Интервю

Интелигенцията ни беше ликвидирана няколко пъти

02-03-2023 06:30
Озовахме се пред огромна демографска криза, обезлюдени села с по няколко възрастни семейства в тях, без лекар, без аптека, които имат нужда от помощ, казва Христо ГригоровИнтелигенцията ни беше ликвидирана няколко пъти
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
В навечерието на Освобождението на България, от което честване 145 години, в съседство бушува война и разрушителни земетресения, а страната ни отново е пред избори. Как се промени държавата ни след Демокрацията, стана ли тя реална или още е "задочна", какви са ценностите на българина и на европееца. Тези въпроси зададохме на председателя на БЧК - акад. Христо Григоров.
- Акад. Григоров, Вие сте свидетел на доста промени в страната ни. Как се промени тя в последните години?

- За съжаление, България не е това, което беше преди години. Напред излезе материалното за сметка на духовното. Нашата цел и задача, на нас, по-възрастното поколение, е да намерим и да поддържаме

баланса между двете, за да могат нашите деца, внуци да останат в България и да се радват наистина на една хубава държава, каквато е построена от нашите предци. Длъжни сме в тяхно име да направим всичко възможно, да коригираме грешките, допуснати в последните години от някои политици.

- Характерът и ценностите на българина и на европееца, по какво си приличаме, по какво се различаваме?

- Преди нас е имало десетки цивилизации. Всяка една от тях се е развивала, две, три, пет, десет хиляди години. Когато е стигала до върха си, се е сривала. От нея е оцелявало някакво парче и от него е започвала нова цивилизация. В тези милиони години е имало хиляди цивилизации. Боже, дано ние не сме на върха на нашата, защото както е тръгнало, не е никак добре. Виждаме какво става в Украйна, какво става с политиците в целия свят, започва да има изкривено виждане за развитието на човечеството, като цяло. Аз обаче вярвам, че Този, който гледа отгоре, без значение дали е Господ, Аллах, Буда или друг, в крайна сметка е един, ще ни вкара акъл в главите, за да обезпечим едно добро бъдеще на нашите деца и внуци.

- Доста се говори, че сме ченгесарска нация. Такава ли сме?

- Не. Определено не сме. Ако само човек види, когато отправим апел за помощ, как българинът отваря сърцето си и е готов да помага, не може дори да си помисли такова нещо. При нас идват пенсионери, които нямат пари за лекарства и храна, за да дадат по 2, 3, 5 лева, за да помогнат на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. Душата на българина е нещо много ценно – той е добър, милостив, готов да подава ръка.

- Надживяхме ли „Задочните репортажи" на Георги Марков или още сме част от една задочна държава със задочна свобода?

- Българската интелигенция беше ликвидирана два пъти – 1944 и 1952-1953 година. Тогава беше физическото й ликвидиране. Вторият път беше, когато се отвориха границите. Преди 30 години много хора заминаха, цели семейства. 3 млн. българи вече ги няма. Беше допусната голяма грешка. Тези, които искаха да управляват тази държава не помислиха, как биха могли действително да надградят това, което е останало. Огромна демографска криза, обезлюдени села с по няколко възрастни семейства в тях, без лекар, без аптека. Това са хора, които имат нужда от помощ. Защо обезлюдихме селата?! Това са неща, които могат да се коригират. Могат да се отпускат преференциални кредити, безлихвени, на млади семейства, за да се върнат на село. Там могат да се занимават не само с фермерство. Технологиите вече позволяват да се работи онлайн от всяка точка на страната, а и на света. Сигурен съм, че даде ли се такава възможност, ще се върнат там много хора не само от градовете, но и от чужбина. С тъга си спомням разпределението ми в село Говежда, област Монтана, след завършване на Медицинския университет през 1968 година. Там в училището имаше 200 деца, хиляди жители. Сега са останали 200 семейства, а училището е със заковани прозорци.

- Пандемията, след това войната в Украйна, сега опустошителните земетресения в Турция и Сирия сякаш отключиха доброто, състраданието. Винаги ли трябва да го реанимираме чрез катаклизми?

- Говори се за 100 000 – 150 000 жертви от земетресенията. независимо, къде са те, това е страшно. В момента световният пъзел се реди от лица, които много не се интересуват от хората на земята. Трябва да има баланс. Не може десет човека да са милиардери, а 20 милиона да се чудят какво да ядат. Колкото до това, че помагаме след тези катаклизми, няма нищо изненадващо. Доброто е в човека. То е това, което ни обединява. Истината е в хуманността, която ни кара да подаваме ръка дори на непознатите. Докато формулата на политиците е „Разделяй и владей", другата, на хората е „Обединявай и решавай". Във второто е и силата на хуманитарните организации в целия свят, които в такива моменти се обединяват и решават проблемите на хората. Политиците трябва да дойдат и да поработят малко в хуманитарните организации, за да видят мъките и болките на хората. Да дойдат при нас, да видят майка с две-три дечица, зле облечени и гладни, която идва за помощи, за да ги нахрани. Само тогава те ще разберат докъде докараха света.

- Учебникарска аксиома е, че българите сме толерантни хора. Не Ви ли се струва, че по-скоро безразличието се възприема като толерантност?

- Безразличието също е следствие. Ние в последните години коментираме само следствието. Никой не иска да навлезе дълбоко в причината, а тя има дълбоки корени и трябва да бъде изкоренена. Премахната ли е причината, следствието няма да го има. Много хора обаче не гледат причините – или не им дават, или така им е добре. Навлизайки в причината, това означава една сериозна реорганизация, която ще доведе до изясняване и контрол, а те са забранени думи и то не само в България, а по принцип.

- Ако теглим чертата от последните три години, в които преживяхме пандемия и политическа криза, каква ще излезе сметката?

- Сметката е ясна – вече сме 5 – 6 милиона. Аз обаче съм много голям оптимист. Смятам, че България има потенциал. Ние минахме през толкова много катастрофи, национални бедствия, но успяхме да запазим тази държава. Вярвам, че лампичката ще светне на политиците и тя ще освети едно друго бъдеще. Това е бъдещето на нашите деца и внуци, които трябва да живеят в България.

ИИ в здравеопазването – що е то?

ИИ в здравеопазването – що е то?

Неизвестните в приложението и контрола на изкуствения интелект остават много повече от известните, което провокира тревога

Диабетик на гладна стачка заради пенсия

Диабетик на гладна стачка заради пенсия

54-годишният Антонио Димитров не я е получавал четири месеца, ще протестира пред НОИ от 3 май
Телемедицината превръща прегледа в игра за децата

Телемедицината превръща прегледа в игра за децата

В нашата детска градина тя беше въведена преди няколко месеца, вече виждаме, че пести усилия и дава възможност за бърза диагностика, казва Анелия Божанова

Плашат медиите с дела-шамари

Плашат медиите с дела-шамари

Броят им в България се увеличава, те са опасен феномен, който иска да ликвидира свободната журналистика

Пирогов е институция

Пирогов е институция

Медицината в България не отстъпва по нищо на Европа, друг е въпросът с организацията в здравеопазването, казва проф. Стефан Габровски
Свободата на словото се влошава

Свободата на словото се влошава

Всеки втори журналист е бил подложен на неправомерен натиск, а всеки десети е бил заплашван със съд, показва докладът на "Амнести Интернешънъл"
Спасителите са готови за евентуално земетресение

Спасителите са готови за евентуално земетресение

Имаме нужда от двойно по-голяма субсидия от държавата, дейността ни скъпа, казва Емил Нешев
Двудетният модел – идеал за семейство за 63.3%

Двудетният модел – идеал за семейство за 63.3%

Сред всички хора в репродуктивна възраст обаче само около половината са достигнали до него - 32.7%, показват данните на НСИ
Александър и Виктория топ имена за бебе

Александър и Виктория топ имена за бебе

Най-много именици имаме на Цветница – 346 500, а на Ивановден празнуват 336 785 души, показват данните на НСИ
Посрещаме 2023 г. с песимизъм

Посрещаме 2023 г. с песимизъм

Икономическия просперитет изглежда невъзможен за света, а страховете от употреба на ядрено оръжие са на безпрецедентни нива, показва изследването на Галъп

1 2 3 4 5 ... 54 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ