Коментар

Извънредната смъртност не е показателна

27-02-2023 07:00
Тя не представя реалната картина, а само съотношения, истината е, че пак сме първи в класацията, казва проф. Христо ХинковИзвънредната смъртност не е показателна
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Извънредната смъртност в ЕС през декември е нараснала до 19%, което е най-високата стойност за 2022 г., показват данните на Евростат. Същевременно в България и Румъния стойностите са отрицателни от по (-6) и са най-ниски в ЕС. На какво се дължи това, попитахме проф. Христо Хинков от НЦОЗА.
В така изнесените данни няма нищо утешително, нито изненадващо. Причината е малко особена. Тази извънредна, наричана още излишна, смъртност е специален показател, който се получава от регистрираната смъртност плюс предвидимата, върху предвидимите по 100.

Затова и в данните се казва, че да се правят

сравнения между страните е доста несигурно. По тази причина не можем да кажем, че така изнесените и прочетени данни са валидни статистически поради много големите разлики в отделните страни. Една от тях е в самата регистрация на смъртността. Втора разлика е това, е тази смъртност не е стандартизирана, тоест тя не отчита възрастовите разлики в отделните държави. Най-важното е, че отчетените отрицателни проценти, на практика, са разлики, които всъщност не дават яснота, каква е базовата стойност.

В много страни и конкретно в България

тя е с много високи показатели, както общата, така и детската смъртност, макар и в последната да се забелязва малко намаляване. Ясно подчертавам, че общата ни смъртност се увеличава. Тези показатели са изключително консервативни. Те се променят много трудно, защото демографските, както и тези за раждаемостта и смъртността, не се променят за кратко време.

Единствено някаква световна катастрофа

или пандемия, каквато имахме, може да даде някакво отражение върху същите тези показатели. Тук голямо значение има това, че самата извънредна смъртност, отчетена в Евростат е за базов период извън пандемията – 2016-2019 година. Това не означава, че не трябва да му вярваме, защото все пак, става въпрос за работа на сериозни статистици. В случая става въпрос за игра в процентите, а не за обща смъртност и смъртност по причини, което са различни показатели.

Извънредна смъртност е малко измислен показател,

който варира във времето. Той се създава, като се отнася към определен базов период. В случая 2016 – 2019 година, когато няма никаква пандемия. В западните страни, където имаше висока пандемична регистрация по статистически данни, рязко скочи показателят за извънредната смътност. Той е в съчетание с регистрирани случаи и такива, които се предвиждат. До този период обаче въобще не са предвиждани такива смъртни случаи.

У нас сметката излиза по-малко, защото става дума

за базов период, при който се получава малка разлика. Показателят извънредна смъртност не отразява реалната смъртност в страната, а отразява съотношение. Той няма абсолютна стойност. Тя се регистрира при случаи, които могат да се изчислят на базата на глава на населението. Тогава се получава процент, който при сравнение с другите страни се вижда ясно, че България отива на първите места. Затова, подчертавам за читателите, че изнесените данни за извънредната смъртност не отразяват картината на общата смъртност.

Дават удостоверенията на обучените за ХЕМС

Дават удостоверенията на обучените за ХЕМС

Това ще се случи на официална церемония във ВМА на 30 май, казаха от здравното министерство
ИАМН проверява смъртен случай в Пловдив

ИАМН проверява смъртен случай в Пловдив

Причината е смъртта на 27-годишна жена в УМБАЛ "Св. Георги", майка й твърди, че това е станало заради липса на адекватна спешна помощ, от болницата отричат
Санкции за неявяване на профилактичен преглед

Санкции за неявяване на профилактичен преглед

Преди дни медицинските дружества и МЗ подписаха консенсус за намаляване на вредата от поведенческите рискови фактори с цел подобряване здравния статус на населението. Поредната инициатива на хартия ли ще се окаже той, попитахме проф. Христо Кожухаров.
Нов протест заради „Майчин дом”

Нов протест заради „Майчин дом”

Лекари и „Защита" искат срещи с всички парламентарни групи, внасят сигнала в прокуратурата до края на седмицата
Пестим 188 млн. лв. от КОВИД ваксини

Пестим 188 млн. лв. от КОВИД ваксини

Толкова средства ще икономиса България чрез предоговаряне на договора с Пфайзер, съобщиха от здравното министерство
Прокуратурата разследва случая с починалата родилката в Русе

Прокуратурата разследва случая с починалата родилката в Русе

Ще бъдат разпитани всички, имащи отношение към него, ще се изиска цялата документация от лечебното заведение, казват от държавното обвинение
Депутатите искат сметка за Майчин дом

Депутатите искат сметка за Майчин дом

Задължиха министър Меджидиев да им представи докладите от всички проверки в него за три години назад
Затягат контрола срещу райския газ

Затягат контрола срещу райския газ

Той ще влезе в Списък с опасни за здравето вещества, по този начин продажбата, притежанието и употребата му, ще бъдат преследвани от закона
В парламента си правят гавра с народа

В парламента си правят гавра с народа

Напълно възможно е след две седмици хората да останат без заплати заради липса на бюджет, казва Красимир Митов
Депутатите препитват МЗ и НЗОК

Депутатите препитват МЗ и НЗОК

Очаква се на днешния блиц-контрол вече да се яви служебният здравен министър и временно изпълняващата длъжността управител на НЗОК
1 2 3 4 5 ... 829 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че този път опитът за построяване на Национална детска болница ще се увенчае с успех?

Май 2023 Предишен Следващ