Липсват 11 000 сестри извън болниците

02-06-2017 15:33
Нужен е ясен механизъм за определяне на заплатите в сектора, категорични са медици и синдикалистиЛипсват 11 000 сестри извън болниците
Clinica.bg

press@clinica.bg
Проблемът с медицинските кадри у нас се задълбочава заради липсата на адекватно финансиране. Това стана ясно по време на дискусионния форум „Европейски социален диалог в здравеопазването - предизвикателства в България", който организира Федерация на синдикатите в здравеопазването - КНСБ и Фондация „Фридрих Еберт".

11 000 медицински сестри липсват в извънболничната помощ, заради това няма как да изпълняват задълженията си за профилактика, както е в много други държави, каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Трагично е положението и в болничната помощ, където съотношението лекар:сестра е едно към едно. Основната причина за това е липсата на адекватно заплащане в сектора, единодушни са медици и синдикалисти.

Докато не се реши този проблем, ще продължават да емигрират по 1000 сестри на година, обясни Милка Василева. Тревожна е статистиката и при медиците.

Всяка година страната напускат 500 лекари, припомни д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз. Затова от съсловната организация отдавна настояват за методика за остойностяване на лекарския труд, както и за повишаване на средствата за здравеопазване в системата. В момента заделяме около 4% от БВП при средно 6-7 процента в ЕС. За ясен механизъм за изчисляване на работните заплати в сектора са и от КНСБ.

Не може сега месечният доход на лекарите да варира от 700 до 70 000 лв., трябват ясни правила как се определя заплатата, каза д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ. Според него е крайно време и касата да палща не на „калпак", а за качество. Междувременно здравният министър ген. Николай Петров обяви в Парламента, че е пратил писмо до колегата си Красимир Вълчев от образователното ведомство с искане да се увеличи броя на обучаваните мед. сестри във вузовете.


За да ускорят решаването на проблемите в сектора, участниците в дискусията се обединиха около няколко точки, върху които да работят заедно с държавните институции:


Въвеждане инструментите на европейския социален диалог с цел подобряване ефективността на социалния диалог на трипартитно и бипартитно ниво.
Разработване на анализи, становища по провежданата здравна реформа, с оглед защита и запазване на трудовите и социални стандарти.
Промяна на правните норми, в частта на двустранния социален диалог - цялостно разписване на процедурите по колективното трудово договаряне.
Социален диалог с ясни и точни правила за повишаване на доходите в здравеопазването.
Въвеждане на критерии за качеството на медицинската помощ и разработване на механизми за обвързване на заплащането с резултатите от дейността.
Мотивация на работещите здравни специалисти за продължаващо обучение и квалификация в съответствие със съвременните европейски стандарти.

Засилване ролята на социалния диалог при осигуряване на възможностите за подобряване условията на труд на работещите в сферата на здравеопазването.


Над 261 млн. лв. за болниците за февруари

Над 261 млн. лв. за болниците за февруари

За медицински изделия утвърдената сума е над 8.7 млн. лв., а за онколекарства - над 45.4 млн. лв., реши Надзорният съвет на НЗОК
Половината ТЕЛК работят със забавяне

Половината ТЕЛК работят със забавяне

То варира от 1 до 6 месеца, не са помогнали и новите пет комисии заради увеличението на решенията, става ясно от писмен отговор на проф. Христо Хинков
Фелдшерите с право на съсловна организация

Фелдшерите с право на съсловна организация

Това предвижда проектозакон, заедно с лекарските асестинти те ще бъдат вписвани в регистър, етична комисия ще следи за дейността им
Нови правила за продължаващото обучение

Нови правила за продължаващото обучение

Това обещаха депутатите в здравната комисия след изслушването на двете страни в случая „Даная" на днешното си заседание

Грешка в триажа е коствал живота на жената в Сливен

Грешка в триажа е коствал живота на жената в Сливен

Вместо да прати линейка, диспечерът е искал да знае какво я боли, а тя не е можела да диша и да говори, обясни Иванка Динева
Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Въпреки достатъчното средства и ваксини, смъртността в България е сред най-високите в света заради ниското имунизационно покритие, отчитат оттам

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Седем специалности вече повече от пет години нямат действащи медицински стандарти. Една от тях е Анестезиология и интензивно лечение. Защо е така, пречи ли на някого този стандарт и на кого, каква е перспективата пред българското здравеопазване в следващите години. Това попитахме проф. Атанас Темелков. Той е зам. председател на Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение.

Клиниката по онкохематология с нов шеф

Клиниката по онкохематология с нов шеф

Доц. Боряна Аврамова оглави структурата в ИСУЛ след приключването на редовен конкурс за тази длъжност

Пирогов без финансови злоупотреби

Пирогов без финансови злоупотреби

Проверката на АДФИ приключи, издадени са единствено 4 акта за административни нарушения, съобщиха от спешната болница

МЗ с нов експертен съвет

МЗ с нов експертен съвет

Той е по Клинична фармакология и терапия, оглавява се от проф. Емил Гачев, а в него влизат общо седем специалисти
1 2 3 4 5 ... 484 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ