напредък

МЗ ще дигитализира и ТЕЛК-а

10-03-2023 14:55
Мобилното приложение, чрез което лекарите могат да издават електронни бели рецепти е факт, но хартиените оставатМЗ ще дигитализира и ТЕЛК-а
Clinica.bg

press@clinica.bg

Процесът по електронизация на здравеопазването отбеляза напредък. Най-накрая днес мобилното приложение за изписване на бели рецепти стана факт, а здравните власти обещаха да дигитализират и издаването на ТЕЛК-решения, така че да се ускори процеса и да няма корупция.

Към днешна дата вече е факт мобилното приложение, чрез което лекарите могат да издават електронни бели рецепти, в случаите в които нямат достъп до компютър, обяви на пресконференция днес здравният министър Асен Меджидиев. Той обясни, че голяма част от информацията в електронната рецепта е предварително въведена или се избира от списъци с регистрираните у нас лекарства, което улеснява медиците с въвеждането на букви и символи.


Дълго чаканато приложение може

да се използва едновременно на телефони и таблети. Рецептата се записва в електронното пациентско досие в НЗИС. Въпреки че приложението беше замислено с цел д аотпаднат хартиените рецепти, те ще останат. „С напредването на дигитализацията в здравеопазването, хартиените рецепти ще отпаднат от само себе си, но до тогава е важно лекарите да разполагат с всички възможности, а на пациентите да гарантираме достъп", смята д-р Меджидиев.


Пълна електронизация на ТЕЛК


решенията е другата посока, в която работят здравните власти, стана ясно още днес.

„За да минимализираме всяка възможност за корупционни практики и забавяния при освидетелстването и преосвидетелстването, процесът ще бъде изцяло дигитализиран – информацията, която попада в електронното здравно досие, ще се разпределя към медицинските специалисти на случаен принцип. Ще има срокове, поставени на освидетелствания, от порядъка на 7-10 дни, за издаване на решения", каза министър Меджидиев.


Към момента с последната актуализация


на модулите в НЗИС вече е възможно медицинското направление за ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия лекар към Регионалната картотека на медицинската експертиза (РКМЕ) или Лекарска консултативна комисия (ЛКК). „В медицинското направление за ТЕЛК, което се подготвя от личния лекар, се отразява и необходимостта от отпускане на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия", обясни зам.-министър Катя Ивкова. Тя уточни, че това ще спести на пациентите, които в повечето случаи са със затруднения в придвижването, необходимостта от физическо посещение на РКМЕ. Зам.-министър Ивкова обясни, че в личното досие на пациента вече е налична цялата информация за издадените медицински експертизи за временна нетрудоспособност – направления, протоколи, заявления и решения на ТЕЛК, решения на НЕЛК, жалби, както и информация за издадените ТЕЛК решения – дата на издаване, процент на нетрудоспособност, валидност на решението и др. До този момент са издадени общо 266 089 електронни направления от ОПЛ за ТЕЛК.


Здравните власти припомниха и че


издаването по електронен път на протоколи за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК е факт. Към момента се издават електронни протоколи на пациенти, които са за продължаване на вече предписана терапия и са без експертиза. Това са 85% от пациентите, имащи право на лекарствени продукти за скъпоструващо домашно лечение. От 1 април ще стартира и подаването на електронни протоколи, за които към момента се изисква експертиза в районните здравноосигурителни каси.


До 1 май РЗОК ще приема едновременно

хартиени и електронни протоколи. След тази дата ще се издават единствено в-протоколи. Чрез въвеждането на е-протокола отпада задължението на гражданите да посещават РЗОК и да представят медицинска документация за заверка на протокол. Вече няма да се налага гражданите да съхраняват и да предоставят в аптеката хартиените протоколи при получаване на изписаните им медикаменти. Въвеждането на е-протоколи ще облекчи над 280 000 пациенти.


Нужно е да се спазва назначената терапия

Нужно е да се спазва назначената терапия

Само така ще се гарантира провеждане на назначената схема в пълния й вид и обем, казват от здравната каса
Разтревожени от предложенията за отпускане на лекарства

Разтревожени от предложенията за отпускане на лекарства

Възможността аптеките да отпускат само наличните медикаменти или по-малки количества от рецепта, заплатена напълно или частично от НЗОК е в ущърб на пациентите, казват от "Заедно с теб"
Лекарствата по каса на косъм от април

Лекарствата по каса на косъм от април

Причината е, че Българският фармацевтичен съюз не е съгласен с промени в договора, а без него аптеките няма как да продават реимбурсираните медикаменти

Актуализират три терапевтични ръководства

Актуализират три терапевтични ръководства

Те са по нуклеарна медицина, за лечение на инфекциозни болести и на гастроентерологични заболявания
Нова възможност за деца с артрит

Нова възможност за деца с артрит

Здравната каса започва да реимбурсира Tofacitinib, след като Надзорният съвет одобри критериите за реимбурсация

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Вече са извършени първите доставки към търговци на едро, в утрешния ден разпределението ще продължи, казаха от МЗ
Димитър Маринов начело на фармцевтите

Димитър Маринов начело на фармцевтите

Той бе избран днес за председател на съсловната организация в надпревара с още трима свои колеги

Вече плащат помощите при забавен ТЕЛК

Вече плащат помощите при забавен ТЕЛК

На 15 март финансовата подкрепа е била изплатена на 1142- ма души, а през следващата седмица ще стартират плащанията за още 2184, казват от АСП
Гратисен период за промени в търговете с лекарства

Гратисен период за промени в търговете с лекарства

До 25 октомври тази година дистрибуторите в тях ще могат да кандидатстват не по всички позиции

Oтменят правилника на комисията по етика към МС

Oтменят правилника на комисията по етика към МС

Прави се с цел синхронизация на законодателството, предвижда проект за постановление на МС
1 2 3 4 5 ... 175 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ