Приветствие

От вас - младите лекари, ще очакваме много

21-02-2023 16:06
Вие ще трябва да развивате строук центровете, спешната медицинска помощ по въздуха, Детската болница, която ще се построи, каза Румен Радев на Випуск 2022 от МУ-СофияОт вас - младите лекари, ще очакваме много
Clinica.bg

press@clinica.bg
751 млади лекари от Медицинския факултет към МУ-София положиха днес Хипократовата клетва и получиха дипломите си на тържествена церемония в НДК. Публикуваме приветствието на президента Румен Радев към новозавършилите лекари.
Уважаема г-жо кмет на Столична община,
Уважаеми народни представители, министри,
Скъпи преподаватели и абсолвенти, дами и господа,

За мен е чест и удоволствие да ви приветствам с дипломирането на Випуск 2022 на Медицински университет – София. Да създадеш лекар е истинска мисия и тук МУ-София е безспорен лидер. Приех поканата за днешното тържествено събитие воден от преклонението на всички вас, посветили живота си на една толкова трудна професия в най-сложната област на човешкото познание – медицината, която изисква безрезервна вяра в човека и в доброто.

Професията, в чиито фундамент са

заложени най-висшите човешки ценности. За това искам да се обърна с дума на признателност към ръководството и преподавателския състав на университета за това, че успявате не само да съхранявате славните традиции на университета, но и да ги надграждате, да въвеждате ежедневно нови форми и методи на обучение, сложни технологии, да разгръщате научноизследователски програми и най-важното – да залагате във вашето обучение най-хуманните ценности. Искам да се обърна с думи на благодарност и към всички родители и близки за това, че вие насочихте децата си към тази наистина хуманна професия и през цялото време на това изключително трудно обучение вие ги подкрепяхте и им давахте сили и вяра.

Без съвременно, иновативно, качествено

здравеопазване, ние не можем да си поставим и изпълним нито една важна национална цел, защото здравеопазването е ключов фактор, от който зависвят всички останали сфери на обществената и на човешката дейност. А това в огромна степен зависи от подготовката на младите лекари и от тяхната реализация тук в България. За това искам да се обърна преди всичко към вас скъпи абсолвенти, да ви поздравя с вашия ден – днес, денят, който вие очаквате с огромно нетърпение след тежък, напрегнат учебен процес.

Обикалям непрекъснто страната и посещавам

много лечебни заведения, срещам се с млади медици, знам предизвикателствата, пред които вие ще бъдете изправени от първия ден във вашата професия, но вярвам, че макар и трудно предприетите през последните години действия започват да подобряват условията за вашата реализация и да правят вашия труд много по-привлекателен. На вашето поколение се пада честта да трансформирате модела на българското здравеопазване към нови по-високи стандарти, да въвеждате нови технологии, нови методи на лечение, които бурно ще продължават да навлизат в нашето здравеопазване. И от вас ще очакваме много – вие да оживите и да разгръщате сложните строук центрове по Плана за възстановяване и устойчивост, които заедно със Спешната медицинска помощ по въздуха, ще трябва да доведат до значително снижаване на смъртността и инвалидизацията.

От вас ще очакваме да оживите Националната

детска болница, която повярвайте ми, ще се построи. Има необратимо решение и движение в тази посока. Вие ще трябва да оживите и Националния център за лечение на деца с протонна терапия, ще трябва да създадете националната дигитална платформа за образна диагностика, ще трябва най-важната задача да върнете здравеопазването при хората в малките и отдалечени населени места с тези над 350 амбулатории за доболнична помощ, пак по Плана за възстановяване и устойчивост, заедно с въвеждане и разгръщане на телемедицината в нашата страна и още много, много задачи и възможности. Затова от Вас ще очакваме много.

Някои от вас ще решат да се реализират

в чужбина, това е ваше право, но ние ще очакваме някой ден с натрупаните знания и нови модели във вашата професия да се връщате в България. Тези от вас, които решат да останат в родината ще получат заслужено удовлетворение от възможността да модернизират нашето здравеопазване и да усетят признателността на обществото. Никога не губете вяра в себе си и в обществената необходимост на вашето призвание, защото то дава надежда на всички. Искам да поздравя и всички чуждестранни студенти с правилния избор, който сте направили да се дипломирате тук в България. Тя остава вашата втора родина и ще бъдете свързани завинаги с нея. На всички ви желая много здраве, много сили, вдъхновение и успех по пътя, който сте избрали.

 

На добър час!


167 абсолвенти получиха дипломите си от МУ-Пловдив

167 абсолвенти получиха дипломите си от МУ-Пловдив

Те са от Факултета по обществено здраве, отличните са 41, съобщиха от висшето училище
Връчват стипендията „Тонев

Връчват стипендията „Тонев"

Шестокурсниците Томислава Сарийска и Георги Георгиев ще получат отличията на промоцията на специалност „Медицина" – випуск 2023, казват от МУ-Пловдив
361 новоприети чужденци в МУ-Плевен

361 новоприети чужденци в МУ-Плевен

Толкова са били те през периода 2022-2023 г., стана ясно от отчета на ректора проф. Добромир Димитров
Здравната ни система е социално ориентирана

Здравната ни система е социално ориентирана

Бих останал в България и в момента не се чувствам нито мотивиран, нито принуден да избера нещо по-различно от това, казва д-р Румен Филев
МУ-Плевен с нова визия за юбилея

МУ-Плевен с нова визия за юбилея

Днес бе направена първа копка на проект за благоустрояване на двора пред Ректората, очаква се той да приключи през 2024 г.
Нужни са законодателни промени за продължаващото обучение

Нужни са законодателни промени за продължаващото обучение

Медицинският факултет във Варна е с нов декан. Какво е качеството на образование по медицина у нас, има ли достатъчно практическо обучение, прави ли се наука във висшите училища, попитахме проф. Йото Йотов. 

Изграждат 9 лаборатории в МУ-Варна

Изграждат 9 лаборатории в МУ-Варна

Университетът стартира мащабна международна научноизследователска програма на ЕС за повишаване на транслационните постижения в медицината
Факултетът по фармация във Варна на 15 години

Факултетът по фармация във Варна на 15 години

Празничната годишнина ще бъде отбелязана с участието в различни събития, казват от Медицинския университет в града
Местата за сестри са повече от допустимото

Местата за сестри са повече от допустимото

Общият брой е съобразен със заявките на университетите, предвидени са 31 допълнителни в три висши училища, казват от МОН
Единен регистър за дипломите от чужбина

Единен регистър за дипломите от чужбина

Той ще обединява сегашните три, целта е да се намали административната тежест, реши кабинетът
1 2 3 4 5 ... 82 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ