Меню
календар

Ще има ли България модерно лечение на инсултите

27-02-2023 06:18
Ще има ли България модерно лечение на инсултите
Clinica.bg

press@clinica.bg

Дискусия на тема „Ще има ли България модерно лечение на инсултите" организират „Индекс на болниците" и Българското дружество по инсулт (БДИ). Целта е с обединяването усилията на институциите и медицинските специалисти да се намали разликата между България и ЕС в лечението на инсултите у нас.

Мозъчносъдовите заболявания са сред водещите причини за смъртност и инвалидизация в България. Според официалните данни на НСИ и НЦОЗА на година у нас от тях умират около 20 хиляди души, а около 10% от преживелите инсулт са с различна степен на трайно увреждане.

Приложението на модерните методи на лечение

– тромболиза и тромбектомия, са сред основните начини да се намали смъртността и инвалидизацията при остър исхемичен инсулт. Затова заложените нива на лечение в Европейския план за борба с инсулта с интравенозна тромболиза (IVT) са над 15%, а на ендоваскуларна терапия (EVT) над 5%. Съотнесено към България, това означава на годишна база да се осигури капацитет за реваскуларизационно лечение на 7500-8000 души. За съжаление към момента страната ни е много далече от подобни постижения.


Ежегодните анализи на „Индекс на болниците"

в областта на лечението на исхемичните инсулти през последните пет години ясно показват не достатъчното приложение на модерните методи на лечение. През изминалата година от 41 858 случая на исхемичен инсулт, едва при 2.5% от пациентите е била приложена тромболиза, а тромебктомия при 0.1%. Броят на лечебните заведения, които са осъществявали тромболиза са били 44, като основната част от дейността е била концентрирана в по-малко от десет от тях. Интервенционално лечение през миналата година се е приложило на 49 пациенти с исхемичен инсулт в 4 болници. (Данните за всички лечебни заведения за 2022 г. може да видите тук.)


Причините за тези резултати са различни,

но искрено вярваме, че те са преодолими с общите усилия на медицинските специалисти и здравните власти. Затова „Индекс на болниците" заедно с „Българското дружество по инсулт" организират дискусия на тема „Ще има ли България модерно лечение на инсултите„. Тя ще се състои на 16 март (четвъртък) от 11.00 ч. до 13.00 ч. в БТА, София. За участие в нея ще бъдат поканени водещи невролози в страната, мениджъри на структуроопределящи болници, представители на МЗ, НЗОК.


Програма на събитието:


1. „Инсултите в България през 2022 г.", Първан Симеонов, съучредител на „Индекс на болниците"

2. „Проблеми и възможности при модерното лечение на инсултите в България", доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт

3. „Ендоваскуларното лечение на острия инсулт в България – настояще и бъдеще", проф. Силва Андонова, директор на УМБАЛ „Св. Марина"

4. Дискусия с модератори Първан Симеонов и доц. Росен Калпачки


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ