търговска ниша

Плащаме още скъпи лекарства по реда за нерегистрирани

02-03-2023 06:25
За два месеца здравните власти са одобрили нови пет медикамента в списъка, терапията с някои от тях е около $400 000 на годинаПлащаме още скъпи лекарства по реда за нерегистрирани
Clinica.bg

press@clinica.bg

Още пет лекарства ще се вкарват у нас без да имат регистрирана цена, което ще увеличи обществените разходи за тях. Одобрение за това здравните власти са дали през януари и февруари, стойността на терапията за пациент на година при някои достига до 400 хил. долара, показва справка в интернет.

Новите пет медикамента са за редки болести и онкологични диагнози. Това са Triptorelin, Olipudase alfa, Ravulizumab, Hydrocortisone и Tebentafusp. Те ще се внасят по молба на три болници „Уни Хоспитъл", „Проф. Ив. Митев" и „Акад. Ив. Пенчев", тъй като на този етап у нас няма друг начин, по който пациентите, които се нуждаят от лечение, да го получат.


Възможността за внос на медикаменти, които

нямат регистрирана цена у нас беше дадена преди години, за да не се лишават от терапия болните хора. Проблемът е, че тези медикаменти водят до по-високи разходи за платците им – обикновено това е здравната каса. Това е така, защото тези лекарства се продават у нас без цената им да се реферира към най-ниската в света, както и без да дават отстъпки и компенсации на здравната каса.


Напоследък прави впечателение, че тази врата

започна да се ползва прекалено често от фирмите. С новите пет лекарства списъкът с нерегистрирани медикаменти, които могат да се внасят у нас и съответно да се плащат с обществени средства вече съдържа 93 лекарства. Много от тях са за редки заболявания и онкологични диагнози, а цените им са доста солени. Стойността на две от новите пет терапии в списъка според справка в интернет е около 400 хил. долара на година.


Така например терапия с Ravulizumab в Англия

на година за пациент е била около 300 хил. лири, показва публикация във Fierce Pharma. Благодарение на това, че лекарството там е регистрирано официално, фирмата е дала отстъпка към английската здравна система (NICE), а това е довело до повече хора, които ще го ползват и до максимално оползотворяване на обществените средства. 


Аналогичен е случаят с Tebentafusp, който е

за рядко онкологично очно заболяване. Според публикация във Fierce Pharma флакон струва около $18 760, а терапията за пациент на година около $400 000. При официална регистрация на цената в една държава, властите имат възможност да договорят отстъпки и максимално добри условия за реимбурсиране, когато медикаментът не е регистриран, както това става у нас, се стига до загуба на обществени средства.


Очевидно е, че списъкът с нерегистрирани

лекарства у нас е увеличава с бързи темпове, както и публичните разходи на здравната каса. В началото на тази година се оказа, че вече е основана и организация от фирми-вносители на подобни нерегистрирани у нас скъпи медикаменти за редки болести. Всичко това вероятно означава, че пациентската потребност от медицинска грижа привлича силен търговски интерес и има нужда от преразглеждане на нормативната регулация, за да се защити и интереса на обществото, като платец на тези терапии. Към момента обаче инициатива за това от властите няма.


Развитието на фармата да е съобразено с обществения интерес

Развитието на фармата да е съобразено с обществения интерес

Такава позиция ще защити България на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, реши МС
Без стандарти няма оценка на качеството

Без стандарти няма оценка на качеството

Не е нормално в страната да няма такива документи по 7 специалности, особено по Анестезиология, Пулмология и Кардиология, казва проф. Златица Петрова

Поставянето на намордник е рефлекс от комунизма

Поставянето на намордник е рефлекс от комунизма

Да си припомним близкото минало и пред урните, да дадем гласа си премислено, не срещу 50 лв., не срещу кебапче, не по корпоративна принуда, казва д-р Мирослав Ненков

Технологиите отместват фокуса от човека

Технологиите отместват фокуса от човека

Миналата седмица бяха отбелязани 125 години от рождението на проф. Константин Чилов. Остана ли човещина в обществото и в медицината ни, защо и как времената се промениха, какво ни чака в бъдещето, попитахме проф. Михаил Боянов.

Драмата с Майчин дом продължава

Драмата с Майчин дом продължава

Медиците от Клиниката по анестезиология поискаха оставката на ръководството, иначе напускат болницата в понеделник

Отмениха правилника за Централната комисия по етика

Отмениха правилника за Централната комисия по етика

Решението на кабинета е заради отменени текстове в Закона за лекарствата, на базата на които тя е функционирала
Бюджетът бави договорите за отстъпки с фармата

Бюджетът бави договорите за отстъпки с фармата

Компаниите, които не са ги подписали, а без тях бюджетът на касата няма да стигне с над 500 млн. лв.

Кабинетът готов с удължаването на бюджета

Кабинетът готов с удължаването на бюджета

С проектозакона се осигурява възможност за извършване на разходи, съобразени с влезли в сила промени за допълнителни или намалени средства

Липсват медицински стандарти в 7 специалности

Липсват медицински стандарти в 7 специалности

Причината е, че те са отменени от ВАС, а нови и досега не са приети, от МЗ готвят актуализация на четири други

МЗ ще помага и за детската болница в Бургас

МЗ ще помага и за детската болница в Бургас

Тази в София вече има одобрен подробен устройствен план, похвали се здравният министър Асен Меджидиев

1 2 3 4 5 ... 199 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ