Намерение

България и Полша с обща позиция за ваксините

28-02-2023 15:03
Двете държави настояват за преразглеждане на договора между Европейския съюз и ПфайзерБългария и Полша с обща позиция за ваксините
Clinica.bg

press@clinica.bg
България и Полша се оказаха с общи позиции за ваксините срещу КОВИД-19. Това стана ясно по време на срещата между министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и извънредния и пълномощен посланик на Полша у нас Мачей Шимански, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
„Настояваме за предоговаряне на условията по договора, сключен между Европейската комисия и Пфайзер. Вариант е и на държавите членки да се осигури възможност да поръчваме реално необходимите ни количества, а не такива, които със сигурност ще бракуваме, заяви министър Меджидиев.

Той допълни, че вчера е запознал със своето виждане

европейския комисар по въпросите на здравеопазване и безопасността на храните Стела Кириакидес. Посланик Шимански предаде на д-р Меджидиев официално писмо от здравния министър на Полша Адам Неджелски. „Наясно сме с усилията, които Европейската комисия положи за подкрепа на държавите членки по време на пандемията.
 
Като имаме предвид сериозния излишък от ваксини

и допълнителните споразумения към договорите с фармацевтичните компании, смятаме, че ЕК трябва да действа бързо и решително, и да представлява интересите на държавите членки, а не тези на производителите", се казва в документа.

Министър Адам Неджелски определя като безотговорно

заплащането на лекарствени продукти, от които няма потребност и трябва да бъдат унищожени. Министър Меджидиев отправи покана за посещение до полския си колега. Идеята е двустранното сътрудничество да се засили по такъв начин, че при евентуален недостиг на определени лекарства в една от двете държави да бъде създадена улеснена процедура за взаимопомощ.

Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 403 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ