Подкрепа

Пациенти искат стратегия за редките болести

28-02-2023 11:10
Шест града грейват цветно по повод деня, посветен на тях и по-добрата информираност на хората Пациенти искат стратегия за редките болести
Clinica.bg

press@clinica.bg
Да се създаде Национална стратегия за хората с редки болести. Тя да обхваща изцяло нуждите им, като стъпва на ценностите на Европейския план за действие за редки болести. За това настояха пациенти, засегнати от тях днес, когато отбелязваме деня, посветен на тях и за по-добрата информираност на обществото.
„България работи за изграждане на пълноценна среда за тези пациенти, но все още има много какво да се желае, коментира Наталия Маева, председател на секцията „Редки болести и трансплантации" към Национална пациентска организация.

Необходимо е да се дефинират конкретни национални

експертни центрове за терапевтичните области, каквито към момента в България няма, както и да се осигурят диагностично-терапевтични коридори за пациентите в тях", допълни Маева и подчерта, че те трябва да имат адекватен достъп до съвременната медицина.

 

Според нея, необходимо е промяната в средата за хората

 

с редки болести в България да се случва успоредно с променящата се международна рамка в тяхна полза. По думите й трябва да се работи комплексно по отношение грижите за тези пациенти, като се обръща внимание и на психичното им здраве.

 

„През 2023 г. отново се поставя темата за изключително

 

големите различия в грижата за пациенти с редки болести и достъпа им до лечение, които съществуват между отделните държави членки на Европейския съюз. В резултат на тях тези пациенти у нас са силно дискриминирани в сравнение с повечето държави в Европейския съюз", смята Наталия Маева.

 

Световният ден на редките болести, който всяка година

 

е в последния вторник от месец февруари, ще бъде отбелязан с осветяване в синьо, зелено, розово и лилаво на емблематични сгради в пет областни градове- София, Бургас, Русе, Велико Търново, и Хасково.

 

Над 300 милиона души по света живеят с рядко заболяване.

 

Идентифицирани са над 6000 такива заболявания, които в момента засягат 5% от световното население. От тях 72 на сто са генетични, докато други са резултат от вирусни или бактериални инфекции, алергии или са причинени от влиянието на околната среда. Към групата на редките заболявания спадат и някои ракови. 70% от генетичните редки заболявания започват в детска възраст.


Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 402 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ