Образование

Спор за изпитната комисия по дерматология в Плевен

28-02-2023 12:13
От медицинския университет предлагат да се закрие заради липсата на достатъчно пациенти в клиниката, от научното дружество настояват тя да останеСпор за изпитната комисия по дерматология в Плевен
Clinica.bg

press@clinica.bg

Спор за съдбата на изпитаната комисия по дерматология в МУ-Плевен възникна между специалистите у нас. От висшето училище предлагат тя да бъде закрита заради намаляващата дейност на Клиниката по дерматология, а от Дружеството по дерматология са категоринчи, че трябва да остане. Окончателното решение ще бъде на здравното министерство.

Причината, поради която университетът предлага да се закрие изпитната комисия за придовбиване на специалност по кожни болести е намаляващат дейност на кожната клиника в университетската болница. През 2020 г. през нея са минали 192 пациенти, през 2021 г. – 81, а през 2022 г. – 211 души, става ясно от писмо на ректора проф. Добромир Димитров до здравния министър д-р Асен Меджидиев и други заинтересовани страни. От Дружеството по дерматология обаче не са съгласни с това предложение и дори създадоха петиция срещу него.


„Тази комисия съществува вече повече

от 5 години и се ползва с огромен авторитет, благодарение на високия професионализъм и компетентност на членовете на изпитната комисия под ръководството на проф. Димитър Господинов, д.м.н. Управителният съвет на Българското Дерматологично дружество изпрати протестно писмо във връзка със закриването на комисията за специалност в Плевен, адресирано до Министъра на здравеопазването и Ректора на МУ-Плевен", се казва в нея. От Дерматологичното дружество смятат, че аргументът за премахването на комисията заради намаляващата дейност е несъстоятелен, защото обхваща времето на пандемията, когато не е имало достатъчно болни за провеждане на практически изпит. „Припомняме факта, че с решение на управата на болницата по това време, в рамките на година и половина, клиниката е закрита и превърната в КОВИД отделение", се казва в петицията им.

Дейността на Клиниката по дерматология

е намаляваща и преди пандемията, няма как с 200 пациента на година тя да поддържа обучението на 15 специализанти, коментира за clinica проф. Димитров. Според него това не отговаря на критериите за наличието на една такава комисия. Какъв ще е изходът и съдбата на изпитаната комисия по дерматология ще реши здравното министерство. Факт е, че за добрата подготовка на лекарите практическият опит е изключително важен.


Заявления за изпит в МУ-Варна от 27 март

Заявления за изпит в МУ-Варна от 27 март

Оттогава ще се подават документи за явяване на предварителните тестове
На лов за плагиатство в 35 млн. източници

На лов за плагиатство в 35 млн. източници

Специализираният софтуер сравнява всяка научна публикация с толкова бази от данни, казват от МОН
125% ръст на студентите в МУ-Варна

125% ръст на студентите в МУ-Варна

С толкова са се увеличили те от 2012 г. насам, средната работна заплата на преподавателите в университета е 3114 лв., стана ясно от отчета на ректора проф. Валентин Игнатов
Свикват студентските съвети за таксите

Свикват студентските съвети за таксите

Извънреден съвет на НПСС ще се проведе на 25 март, като една от темите ще е увеличението на тарифите за следване в университет
Ръст на таксите по медицина

Ръст на таксите по медицина

За наши студенти те скачат в МУ-София, МУ-Варна и МУ-Плевен, а за чужди – и в МУ- Пловдив, цената на обучението за лекари на английски за курсисти от други държави стигна до 9000 евро
40 млн. държавна гаранция за кредити за висше

40 млн. държавна гаранция за кредити за висше

И за тази година Министерският съвет реши тя да е в такъв размер
Световноизвестен ортопед със звание от МУ-София

Световноизвестен ортопед със звание от МУ-София

Проф. Хайнц Рьотингер ще бъде удостоен с „Доктор хонорис кауза" на 14 март
Още 42-ма фармацевти се дипломираха

Още 42-ма фармацевти се дипломираха

Те са втория випуск новозавършили тази специалност в в МУ-Плевен
Александровска - университетска за още 5 години

Александровска - университетска за още 5 години

И занапред в нея ще могат да се обучават не само медици, но и сестри, лаборанти, фарамцевти и зъболекари
Трима медици с приз от „Студент на година

Трима медици с приз от „Студент на година"

Те бяха отличени в различни категории на националния конкурс, а голямата награда взе Радина Бодурова от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски"
1 2 3 4 5 ... 76 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ