Заетост

5% ръст на обявите в здравеопазването

07-03-2023 11:17
Увеличението е отчетено при офертите за работа през февруари на годишна база, но на месечна има спад с 10%, показват данните на JobTiger.5% ръст на обявите в здравеопазването
Clinica.bg

press@clinica.bg
С 5% са се увеличили обявите за работа в сектор здравеопазване и фармация през февруари, спрямо същия период на миналата година. На месечна база обаче, спрямо януари офертите са намалели с 10%, показва редовният анализ на HR компанията JobTiger.
В края на февруари има общо около 46 300 предложения за работа във водещите сайтове за работа в страната. Обявите са едва с 300 повече от предходния месец – ръст от 1%. На годишна база, обаче, се наблюдава спад на броя на офертите. Те са с около 2500 по-малко от м. февруари 2022 г., което е спад от 6%.

 

На месечна база в сектори

 

се наблюдава спад на предложенията. Изключение е браншът „Хотелиерство и ресторантьорство", при който постепенно стартира активният период за набиране на кадри. Обявите в него са нараснали с 1200 или 19% ръст спрямо предходния месец януари. Малък ръст се отчита и в секторите „Производство" (140 предложения повече, 2% ръст) и „Строителство" (60 предложения повече, 2% ръст).При останалите сектори наблюдаваме спад на обявите.

 

 Той е най-голям в сектора

 

„Търговия и продажби" (450 предложения по-малко, 4% спад). След него се нареждат „ИТ" (320 предложения по-малко, 6% спад), „Маркетинг и реклама" (230 предложения по-малко, 14% спад), „Здравеопазване и фармация" (220 предложения по-малко, 10% спад) и др.

Секторът „ИТ" отбелязва най-голям спад при обявите за работа на годишна база. Предложенията в него за с 2600 по-малко от м. февруари 2022 г., което се равнява на спад от 34%. Същевременно с ръст на годишна база са секторите „Логистика и транспорт" (10%), „Търговия и продажби"(8%), „Строителство" (7%), „Здравеопазване и фармация" (5%) и „Производство" (3%).


Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 413 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ