р Ипократис Пападимитракос.

Сиренето менте на отделен щанд

Сиренето менте на отделен щанд

Отпушиха реда за отпуска при осиновяване на дете до 5 години
Постът чисти тялото от токсини

Постът чисти тялото от токсини

Въздържанието не бива да се възприема като диета, но има своите безспорни ползи за духа и тялото. Как да се разтоварим без рискове за здравето, попитахме проф. Донка Байкова.
Защо мозъкът мрази диетите

Защо мозъкът мрази диетите

Какво се случва в мозъка ви всеки път, когато минете на диета, как наистина да се избавим от килограмите. На тези въпроси решихме да потърсим отговор точно преди деня за борба със затлъстяването.
Динята сваля кръвното, пъпешът – холестерола

Динята сваля кръвното, пъпешът – холестерола

Вкусни, ароматни, освежаващи. Динята и пъпешът са съкровища на масата през лятото. Какво ги прави приятел на сърцето, бъбреците и стомаха? И защо са полезни със семките? Попитахме д-р Райна Стоянова.
Фреш вместо енергийна напитка

Фреш вместо енергийна напитка

Независимо дали е време за купон или тежък ден в офиса, мнозина посягат към енергийните напитки. Защо трябва да внимаваме с тонизиращите кенчета и с какво да ги сменим? Отговаря диетологът проф. Донка Байкова.

Преборете жегите с домашна лимонада

Преборете жегите с домашна лимонада

Лятото е сезон, в който природата ни предлага всичко необходимо за ядене, за да може тялото ни да функционира добре. Но кое е най-подходящо за жегите, попитахме д-р Галина Арабаджиева.
Хапвайте череши при анемия и артрит

Хапвайте череши при анемия и артрит

Вкусни, сочни и лековити. Черешите са истински дар за здравето в началото на лятото. Как помагат при безсъние, ставни проблеми и нередовен стомах? И могат ли от приятел да станат враг? Отговаря доц. Светослав Ханджиев.
Как да (не) преядем по Великден

Как да (не) преядем по Великден

Изкушенията на великденската трапеза са изпитание и за най-желязната воля. Но Възкресение не бива да се превръща в маратон по преяждене. Може ли ни е хем вкусно, хем леко? Отговаря проф. Веселка Дулева.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ