превенция

Как да пазим бъбреците си здрави

09-03-2023 06:30
Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите Как да пазим бъбреците си здрави
Clinica.bg

press@clinica.bg

Всяка година на 9 март отбелязваме Световния ден на бъбреците (СБД). През 2023 той е посветен на последиците от неочакваните бедствия като пандемията и земетресенията, a мотото му е "Бъбречно здраве за всички - да се подготвим за неочакваното, да подкрепим уязвимото". Причината е, че тези неочаквани проблеми оказват влияние и затрудняват диагностиката и лечението на пациентите с хронични бъбречни заболявания, които наброяват 850 млн. в целия свят. Затова е важно да знаем как да пазим здравето си, a организаторите на Световния ден на бъбреците дават следните съвети.

Бъбречните заболявания са популярни като тихият убиец, който може да окаже влияние върху целия ви начин на живот, затова трябва да бъдете внимателни и разумни и да живеем здравословно. 


Бъдете активни


Това може да ви помогне в поддържането на добро тегло и така да намали риска от развитието на високо кръвно и диабет, които са рискови фактори за появата на хронични бъбречни заболявания.


Хранете се правилно


Това отново е важно за поддържането на нормално тегло и оттам за намаляване на риска от високо кръвно и диабет. Специалистите обръщат внимание на приема на сол. Препоръчително е той да не бъде повече от 5-6 грама на ден или около една чаена лъжичка. В това количество обаче влиза и солта в самите гозби, не само тази, която вие слагате допълнително. За да ограничите солта, е добре да намалите приема на готови и ресторантски храни и да си готвите сами.


Следете кръвната си захар


Диабетът е основен рисков фактор за бъбречните заболявания. Половината от хората с диабет обаче, не знаят, че имат висока захар. Затова е нужно редовно да проверявате захарта си, особено ако сте в и над средната възраст. Нужно е да проверявате и как функционират бъбреците ви чрез кръвни тестове.


Мерете кръвното си


Половината и от хората с високо кръвно не знаят, че имат такова. То обаче също води до бъбречни заболявания, защото уврежда кръвоносните съдове. Затова трябва да мерите редовно кръвното си и да го държите под контрол. Нормалното кръвно е около 120/80. Високото се диагностицира, ако в два различни дни измерите стойности над 140/90 mmHg (СЗО). В такъв случай е нужно да предприемете лечение и да промените начина си на живот.


Пийте достатъчно течности


Колко точно да са те зависи от начина на живот, климата, в какъв етап от живота си сте, дали се движите много, дали сте бременни или кърмите. Според експертите обаче е нормално да се пият поне 2 литра течности, което се равнява на 8 чаши.


Не пушете


Цигарите намаляват притока на кръв към бъбреците, а чрез нея органите и тъканите се хранят и дишат. Липсата на кръв може да затрудни работата им. Пушенето увеличава и риска от рак на бъбреците с 50%.


Внимавайте с болкоуспокояващите


Редовната употреба на нестероди и противовъзпалителни болкоуспокояващи може да увреди бъбреците ви. Дали сте в риск, ако пиете такива медикаменти, се посъветвайте със своя лекар или фармацевт.


Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

По него работят специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница заедно със свои колеги от Загреб
Изследване казва възрастта на съдовете

Изследване казва възрастта на съдовете

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори тя може да има голямо разминаване с биологичната, казва д-р Наталия Спасова
Първите три месеца след инсулт са най-важни

Първите три месеца след инсулт са най-важни

Рехабилитация още в болницата, упражнения у дома и чести разходки дори по 10 минути съдействат за възстановяването, казват специалистите от УМБАЛ "Св. Анна"
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Д-р Кирил Пеев скоро ще започне да я прилага и на изгубили обонянието си след прекаран тежък КОВИД-19
Бум на стомашни заболявания

Бум на стомашни заболявания

Пациенти пълнят гастроентерологията на УМБАЛ-Пловдив в резултат на безконтролен прием на лекарства
Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Вече 5 жени са родили здрави бебета за тази година, преди 20- 30 години хората са умирали млади, казва доц. Иван Балтаджиев от УМБАЛ "Свети Георги"
1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ