търговска ниша

Плащаме още скъпи лекарства по реда за нерегистрирани

02-03-2023 06:25
За два месеца здравните власти са одобрили нови пет медикамента в списъка, терапията с някои от тях е около $400 000 на годинаПлащаме още скъпи лекарства по реда за нерегистрирани
Clinica.bg

press@clinica.bg

Още пет лекарства ще се вкарват у нас без да имат регистрирана цена, което ще увеличи обществените разходи за тях. Одобрение за това здравните власти са дали през януари и февруари, стойността на терапията за пациент на година при някои достига до 400 хил. долара, показва справка в интернет.

Новите пет медикамента са за редки болести и онкологични диагнози. Това са Triptorelin, Olipudase alfa, Ravulizumab, Hydrocortisone и Tebentafusp. Те ще се внасят по молба на три болници „Уни Хоспитъл", „Проф. Ив. Митев" и „Акад. Ив. Пенчев", тъй като на този етап у нас няма друг начин, по който пациентите, които се нуждаят от лечение, да го получат.


Възможността за внос на медикаменти, които

нямат регистрирана цена у нас беше дадена преди години, за да не се лишават от терапия болните хора. Проблемът е, че тези медикаменти водят до по-високи разходи за платците им – обикновено това е здравната каса. Това е така, защото тези лекарства се продават у нас без цената им да се реферира към най-ниската в света, както и без да дават отстъпки и компенсации на здравната каса.


Напоследък прави впечателение, че тази врата

започна да се ползва прекалено често от фирмите. С новите пет лекарства списъкът с нерегистрирани медикаменти, които могат да се внасят у нас и съответно да се плащат с обществени средства вече съдържа 93 лекарства. Много от тях са за редки заболявания и онкологични диагнози, а цените им са доста солени. Стойността на две от новите пет терапии в списъка според справка в интернет е около 400 хил. долара на година.


Така например терапия с Ravulizumab в Англия

на година за пациент е била около 300 хил. лири, показва публикация във Fierce Pharma. Благодарение на това, че лекарството там е регистрирано официално, фирмата е дала отстъпка към английската здравна система (NICE), а това е довело до повече хора, които ще го ползват и до максимално оползотворяване на обществените средства. 


Аналогичен е случаят с Tebentafusp, който е

за рядко онкологично очно заболяване. Според публикация във Fierce Pharma флакон струва около $18 760, а терапията за пациент на година около $400 000. При официална регистрация на цената в една държава, властите имат възможност да договорят отстъпки и максимално добри условия за реимбурсиране, когато медикаментът не е регистриран, както това става у нас, се стига до загуба на обществени средства.


Очевидно е, че списъкът с нерегистрирани

лекарства у нас е увеличава с бързи темпове, както и публичните разходи на здравната каса. В началото на тази година се оказа, че вече е основана и организация от фирми-вносители на подобни нерегистрирани у нас скъпи медикаменти за редки болести. Всичко това вероятно означава, че пациентската потребност от медицинска грижа привлича силен търговски интерес и има нужда от преразглеждане на нормативната регулация, за да се защити и интереса на обществото, като платец на тези терапии. Към момента обаче инициатива за това от властите няма.


Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Още има драстични разлики в цените на онколекарствата

Още има драстични разлики в цените на онколекарствата

Те са налице и след въвеждането на новата средна стойност от 1 юли, по която здравната каса плаща на болниците, но се очаква постепенно да се намалят
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Преди 20 години имаше 168 лечебни заведения с 53 хил. сестри, сега са близо 400, с около 24 хил. сестри, представяте си за какво качество става дума, казва Петя Недкова
4 проекта за здравни промени в парламента

4 проекта за здравни промени в парламента

Три от тях са на ПП-ДБ, последният е на "Възраждане", те засягат дигитализацията, търговете в частните болници, ТЕЛК и т.н.
НЗОК и фармацевтите се разбраха

НЗОК и фармацевтите се разбраха

Аптеките ще получават 15% от крайната цена на 100% платените лекарства, но не повече от 25 лв. на опаковка

1 2 3 4 5 ... 270 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ