Меню
индекс

Повече пациенти и в инвазивните кардиологии

15-02-2023 06:34
С 14 764 са се увеличили случаите през изминалата година спрямо предходната, като все по-голяма част се насочват към частни лечебни заведения, показват данните в „Индекс на болниците"Повече пациенти и в инвазивните кардиологии
Clinica.bg

press@clinica.bg

Повече пациенти след пандемията са потърсили помощ и в сферата на инвазивната кардиология през миналата година у нас, като все по-голяма част от тях се насочват към частни лечебни заведения. Това показва анализ на „Индекс на болниците" върху данните на здравната каса за дейността на лечебните заведения у нас. Увеличение на пациентите в болниците се отчита и при останалите специалности, които наблюдаваме – кардиохирургия, неврохирургия, инсулти.

Общо 87 052 или с 14 764 повече в сравнение с 2021 г., са били случаите на диагностика и лечение през изминалата година в сферата на инвазивната кардиология в страната. В тях влизат, както извършване на изследвания, така и поставянето на стентове, и на пейсмейкъри. Дейността е осъществена в 59 лечебни заведения или с едно по-малко от тези през предходната година.


Диагностика и лечение


Над 39 хил. са били интервенциите в областта на диагностиката през миналата година. Процентът на тези, които са завършили без намирането на патологична находка средно за страната е около 7 по КП 17 и близо 9 по КП 25. Сред лечебните заведения с най-голяма дейност по тези пътеки – близо 2 хил., са „Аджибадем Сити Клиник Токуда" в София, и „Сърце и мозък" в Плевен. Над 1700 случаи има отчетени в НКБ, с над 1300 са "Софиямед" и „Ал. Чирков" в столицата, както и „Сърце и мозък" в Бургас.

Над 42 хил. са случаите на интервенционално лечение в страната. Сред центровете с най-много случаи – над 2 хил., са „Аджибадем Сити Клиник" в София и „Медика Кор" в Русе. Над 1000 случая има отчетени в „Сърце и мозък" в Бургас, СБАЛК – Варна, „Св. Георги" в Пловдив, „Пълмед", „Медика" в Русе, „Софиямед", „Аджибадем Сити Клиник Токуда" и НКБ в София, както и в „Мадара" в Шумен и СБАЛК-Ямбол.


Комплексност и спешност


Лечебните заведения масово извършват инвазивна диагностика и интервенционално лечение. По-малък обаче е броят на тези, които лекуват сърдечни аритмии и осъществяват електрокардиостимулация. За поредна година броят на болниците, където се прави аблация се броят на пръсти. През миналата година те са се увеличили с една и вече са седем – НКБ, „Проф. Ал. Чирков", "Св. Анна", „Аджибадем Сити Клиник Токуда", „Аджибадем Сити Клиник" в София, „Св. Георги" в Пловдив и за първи път към тях се е присъединила и „Медика Кор" в Русе.

Пейсмейкъри у нас през миналата година са се поставяли в 29 болници, а в 19 и кардиовертери. Общо сложените устройства са били 4822, като най-голяма дейност е имало в „Св. Георги" в Пловдив, „Св. Анна", „Проф. Ал. Чирков", НКБ в София, „Св. Марина" във Варна и „Тракия" в Ст. Загора.

Над 8700 са били случаите на изявена спешност, които са били лекувани през миналата година или средно за страната те са били 20% от случаите, получили инвазивно лечение. Броят им е намалял с 3% в сравнение с предходната година. Почти всички болници са приемали случаи по спешност, като процентът варира от под 10 до над 60. С по-висок процент на спешни пациенти обикновено са областните болници. (Всички данни по лечебни заведения може да видите тук.)


Изводи


Мрежата от инвазивни кардиологии в страната през последните години се запазва относително постоянна, като се наблюдават леки размествания сред лечебните заведения, които осъществяват дейност в тази сфера. Продължава обаче да се регистрира все по-ясна тенденция на пренасочване на пациентите от държавните към частните болници, за която допринесе и пандемията от КОВИД. В областта на инвазивната кардиология лечебните заведения извършват спешно лечение, като делът му остава по-висок в държавните структури. Определени методи на лечение като сърдечната аблация остават бутикови за страната, а предоставянето им е съсредоточено почти изцяло в София, което не предоставя равен достъп до лечение за всички пациенти.


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ