Коментар

Извънредната смъртност не е показателна

27-02-2023 07:00
Тя не представя реалната картина, а само съотношения, истината е, че пак сме първи в класацията, казва проф. Христо ХинковИзвънредната смъртност не е показателна
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Извънредната смъртност в ЕС през декември е нараснала до 19%, което е най-високата стойност за 2022 г., показват данните на Евростат. Същевременно в България и Румъния стойностите са отрицателни от по (-6) и са най-ниски в ЕС. На какво се дължи това, попитахме проф. Христо Хинков от НЦОЗА.
В така изнесените данни няма нищо утешително, нито изненадващо. Причината е малко особена. Тази извънредна, наричана още излишна, смъртност е специален показател, който се получава от регистрираната смъртност плюс предвидимата, върху предвидимите по 100.

Затова и в данните се казва, че да се правят

сравнения между страните е доста несигурно. По тази причина не можем да кажем, че така изнесените и прочетени данни са валидни статистически поради много големите разлики в отделните страни. Една от тях е в самата регистрация на смъртността. Втора разлика е това, е тази смъртност не е стандартизирана, тоест тя не отчита възрастовите разлики в отделните държави. Най-важното е, че отчетените отрицателни проценти, на практика, са разлики, които всъщност не дават яснота, каква е базовата стойност.

В много страни и конкретно в България

тя е с много високи показатели, както общата, така и детската смъртност, макар и в последната да се забелязва малко намаляване. Ясно подчертавам, че общата ни смъртност се увеличава. Тези показатели са изключително консервативни. Те се променят много трудно, защото демографските, както и тези за раждаемостта и смъртността, не се променят за кратко време.

Единствено някаква световна катастрофа

или пандемия, каквато имахме, може да даде някакво отражение върху същите тези показатели. Тук голямо значение има това, че самата извънредна смъртност, отчетена в Евростат е за базов период извън пандемията – 2016-2019 година. Това не означава, че не трябва да му вярваме, защото все пак, става въпрос за работа на сериозни статистици. В случая става въпрос за игра в процентите, а не за обща смъртност и смъртност по причини, което са различни показатели.

Извънредна смъртност е малко измислен показател,

който варира във времето. Той се създава, като се отнася към определен базов период. В случая 2016 – 2019 година, когато няма никаква пандемия. В западните страни, където имаше висока пандемична регистрация по статистически данни, рязко скочи показателят за извънредната смътност. Той е в съчетание с регистрирани случаи и такива, които се предвиждат. До този период обаче въобще не са предвиждани такива смъртни случаи.

У нас сметката излиза по-малко, защото става дума

за базов период, при който се получава малка разлика. Показателят извънредна смъртност не отразява реалната смъртност в страната, а отразява съотношение. Той няма абсолютна стойност. Тя се регистрира при случаи, които могат да се изчислят на базата на глава на населението. Тогава се получава процент, който при сравнение с другите страни се вижда ясно, че България отива на първите места. Затова, подчертавам за читателите, че изнесените данни за извънредната смъртност не отразяват картината на общата смъртност.

Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
Немислимо е орязване на КП заради бюджета

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

За да въведена такава рестрикция, НЗОК трябва да я коментира и обсъди преди това с БЛС, казва проф. Огнян Хаджийски
1 2 3 4 5 ... 913 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ