ТЕРАПИЯ

Ездата прави чудеса при МС

05-06-2017 07:48
Плуване, пилатес и йога също са чудесни, но е най-важно болните сами да изберат любимия спорт, казва кинезитерапевтът Инна ИвановаЕздата прави чудеса при МС
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com

На 31 май отбелязахме Световния ден на хората с множествена склероза (World MS Day). Това е сериозно заболяване, което засяга и инвалидизира млади хора, най-често между 20 и 40 г. Лечението е мултидисциплинарно, като от голямо значение, освен медикаментите, имат психологическата подкрепа и рехабилитацията. Кои физически активности са най-подходящи за болните с множествена склероза (МС), попитахме Инна Иванова. Тя е кинезитерапевт, преподавател в Медицинския университет – София.

„Кинезитерапията и физическата активност повлияват значително негативните последици от МС и позволяват дълъг период от време на болните да запазят своята жизненост и двигателна активност. Процесът на възстановяване обаче е продължителен и трябва да започне веднага след първия пристъп или появили се неразположения”, обяснява Инна Иванова. Според нея, с помощта на своя терапевт, пациентите сами трябва да изберат по какъв начин да се раздвижват, в зависимост своите предпочитания за физическа активност. 

ВИЗИТКА

Инна Иванова е завършила Природо-математическа гимназия с профил „Химия и биология“. Магистър е по кинезитерапия в Спортна академия. Там става и доктор на науките. В момента е асистент в Медицинския университет – София, във Факултета по обществено здраве, катедра „Кинезитерапия“. Хоноруван преподавател в Софийския университет, където води часове по масаж. 

„Както всеки характер е различен, така и развитието на заболяването е строго индивидуално. В зависимост от локализациите на лезиите, се засягат различни части и органи на тялото. Аз винаги насочвам болните да правят това, което обичат. Като общ механизъм за въздействие благоприятни са елементите на йога, пилатес

водолечение, климатолечение, масажи

Движения, които не са много агресивни – по-леки и повърхностни. Голям е спектърът от възможности, но основно човек трябва да се насочи към любимото си занимание”, смята кинезитерапевтът. Иванова обяснява, че наскоро е защитила докторантура на тази тема. „В проучването, което продължи три години, постигнахме много добри резултати при хора, които се занимаваха непрекъснато с моята програма за рехабилитация. Подобриха се движенията, постигнахме добър психо-емоционален резултат, което също е от голямо значение за подобряване на общото състояние. Помогнахме на повече пациенти да се завърнат към ежедневни си дейности, които преди не са можели да изпълняват, а по този начин се облекчава цялото семейство. Така че, смело мога да кажа, че

има огромно значение дали се прави физическа активност или не

категорична е тя.

Най-впечатляващи за кинезитерапевта са постиженията на тези пациенти, които са се занимавали и с анималотерапия и в частност – с хиппотерапия. „Конната езда има невероятен лечебен ефект. Проведохме я на базата „Хан Аспарух”, като с моя научен ръководител успяхме да реализираме това, посредством научен  проект. Хората останаха изключително доволни, а ефектът беше невероятен”, споделя Инна. В оптимизираната кинезитерапевтична програма и хиппотерапия са се включили голям брой пациенти, като лечебната езда е пригодена специално за хора с множествена склероза. „Имаше огромен ефект. Една от пациентките дойде на защитата ми и се качи по стълбите до третия етаж

при положение че преди това беше на инвалидна количка

Радостта ми беше голяма”, спомня си кинезитерапевтът.

И допълва, че при повечето хора се подобрява движението на цялото тяло. Топлината на коня, сама по себе си, създава предпоставка за релаксиране на мускулите, но това е само едно от лечебните въздействия. „Отделно при всеки се коригира позата, поради факта, че коня се движи в четири различни равнини, което помага за стабилизиране на тялото на пациента по време на ездата. Изпълняват се целенасочени движения, които вече развиват движението на трупа спрямо долните и горни крайници”, категорична е Иванова. По думите й всеки, който е имал допир до тези животни, се е почувствал много по-добре и е бил очаровен за цял живот. Това, от своя страна, подобрява и емоционалното състояние на болните.

Друг подходяш спорт за хората с множествена склероза е плуването. То също оказва благоприятно влияние върху цялото тяло,

тъй като движенията са циклични, подобряват координацията

Самото вдишване и издишване по време на тренировката стимулира дихателната функция. А правилното дишане е изключително важно за всеки човек. Според Инна Иванова, всички спортове, които включват двигателни модели с разтягане, при които последователно се включват различни мускулни групи, са добри за прилагане в практиката. Като противопоказания експертът определя състезателните игри и тези с резки движения. Те не са за препоръчване, въпреки че и тук всичко е индивидуално. „Имах пациент, който сподели, че се чувства много добре след футбол, а знаете че това е доста динамичен спорт”, обяснява кинезитерапевтът. Изключително полезна е и автогенна тренировка – за релаксиране. При нея се използват различни словесни модели. „Това е начин да се обърнем към вътрешното аз и да внушим съзнателни двигателни модели, да му позволим да релаксира и отново да се върнем към ежедневните дейности”, смята Инна. Необходимо е да се оказва и психологическа подкрепа при болните от множествена склероза, тъй като тя е толкова важна, колкото и рехабилитацията. Според нея, всяка дейност е полезна. Важно е човек да иска и ще го направи.

Проблемът обаче е в достъпа до физиотерапия и рехабилитация, тъй като

клиничните пътеки са средно по 7 дни

а болните се нуждаят постоянно от движение. Инна Иванова работи съвместно с фондация „МС общество-България“, от която са си поставили за цел да осигурят мобилна рехабилитационна услуга по домовете с кинезитерапевти. Стартът ще бъде даден тази година с пилотен проект, който ще започне в Благоевград, където е изградена необходимата база, а впоследствие ще се разшири и в страната. Първите пациенти ще са най-нуждаещите се – хората на легло, самотните майки, социално слабите. Ще бъдат обучени и близките на болните как да се грижат за тях и да провеждат рехабилитацията вкъщи.

Инна Иванова в момента няма кабинет и се е отдала изцяло на преподавателската си дейност, но казва, че всеки, който има нужда от помощ и съвет, може да се обърне към нея на имейла й. Той е следният: inna_mincheva@hotmail.bg „Всичко, което правя е с любов. Без любов няма как да станат нещата”, убедена е Инна Иванова. 


Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Тази година ще се проведе Десетия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм. Какви са ресурсите ни, достатъчно ли е финансирането на клинините пътеки, има ли кадрова криза в балнеолечението и рехабилитацията, попитахме д-р Сийка Кацарова.
Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

След 7-годишна борба с рядката болест Моника Маринова отново ходи и иска да помогне на други българи в нейното положение

Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Тайните на масажа

Тайните на масажа

Масажът понижава кръвното налягане, стимулира и мускулната дейност. Най-ефективен е в комбинация с аромотерапия. Къде се крие "вълшебството", споделя рехабилитаторът Симеон Костов.
Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ