КОНТРА

Не сме давали лекарства с изтекъл срок на онкоболни

02-06-2017 17:45
Проверките на НЗОК и ИАЛ през годините не са открили такива нарушения, категорични са от СБАЛОНе сме давали лекарства с изтекъл срок на онкоболни
Clinica.bg

press@clinica.bg
Не сме давали на онкоболни лекарства с изтекъл срок на годност. Това заявяват категорично в официално писмо от Онкологията (СБАЛО). Както Clinica.bg вече писа, ексдиректорът на болницата д-р Валентин Ангелов стана клиент на спецзвеното "Антикорупция" заради договори за лекарства за близо 2 млн. А прокуратурата изрази съмнение, че пациентите на СБАЛО са лекувани със стари медикаменти.
То е адресирано до здравния министър ген. Николай Петров, управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова и председателите на съсловните организации на лекари и медсестри д-р Венцислав Грозев и Милка Василева.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Във връзка с изнесената в медиите информация за закупени лекарствени средства с изтекъл срок на годност и съответно влагането им в лечението на пациентите, изразяваме нашата категорична позиция, че закупуването и прилагането на лекарствени продукти при лечението на пациентите в „УСБАЛ по онкология" ЕАД се извършва при строго спазване на законовия и вътрешния ред на лечебното заведение.

Изказаните твърдения са неоснователни

Подобно поведение е в нарушение както с добрата медицинска практика, така и с етичния кодекс, законовите и подзаконовите нормативни актове на Република България и изискванията на НЗОК.
В периода 2013 г. - 2015 г. „УСБАЛ по онкология" ЕАД е проверявана от компетентните органи в лицето на ИАЛ и НЗОК за съответствия на партиди и срокове на годност на лекарствените продукти със законовите изисквания и не са констатирани нарушения.
От друга страна, в момента на изтичане на срока на годност на дадена партида, Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) блокира съответната партида и разпространението и впоследствие е невъзможно.
Самите доставчици на медикаменти носят административно-наказателна отговорност съгласно чл. 283 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина в случаите, в които си позволят да търгуват с лекарствени средства с изтекъл срок на годност. Подобни нарушения не са констатирани от компетентните органи при извършваните регулярни проверки в „УСБАЛ по онкология" ЕАД.
Ръководството и състава на лечебното заведение застава категорично против внушенията, че в лечебното заведение са закупувани и прилагани препарати за лечението на пациентите с изтекъл срок на годност. Такива внушения водят както до уронване на престижа на лечебното заведение, така и до

загуба на доверието на пациентите в професионализма на лекарите

Медицинските специалисти в „Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология" ЕАД са доказали своя висок професионализъм и авторитет чрез качеството на извършваните медицински услуги. В периода 2013-2016г. през лечебното заведение са преминали над 52 000 пациенти, при които не са установени нарушения при приложената лекарствена терапия.
Считаме че горепосочените твърдения са неоснователни към работата на нашите колеги и са несъвместими с медицинската етика.

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ПАЦИЕНТИ И ОБЩЕСТВЕНОСТ С УВЕРЕНОСТ, ЧЕ ЩЕ ЗАПАЗЯТ ДОВЕРИЕТО СИ КЪМ УТВЪРДЕНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В „УНИВЕРСИТЕТСКА СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ОНКОЛОГИЯ" ЕАД И НЯМА ДА СЕ ПОДДАДАТ НА ВНУШЕНИЯ.

Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 522 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ