Иновация

Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

07-03-2023 07:29
По него работят специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница заедно със свои колеги от Загреб Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Зрението на четири деца беше спасено с уникален метод. Петото в момента е подготвяно да му бъде прилжен. Всички те са с тежко генетично заболяване, което без навременно лечение води до ослепяване. Това съобщи началникът на Клиниката по офталмология в Александровска болница проф. Александър Оскар.
Методът се осъществява съвместно от специалистите по очни болести в Александровска болница и техни колеги от Загреб, а заболяването е генетично и се нарича амавроза на Лебер.

 

Какво представлява болестта, симптомите

 

„Тя е от групата на наследствените ретинални дистрофии, тоест заболявания на ретината и е една от най-тежките форми на тези дистрофии, обяснява проф. Александър Оскар. В резултат на генетичния дефект се нарушава способността на ретината усвоява светлината и да я трансформира в нервен импулс", допълва той. Така, в резултат на дистрофията на ретината постепенно, но неотклонно диоптрите далекогледство се увеличават до 6, че дори и до 8. На практика, човек може да изгуби зрението си безвъзвратно, ако не се вземат мерки навреме.

Заболяването започва още от ранна детска възраст. Родителите могат да се ориентират, ако малчуганът започне да проявава истагам – неволно движение на очите, диоптърът за далекогледство става много голям.

„В такива случаи консултацията с очен специалист не бива да бъде отлагана. Ако се търси насочено, заболяването може да бъде индицирано", казва проф. Александър Оскар.

 

Как се диагностицира амаврозата на Лебер

 

По думите на специалиста, заболяването се установява трудно, ако лекарят няма опит. Много важно е да се направи генетичното изследване. Един офталмолог от доболничната помощ може да се подсети и да изпрати детето при специалистите от Очната клиника в Александровска болница, ако установи необяснимо намаляване на зрението в резултат на далекогледство, но без детето да има нужда от очила, каквато се определя при обичайните прегледи и индикации. В такъв случай следва съмнението за ретинална дистрофия, каквато е амаврозата на Лебер. „Особеното е, че диагнозата се поставя с офтално-генетично изследване. През последните години Очната клиника на Александровска болница си партнира по международен проект с лаборатория във Финландия. Всички пациенти деца със съмнение за това заболяване биват изследвани напълно безплатно, обяснява проф. Оскар. Специалистите от клиниката изпращат материали там, като в рамките на 30 дни излиза секвенирането на повече от 300 генетични заболявания на очите. Това е група наследствени ретинални дистрофии, тоест заболявания на ретината. Амаврозата на Лебер е точно такова заболяване. То е една от най-тежките форми на ретинална дистрофи", подчертава той.

 

Лечението и какъв е ефектът от него

 

Тъй като заболяването е генетично, то и подходът към него е по-различен, отколкото към останалите очни заболявания. „В последните няколко години, с напредването на медицината и новите терапии, се създаде и ново лечение на това заболяване. В България то също се прилага. Специалистите от Очната клиника в Александровска болница осъществяват лечението в партньорство с унивеситетската клиника по офталмология в Загреб. На практика самото лечение е с прилагане на инжекция директно в ретината. „Съставът на самата инжекция е специално разработена генна терапия - нормален ген се вкарва в клетките. На свой ред, той започва да синтезира белтъци, които са отговорни за цикъла на зрението.Така поправеният ген и белтъците, които вече се синтезират се възстановява постепенно способността на клетките на ретината да осъществяват зрителната функцията", пояснява технологията специалистът и посоча, че това съвсем не става със спринцовка, както някой би си помислил, а с фина апаратура под микроскоп на специално място в ретината. „Зрението не може да бъде възстановено напълно, на 100 процента, поне на този етап, уточнява проф. Александър Оскар. В рамките на един месец обаче се виждат значителни резултати от него", казва той и допъва, че във всички случаи се предотвратява загубата на зрението.

 

След генната терапия и по-нататък

 

След нея следва проследяване на състоянието. Четири от децата, на които тя вече е приложена показват изключително добри резултати. Зрението им се е подобрило на 40 – 50 на сто. В момента лекарите подготвят петото за прилагането й. „Резултатите са повече от обнадеждаващи. Чрез инжекцията успяваме да предотвратим зрителната загуба, пояснява проф. Александър Оскар. Тъй като този тип лечение се прилага едва от две години, все още нямаме дългосрочни наблюдения за ефектът от него", допълва той. Амаврозата на Лебер е заболяване, разпространено в цял свят със сравнително сходна честота. В България се предполага, че случаите са около. Обикновено, амаврозата на Лебер се диагностицира обикновено на 7-8-годишна възраст. Специалистите обаче са я установили и при 13-14 годишни. За да има ефект, препоръката им е лечението трябва да започне , колкото се може по-рано. Ако то бъде отложено във времето, жизнеспособните клетки в ретината загиват. След това вече терапията няма как да помогне.

 

За какво да наблюдават и правят родителите

 

Проф. Александър Оскар и колегите му ги съветват да водят децата редовно на профилактични прегледи на очите дори и да нямат оплаквания. Първият трябва да се направи още, когато бебето е на 6 месеца. Ако всичко е наред, трябва да бъде заведено на 3,5 годинки, а след това и когато е в предучилищна възраст. „Ако детето присвива и търка често очите си, понякога това са симптоми, че то не вижда добре. В такъв случай трябва да се търси възможност за консултация с офталмолог и то в спешен порядък", коментира проф. Александър Оскар. Той посочва, че в началото децата не разбират, че има проблем и не го посочват. Точно затова са необходими и редовните прегледи при очен лекар.

 

Съветите на очните лекари

 

Детските очи пред устройствата, особено пред телефоните, са много уязвими, защото гледат екрана на не повече от 20 см., което е мощен стимул за развиване на късогледство. Офталмолозите от Александровска болница имат твърде обезпокоителни наблюдения по отношение на очното здраве на децата след пандемията. „Ученето в електронна среда значително допринесе за увеличаване на честотата на късоглество сред българските деца. В последните две-три години тези случаи стават все повече", казва проф. Оскар. Той съветва родителите за наблюдават дали малчуганите няма да се оплачат от главоболие, дали не присвиват очи, когато гледат надалече – все неща, характерни за късогледството. По думите му, по-безопасно е децата да учат пред компютъра, но не и пред телефона. „В България разполагаме със сериозни възможности за диагностика и лечение на зрителната система. Въпросът е родителите да наблюдават децата си и при проблем да се обръщат към специалист. Да не забравят и профилактичните прегледи", уверява той.


Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
Изследване казва възрастта на съдовете

Изследване казва възрастта на съдовете

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори тя може да има голямо разминаване с биологичната, казва д-р Наталия Спасова
Първите три месеца след инсулт са най-важни

Първите три месеца след инсулт са най-важни

Рехабилитация още в болницата, упражнения у дома и чести разходки дори по 10 минути съдействат за възстановяването, казват специалистите от УМБАЛ "Св. Анна"
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Д-р Кирил Пеев скоро ще започне да я прилага и на изгубили обонянието си след прекаран тежък КОВИД-19
Бум на стомашни заболявания

Бум на стомашни заболявания

Пациенти пълнят гастроентерологията на УМБАЛ-Пловдив в резултат на безконтролен прием на лекарства
Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Вече 5 жени са родили здрави бебета за тази година, преди 20- 30 години хората са умирали млади, казва доц. Иван Балтаджиев от УМБАЛ "Свети Георги"
1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ