Проект

Специализантите с нов е-регистър

10-03-2023 12:23
Висшите училища, а не здравният министър ще определят учебните им програми, предвижда проект за промени в наредба на МЗ Специализантите с нов е-регистър
Clinica.bg

press@clinica.bg
Нов е-регистър ще обединява информацията за специализантите и придобилите специалност. Той ще бъде част от Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това предвижда проект за промени в Наредба на МЗ. Също така се предлага висшите училища, а не здравния министър да определят учебните програми за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.
В момента здравното министерство води един регистър на специализантите и още един за придобилите специалност в системата на здравеопазването.

Поради близката и дублираща се

информация, не е необходимо да има два отделни регистъра, става ясно от мотивите на МЗ. Затова се предлага преминаването към като единен регистър, който да е част от НЗИС. Той ще съдържа и обединява информацията от сегашните две бази от данни.

 

Учебните програми за придобиване

 

на специалност в системата на здравеопазването да се определят от ректорите на висшите училища, а не от здравния министър както е в момента, предвиждат още промените. Предложението е от страна на Сдружението на медицинските университети в България, става ясно от мотивите на МЗ.

 

Мотивите за промяната са, че разработването

 

на конкретните програми е в компетентността на висшите училища, които притежават необходимия научен потенциал и предлагат състава на държавните изпитни комисии за придобиване на специалност. За да са налице унифицирани държавни изисквания към обучението, здравният министър ще определя единни държавни изисквания за всяка специалност, на база на които ще се утвърждават учебните програми. Този подход е аналогичен на възприетия подход при обучението на студентите по регулирани медицински професии, отбелязват от МЗ.

 

 

Изравняват заплатите на специализантите

Да се уеднаквят заплатите на специализантите приети държавна поръчка от 2020 г. насам, предвиждат още промените в проекта на МЗ. Целта на предложението е всички специализанти, започнали обучение в този период да получават актуалното към момента възнаграждение, което е в размер на 2.5 от минималната работна заплата.

Изменението се налага, защото в момента специализантите, приети от 2020 г. насам получават различни минимални възнаграждения, а това се дължи на неколкократните промени в наредбата за специализации. С последните промени заплатата на специализантите приети през 2022 г. е в размер на 2.5 от МРЗ. За започналите обучение през 2020 и 2021 г. обаче то е по-ниско – две минимални работни заплати, а за специализиращите обща медицина – 1.8 от МРЗ. Затова се предлага всички специализанти приети от 2020 г. насам да получават заплата в размер на 2.5 от МРЗ, което към момента се равнява на 1775 лв.


Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
Синдикат „Защита“ стяга протест

Синдикат „Защита“ стяга протест

Той е с искане за повече средства за Спешна помощ, планира се за края на март, казаха оттам
1 2 3 4 5 ... 412 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ