ТЕРАПИЯ

Радонът е лек при депресия и диабет

02-06-2017 07:39
Трайно облекчава болката, изглажда бръчки и тушира симптомите на менопауза, обяснява рехабилитаторът Симен КостовРадонът е лек при депресия и диабет
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
В малки количества радонът може да е оръжие срещу различни болести. Всичко зависи от правилната доза – като при всяко лекарство. Какви са ефектите върху тялото от третирането с радонова вода? Clinica.bg попита Симеон Костов, главен рехабилитатор в медицински център „Медика – експерт", клон Нареченски бани.

България е прочута с минералните си извори, като те съдържат в по-голяма или по-малка степен различни полезни вещества. Най-силно радоновата вода в България извира от Соленото изворче в Наречен. В нея радонът е 120 nCi/l, с което се нарежда на едното от челните места в света по този показател.

Водите, които се използват за лечение, са с температура между 11 и 29 градуса, обяснява Костов. „Онази, която използваме в „Медика Наречен”, при извирането си е с температура около 22 градуса,  но ние я загряваме до 32 градуса, за да бъде по-приятна за пациента”, уточнява той.

ВИЗИТКА

Симеон Костов завършва Медицинския колеж към МУ-Пловдив през 2012 г. В момента учи магистърска програма по „Рехабилитация, уелнес, СПА и балнеолечение" с направление „Управление на здравни грижи". В Медицински център „Медика – експерт" работи от 2012 г., като от миналата година е главен рехабилитатор.

Радонът е

радиоактивен газ, който няма цвят или мирис

Той се получава при разпада на радия. Тогава се отделят алфа частици и радият се превръща в радон. Характерното за него е, че при минус 65 градуса той е под формата на течност, докато при минус 113 °С замръзва. Във вода се разтваря слабо, а във въздуха – по-добре и най-добре – в мазнини. В малки количества радонът може да бъде полезен за човека и в терапията на различни заболявания. Специалистите са установили, че той помага за трайно облекчаване на болка, както и за намаляване на неприятните ефекти, свързани с менопаузата при жените.

Приемът на радон може да става чрез кожата. В тези случаи пациентите правят процедури във вана – така радонът прониква в кръвта и стига до вътрешните органи, обяснява Симеон Костов. Може да се приема още и чрез инхалации или вътрешно.

Продължителността и времетраенето на процедурите и това дали ваната да бъде седяща или в легнало положение, се решава от лекар.

Най-често първите сеанси са от по 5-7 минути

ато всеки ден се увеличават с по 2 минути, докато максималния престой стане 21 минути. При инхалациите 30-40-минутен престой в специализираното помещение е равносилно на една взета вана. Ако се приема вътрешно, пак лекар определя през колко време и какво количество трябва да пият пациентите, уточнява Костов. Специалистите съветват водата да се пие бавно и на малки глътки. Причината е, че при по-бързото й приемане газът се отделя по-бързо от организма и така лечебните му свойства намаляват.

За какво помага радонът?

Неговото основно действие е да общо обезболяващо и успокояващо. Благодарение на радона, се подобрява сърдечната дейност, разширяват се съдовете, а кръвното налягане може да се нормализира, подпомага и обменните процеси. При терапия с радонова вода дори само след няколко процедури болните добиват по-свеж и тонизиран вид, а кожата на лицето се изглажда.

Действа добре и върху съня и ограничава кошмарите

Причината е, че радонът има изразено успокояващо действие въху централната нервна система. Става дума за функционални проблеми като депресии, нервност, напрежение. Помага много при избухливи хора, защото газът има безопасно седативен ефект и връща баланса в цялото тяло, обяснява Симеон Костов.

Радонът особено добре действа и върху функцията на щитовидната жлеза и подпомага въглехидратната обмяна, като под негово влияние нивото на захарта в кръвта може да се нормализира. Това свойство на радоновата вода се използва в борбата срещу диабета.

Подходящ е още при заболявания на опорно-двигателния апарат като артроза, коксартроза, от които страдат предимно по-възрастните хора. След подобна терапия състоянието на пациентите се подобрява значително, уточнява рехабилитаторът. Може да повлие благотворно и секрецията и моториката на жлъчните пътища и чернодробната функция, поради което се предписва и при проблеми с тях.

Както и други по-специфични процедури, така и радоновата терапия има своите противопоказания. Тя

не бива да се прилага при бременни жени

както и при хора с тежки психични заболявания, пациенти със сърдечно-съдова недостатъчност. Противопоказно е при хора с висока температура, такива, които страдат от силна преумора, имат тежко кръвотечение или други възпалителни процеси и тумори. Ограничение има и за лечението на  децата. При всички случаи  е необходимо да се посъветвате с лекар преди да пристъпите към тази терапия, напомня Симеон Костов.НАТУРАЛНО

В Австрия правят СПА в пещера
В Австрия предлагат радонова терапия в пещера. Тунелът, превърнат в СПА и оздравителен център, е дълъг около 2,5 км и мнозина търсят там помощ при заболявания, свързани с опорно-двигателната система, за възстановяване след наранявания и при болка, както и при кожни проблеми. Смята се, че лечебният ефект се дължи на естествената комбинация от висока концентрация на радон във въздуха, топлина и силна влажност. Престоят в пещерата е предварително определен след консултация с лекар, като пациентите трябва да са легнали и без да разговарят помежду си. Забранено е ползването на телефон или други технологични джаджи.

 


Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Тайните на масажа

Тайните на масажа

Масажът понижава кръвното налягане, стимулира и мускулната дейност. Най-ефективен е в комбинация с аромотерапия. Къде се крие "вълшебството", споделя рехабилитаторът Симеон Костов.
Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС

Ездата прави чудеса при МС

Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ