напредък

МЗ избрало болниците за хеликоптерите

28-02-2023 16:59
Въпреки това имената им засега не са ясни, предстои Министерството на транспорта да обяви обществена поръчка за още два летателни апаратаМЗ избрало болниците за хеликоптерите
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравното министерство е избрало болниците, където ще има площадки за кацане на медицинските хеликоптери. Имената им обаче още не са оповестени. Това стана ясно след брифинга на здравният министър д-р Асен Меджидиев днес.

В момента междуведомствената работна група, ангажирана с въвеждането на спешна медицинска помощ по въздух, работи в посока да имаме сформирани медицински екипи и изградена инфраструктура преди у нас да пристигнат първите хеликоптери.


Екипът на МЗ вече е уточнил местата

в страната, на които е възможно да бъдат изградени хеликоптерни площадки с оглед нивото на компетентност на съответните лечебни заведения и комплексността на медицинската помощ, която могат да предоставят. Днес здравният министър е предоставил списъка с потенциалните локации на министерствата на отбраната и на транспорта, за да преценят експертите дали са подходящи и дали отговарят на съответните изисквания. След това ще бъдат обявени обществените поръчки за изграждане на площадките.


Ген. Златко Златев, директор на

Държавния авиационен оператор, посочи, че Планът за възстановяване и устойчивост предвижда в страната да бъдат определени пет оперативни бази за разполагане на хеликоптерите. „На този етап предвиждаме една от базите да бъде в Долна Митрополия, Плевен, а другата на летище „Враждебна". Полетите ще се изпълняват през светлата част на денонощието, каквато е и световната практика. Трябва да се има предвид и че говорим за нов тип летателни апарати и нов тип подготовка", допълни той.


Междувременно министерството 

на транспорта ще обяви обществена поръчка за осигуряването на два хеликоптера, на лизинг, като целта е те да пристигнат у нас преди заложените в Плана за възстановяване и устойчивост. Първият от общо шестте хеликоптера, които ще бъдат осигурени от италианската фирма „Леонардо", ще пристигне в България на 15 декември т. г.

Здравният министър съобщи още, че паралелно с това започва структурирането на Национален координационен център, който ще има за задача да ръководи оказването на медицинската помощ по въздух. Вече е готова и програмата за обучението на медицинските екипи, като първоначално курсовете ще преминат 20 екипа – лекари и медицински сестри, като лекарите ще бъдат анестезиолог-реаниматори. Курсът на обучение ще бъде с продължителност три седмици, стана ясно още от думите на министър Меджидиев.


Чакаме спешната помощ по въздуха да стане реалност

Чакаме спешната помощ по въздуха да стане реалност

Едва след това ще говорим повече, за да не развалим нещата, но заплащането на колегите трябва да се подобри значително, за да специализират повече млади лекари, казва д-р Велислава Начкова
Авиотрядът поема дейността на Хелимед

Авиотрядът поема дейността на Хелимед

Спешната помощ трябва да е приоритет на държавата, затова ще се изпълнява от държавния оператор, обясниха властите
ВАС пусна търга за хеликоптерите

ВАС пусна търга за хеликоптерите

Няма нарушения при откриването на обществената поръчка за доставката им, смятат магистратите
Отхвърлиха жалбата срещу търга за хеликоптери

Отхвърлиха жалбата срещу търга за хеликоптери

Комисията за защита на конкуренцията я остави без разглеждане, решението подлежи на обжалване
Леонардо иска 160 млн. за хеликоптерите

Леонардо иска 160 млн. за хеликоптерите

Това става ясно от подадената оферта, прогнозната стойност, обявена от здравното ведомство е за 135 млн.

Подписваме за хеликоптер до 17 февруари

Подписваме за хеликоптер до 17 февруари

Той ще бъде нает от словашка или белгийска фирма и ще заработи в средата на годината, ако не закрият междувременно Хели Мед Сървиз, обясни Георги Гвоздейков

Още пари за ремонтите на спешните отделения

Още пари за ремонтите на спешните отделения

Заради инфлацията МЗ ще сключва договори за по-високи стойности от заложените досега, а разликата ще се осигури с актуализацията на бюджета

Има нов търг за медицински хеликоптер

Има нов търг за медицински хеликоптер

Очаква се офертите да се отворят на 17 януари, цената е за 1.7 млн. евро, става ясно от обявата

1.9 млн. лв. за спешната помощ

1.9 млн. лв. за спешната помощ

Министерският съвет отпуска допълнителните пари за дофинансиране на започнали вече проекти заради инфлацията
Търгът за ХЕМС-а завърши без успех

Търгът за ХЕМС-а завърши без успех

Офертата на единствения участник се оказа по-висока от предвидените средства на държавата

Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ