Спешно да се коригира класификатора на професиите

10-03-2023 14:13
Неотложно е да се поправи кода, групата и дефинирането на дейностите на професиите „Лекарски асистент" и „Фелдшер" в него, казват от БСЛАФ Спешно да се коригира класификатора на професиите
Clinica.bg

press@clinica.bg
Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите отдавна призовават за правилен регламент за професиите им. Те отправят нов апел в писмо до вицепремиера и социален министър Лазае Лазаров, което е с копие и до премиера Гълъб Донев и президента Румен Радев. Ето и какво пише в него.
Уважаеми г-н Лазаров,

 

От името на управителният съвет на „Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите" и от всички практикуващи Лекарски асистенти/Фелдшери в България, моля да приемете нашите поздравления по повод национално-отговорната ви дейност и успешната работа като Вицепремиер и Министър на труда и социалната политика. Ние, като професионално-съсловна структура считаме че са необходими спешни промени и мерки, с които здравеопазването в Бъргария да се постави на по-високо ниво и с последователност и постоянство работим в тази посока.

 

Това от своя страна ще доведе до

 

подобраване на медико-социалните отношения в обществото. Убедени сме че това може да се случи чрез открит диалог с МТСП , за проблемите касаещи професията ни и съответните професионално-обществени отношения . В този смисъл смятаме за приоритетно и неотложно да се коригира правилно кода, групата и дефинирането на дейностите на професиите „Лекарски асистент" и „Фелдшер" в „Националният класификатор на професиите и длъжностите ". Обръщаме внимание че въпреки нашите многократни настоявания досега, МТСП не е изпълнило задълженията си, коректно и законосъобразно да уреди проблема с неправилното интерпретиране на мястото и класификационният номер на професията ни в НКДП.

 

Това създава несъотвенствия с нормативната

 

уредба касаеща професията ни и обструкции в дейността на професионалистите. Смесването на две коренно различни професии (немедицинска- „Парамедик" и медицинска - „Лекарски асистент"/"Фелдшер"), и неправилното им интепретиране като понятия и дейност води до дисонанс в общественните и междуколегиалните отношения. В годините ние винаги сме били принципни и последователни в отстояването на демократичните ценности, в защитата на нашите професионални интереси и ще ги отстояваме до постигане на резултат. Разполагаме с конкретни разработки и предложения за решаване на конкретно-повдигнатите въпроси. Обръщаме Ви внимание че е некоректно и нелогично законово обусловените медицински професии, "Лекарски асистент" - с код по НКПД 22406004 и аналогичната, "Фелдшер" с код - 22403001, да пребивават в Група с Код по НКПД - 224 "Парамедицински специалисти"- което е друга професия и понятие за немедицинска професия и дейност.

 

Считаме че е необходима спешна корекция

 

в НКПД, което е в прерогативите на Министъръ на труда и социалната политика. Защото:

1. В Български тълковен речник няма дефинирано тълкование на думата -"парамедик".

2. В превод от английски: Парамедик е: не-медицински работник обучен да оказва първа помощ на пострадали и бедстващи и да ги транспортира до медицинско заведение. Парамедик няма нищо общо с медицинските професии - "Лекарски асистент" и "Фелдшер"- регулирани от държавата професии обучавани в Медицинските университети.

3. Некоректно е в подклас , Медицински специалисти - код 22 , тяхна Група да са Парамедицински специалисти - които са, не-медицински специалисти, с код 224, а пък към тази Група да са позиционирани като : Единична група и Длъжност - лекарски асистенти -22406004 и фелдшери-22403001 , които са медицински специалисти.

4. В описанието на отделните групи в НКПД съществува несъответствие в описанието на Парамедицински специалисти и то отразява функциите и дейностите на професията Лекарски асистент/Фелдшер, а не на Парамедик и това е в разрез на законовите уредби и е недопустимо.

 

Лекарските асистенти/фелдшери са незаменим

 

фактор в здравната ни система и са на предния фронт на здравеопазването ни от 140 години.

В различни учебни заведения започнаха да се обучават парамедици, и въпреки че все още е полу-регламентирана тази професия, вече има назначения в ЦСМП . Това поражда между-професионални, между-длъжностни и професионално-обществени проблеми сред професионалистите и в администрациите на работодателите, следсвие въпросните несъответствия. Изразяваме искрено желание да работим съвместно занапред и затова, молим за спешна среща с Вас, за уточняване на детайли по повдигнатите въпроси, които са от компетентността на Министъра на труда и социалната политика. Надяваме се съвместните ни действия да помогнат за по-добра социална и здравна системи, в интерес на Българските граждани и пациенти.


Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 499 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ