най-накрая

МЗ пуска мобилното приложение за е-рецептите

09-03-2023 15:25
Чрез него лекарите ще могат да предписват медикаменти, когато нямат компютър, съобщиха от ведомствотоМЗ пуска мобилното приложение за е-рецептите
Clinica.bg

press@clinica.bg

Мобилното приложение, с което лекарите ще могат дa предписват електронни рецепти най-накрая ще стане факт. То ще бъде представено официално утре от здравния министър д-р Асен Меджидиев, министърът на електронното управление Георги Тодоров и представители на „Информационно обслужване".

Приложението дава възможност на лекарите да издават електронни бели рецепти, когато не са пред компютър. За неговата разработка се постигна договорка още миналата година по времето на проф. Асена Сербезова.

То дойде в отговор на тревогите на

Българския лекарски съюз от желанието на властите тогава да се въведе изцяло електронното изписване на лекарства с рецепта, така че да има реален контрол върху потреблението и пазара, така че да се подобри контрола и лекарствената политика.

За съжаление, въпреки че бе постигната

договорка със съсловната организация на медиците електронното изписване да започне от октомври поне за антибиотиците, служебният здравен министър го отмени, а изработката на мобилното приложение се забави.

Сега обаче то най-накрая е факт и утре

ще бъде представено официално. Не е ясно още дали здравните власти ще се решат и на следващата стъпка - нормативни промени, така че да се засили електронното изписване на лекарства у нас. Утре властите ще представят и новите функционалности на НЗИС и електронните протоколи.


Нужно е да се спазва назначената терапия

Нужно е да се спазва назначената терапия

Само така ще се гарантира провеждане на назначената схема в пълния й вид и обем, казват от здравната каса
Разтревожени от предложенията за отпускане на лекарства

Разтревожени от предложенията за отпускане на лекарства

Възможността аптеките да отпускат само наличните медикаменти или по-малки количества от рецепта, заплатена напълно или частично от НЗОК е в ущърб на пациентите, казват от "Заедно с теб"
Лекарствата по каса на косъм от април

Лекарствата по каса на косъм от април

Причината е, че Българският фармацевтичен съюз не е съгласен с промени в договора, а без него аптеките няма как да продават реимбурсираните медикаменти

Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
Актуализират три терапевтични ръководства

Актуализират три терапевтични ръководства

Те са по нуклеарна медицина, за лечение на инфекциозни болести и на гастроентерологични заболявания
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
1 2 3 4 5 ... 515 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ