Любопитно

Как да различим истинския глад

10-03-2023 05:59
Има съществена разлика между физическия и емоционалния глад и ако човек се научи да ги разпознава, би имал повече контрол над ситуацията и респективно, над теглото си, обяснява психологът Деница АтанасоваКак да различим истинския глад
Clinica.bg

press@clinica.bg
Обикновено, когато почувстваме глад, автоматично и без да се замисляме, бързаме да хапнем нещо. Има обаче съществена разлика между физическия и емоционалния глад и ако човек се научи да ги разпознава, би имал повече контрол над ситуацията и респективно, над теглото си, обяснява психологът от ВИТА Деница Атанасова.
Физическият глад възниква вследствие нуждите на тялото и задоволява потребностите му от енергия, хранителни вещества и т.н. Обикновено се случва няколко часа след последното хранене.

Често е съпроводен с къркорене,

умора, болки в стомаха, замаяност, понякога с трудности в концентрацията и дори с главоболие. Видът на храната не е от голямо значение, каква да е би могла да бъде удовлетворителна в този момент. Когато става въпрос за задоволяване на физически глад, ние обикновено сме съзнателни и съвестни в избора си. Освен това, се предполага, че ядем, когато тялото ни дава сигнал, че сме гладни. Когато усетим ситост, спираме да ядем, без да стигаме до преяждане.

 

Емоционалният глад обаче, се появява

 

 под формата на умствено желание, което ни кара да бъдем по-малко съзнателни в избора си на вид и количество храна. Обръщаме се към яденето в опит да избягаме от неприятни емоции или да засилим приятните. Това означава, че ядем в отговор на това как се чувстваме, а не според нуждите на тялото ни.

Емоционалният глад жадува за специфични храни. Когато сме физически гладни, почти всичко звучи добре – включително здравословни храни – плодове, ядки, зеленчуци. Но емоционалният глад изисква мазни или сладки храни, които незабавно повишават настроението. Той не се задоволява, когато сме сити. Ние продължаваме да имаме желание за още и още. Често човек яде, докато почувства дискомфорт от преяждане.

 

Физическият глад, от друга стана, няма нужда

 

от преяждане, чувстваме удовлетворение, когато стомахът ни е пълен. Емоционалният глад често води след себе си съжаление, вина и срам. Човек се критикува и обвинява заради ненужните калории, които е поел, че няма воля и не е устоял на изкушението. Първата стъпка, която може да ни върне контрола и да повиши увереността ни, е да се научим да разпознаваме двата вида глад. Това се случва като наблюдаваме себе си и си задаваме въпроси – колко време е минало от последното хранене, как се появи гладът, какво се случи преди това, как се чувствам, конкретна храна ли желая.


 Атлетите ни с Даун със златни медали

Атлетите ни с Даун със златни медали

Александър Асенов и Радена Ангелова взеха първите места на America Tri Games в Аржентина
Седмица на здравните филми

Седмица на здравните филми

Тя ще бъде от 1 до 5 април в София, документалните ленти са по сценарии на проф. Златимир Коларов
Честито Благовещение!

Честито Благовещение!

Днес празнуваме благата вест, която Пресвета Богородица научила от св. архангел Гавриил, че ще зачене Божия Син и ще го нарече Иисус
 58-годишна украинска бежанка роди у нас

58-годишна украинска бежанка роди у нас

Дъщеричката на Валерия Яроцкая проплака в Бургас, майката е бивша балерина, има и друго дете
Нова книга по практическа психология

Нова книга по практическа психология

Трудът е дело на магистър-фармацевта Любомир Пировски и психологът Ангелина Пировска
Фестивал на червенокръстки и здравни филми

Фестивал на червенокръстки и здравни филми

Селекцията тази година ще избира от над 1500 ленти от цял свят, събитието се организира от БЧК, а МУ–Варна е партньор
Световни ортопеди обучават наши лекари

Световни ортопеди обучават наши лекари

Те ще водят курс по ставно еднопротезиране на специалисти от цялата страна, събитието е на 31 и 31 март
Tворци с концерт за лечение на свой колега

Tворци с концерт за лечение на свой колега

Той ще се проведе в Бургас на 9 април, събират се средства за режисьора Станимир Карагьозов, който се бори с онкологично заболяване
Местим стрелките с час напред в неделя

Местим стрелките с час напред в неделя

На 26 март в 03:00 часа преминаваме към лятното часово време, съобщават от Българския институт по метрология.
Пфайзер най-голям рекламодател на Оскарите

Пфайзер най-голям рекламодател на Оскарите

Компанията е лидер по вложени свредства в ТВ спотове на лекарства по време на излъчването на тазгодишните филмови награди
1 2 3 4 5 ... 73 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ