Спешно да се коригира класификатора на професиите

10-03-2023 14:13
Неотложно е да се поправи кода, групата и дефинирането на дейностите на професиите „Лекарски асистент" и „Фелдшер" в него, казват от БСЛАФ Спешно да се коригира класификатора на професиите
Clinica.bg

press@clinica.bg
Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите отдавна призовават за правилен регламент за професиите им. Те отправят нов апел в писмо до вицепремиера и социален министър Лазае Лазаров, което е с копие и до премиера Гълъб Донев и президента Румен Радев. Ето и какво пише в него.
Уважаеми г-н Лазаров,

 

От името на управителният съвет на „Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите" и от всички практикуващи Лекарски асистенти/Фелдшери в България, моля да приемете нашите поздравления по повод национално-отговорната ви дейност и успешната работа като Вицепремиер и Министър на труда и социалната политика. Ние, като професионално-съсловна структура считаме че са необходими спешни промени и мерки, с които здравеопазването в Бъргария да се постави на по-високо ниво и с последователност и постоянство работим в тази посока.

 

Това от своя страна ще доведе до

 

подобраване на медико-социалните отношения в обществото. Убедени сме че това може да се случи чрез открит диалог с МТСП , за проблемите касаещи професията ни и съответните професионално-обществени отношения . В този смисъл смятаме за приоритетно и неотложно да се коригира правилно кода, групата и дефинирането на дейностите на професиите „Лекарски асистент" и „Фелдшер" в „Националният класификатор на професиите и длъжностите ". Обръщаме внимание че въпреки нашите многократни настоявания досега, МТСП не е изпълнило задълженията си, коректно и законосъобразно да уреди проблема с неправилното интерпретиране на мястото и класификационният номер на професията ни в НКДП.

 

Това създава несъотвенствия с нормативната

 

уредба касаеща професията ни и обструкции в дейността на професионалистите. Смесването на две коренно различни професии (немедицинска- „Парамедик" и медицинска - „Лекарски асистент"/"Фелдшер"), и неправилното им интепретиране като понятия и дейност води до дисонанс в общественните и междуколегиалните отношения. В годините ние винаги сме били принципни и последователни в отстояването на демократичните ценности, в защитата на нашите професионални интереси и ще ги отстояваме до постигане на резултат. Разполагаме с конкретни разработки и предложения за решаване на конкретно-повдигнатите въпроси. Обръщаме Ви внимание че е некоректно и нелогично законово обусловените медицински професии, "Лекарски асистент" - с код по НКПД 22406004 и аналогичната, "Фелдшер" с код - 22403001, да пребивават в Група с Код по НКПД - 224 "Парамедицински специалисти"- което е друга професия и понятие за немедицинска професия и дейност.

 

Считаме че е необходима спешна корекция

 

в НКПД, което е в прерогативите на Министъръ на труда и социалната политика. Защото:

1. В Български тълковен речник няма дефинирано тълкование на думата -"парамедик".

2. В превод от английски: Парамедик е: не-медицински работник обучен да оказва първа помощ на пострадали и бедстващи и да ги транспортира до медицинско заведение. Парамедик няма нищо общо с медицинските професии - "Лекарски асистент" и "Фелдшер"- регулирани от държавата професии обучавани в Медицинските университети.

3. Некоректно е в подклас , Медицински специалисти - код 22 , тяхна Група да са Парамедицински специалисти - които са, не-медицински специалисти, с код 224, а пък към тази Група да са позиционирани като : Единична група и Длъжност - лекарски асистенти -22406004 и фелдшери-22403001 , които са медицински специалисти.

4. В описанието на отделните групи в НКПД съществува несъответствие в описанието на Парамедицински специалисти и то отразява функциите и дейностите на професията Лекарски асистент/Фелдшер, а не на Парамедик и това е в разрез на законовите уредби и е недопустимо.

 

Лекарските асистенти/фелдшери са незаменим

 

фактор в здравната ни система и са на предния фронт на здравеопазването ни от 140 години.

В различни учебни заведения започнаха да се обучават парамедици, и въпреки че все още е полу-регламентирана тази професия, вече има назначения в ЦСМП . Това поражда между-професионални, между-длъжностни и професионално-обществени проблеми сред професионалистите и в администрациите на работодателите, следсвие въпросните несъответствия. Изразяваме искрено желание да работим съвместно занапред и затова, молим за спешна среща с Вас, за уточняване на детайли по повдигнатите въпроси, които са от компетентността на Министъра на труда и социалната политика. Надяваме се съвместните ни действия да помогнат за по-добра социална и здравна системи, в интерес на Българските граждани и пациенти.


Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 413 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ