Любопитно

Как да различим истинския глад

10-03-2023 05:59
Има съществена разлика между физическия и емоционалния глад и ако човек се научи да ги разпознава, би имал повече контрол над ситуацията и респективно, над теглото си, обяснява психологът Деница АтанасоваКак да различим истинския глад
Clinica.bg

press@clinica.bg
Обикновено, когато почувстваме глад, автоматично и без да се замисляме, бързаме да хапнем нещо. Има обаче съществена разлика между физическия и емоционалния глад и ако човек се научи да ги разпознава, би имал повече контрол над ситуацията и респективно, над теглото си, обяснява психологът от ВИТА Деница Атанасова.
Физическият глад възниква вследствие нуждите на тялото и задоволява потребностите му от енергия, хранителни вещества и т.н. Обикновено се случва няколко часа след последното хранене.

Често е съпроводен с къркорене,

умора, болки в стомаха, замаяност, понякога с трудности в концентрацията и дори с главоболие. Видът на храната не е от голямо значение, каква да е би могла да бъде удовлетворителна в този момент. Когато става въпрос за задоволяване на физически глад, ние обикновено сме съзнателни и съвестни в избора си. Освен това, се предполага, че ядем, когато тялото ни дава сигнал, че сме гладни. Когато усетим ситост, спираме да ядем, без да стигаме до преяждане.

 

Емоционалният глад обаче, се появява

 

 под формата на умствено желание, което ни кара да бъдем по-малко съзнателни в избора си на вид и количество храна. Обръщаме се към яденето в опит да избягаме от неприятни емоции или да засилим приятните. Това означава, че ядем в отговор на това как се чувстваме, а не според нуждите на тялото ни.

Емоционалният глад жадува за специфични храни. Когато сме физически гладни, почти всичко звучи добре – включително здравословни храни – плодове, ядки, зеленчуци. Но емоционалният глад изисква мазни или сладки храни, които незабавно повишават настроението. Той не се задоволява, когато сме сити. Ние продължаваме да имаме желание за още и още. Често човек яде, докато почувства дискомфорт от преяждане.

 

Физическият глад, от друга стана, няма нужда

 

от преяждане, чувстваме удовлетворение, когато стомахът ни е пълен. Емоционалният глад често води след себе си съжаление, вина и срам. Човек се критикува и обвинява заради ненужните калории, които е поел, че няма воля и не е устоял на изкушението. Първата стъпка, която може да ни върне контрола и да повиши увереността ни, е да се научим да разпознаваме двата вида глад. Това се случва като наблюдаваме себе си и си задаваме въпроси – колко време е минало от последното хранене, как се появи гладът, какво се случи преди това, как се чувствам, конкретна храна ли желая.


Болница с детски конкурс за рисунка

Болница с детски конкурс за рисунка

Той е по повод Световния ден на здравето и се организира от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" – Кърджали, съобщиха оттам
Сребро на Световното за хора с увреждания

Сребро на Световното за хора с увреждания

Второ място спечели състезателят ни с Даун Александър Асенов, медалът му беше връчен от първата дама на Франция Бриджит Макрон
Пациентът с чипа на Мъск се възстановил

Пациентът с чипа на Мъск се възстановил

Той вече може да управлява компютърна мишка само с мисъл, казва основателят на Neuralink
Наш лекоатлет с Даун на световно първенство

Наш лекоатлет с Даун на световно първенство

Александър Асенов, който е двукратен шампион на европейското през 2023 г. ще се състезава за златото във Франция
Безплатен кабинет за отказване от цигарите

Безплатен кабинет за отказване от цигарите

Създаде го водещият пулмолог д-р София Ангелова, тя отговаря лично на пушачите, които искат да скъсат с вредния навик
Украйна легализира канабиса

Украйна легализира канабиса

Употребата ще е за медицински цели, законопроектът е подписан от президентът Володимир Зеленски и е подкрепен от здравното министерство
Честит празник на виното и любовта

Честит празник на виното и любовта

На 14 февруари Православната църква отбелязва и Успението на свети Константин Кирил – Философ
ЧРД на болница

ЧРД на болница "Тракия"

Днес се навършват 15 години от създаването на най-голямото частно лечебно заведение в Ст. Загора
Oтговорността е секси

Oтговорността е секси

Под този наслов започва втория етап на антиспин кампанията, зад инициативара застава актьорът Александър Сано, казва от МЗ
Трансплантиран преди 39 г. влезе в Гинес

Трансплантиран преди 39 г. влезе в Гинес

57-годишният Берт Янсен от Нидерландия е най-продължително преживелият до момента с донорски орган
1 2 3 4 5 ... 96 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ