Мерки

Министърът иска нови бюджети за болниците

01-06-2017 16:48
Рестартираме електронния търг за лекарствата, обясни ген. Николай Петров пред депутатитеМинистърът иска нови бюджети за болниците
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Здравният министър ген. Николай Петров ще поиска разработването на нова методика за определяне лимитите на болниците още във вторник. Това стана ясно по време на редовното заседание на парламентарната здравна комисия днес. В момента има фрапантни случаи, при които болници с еднакъв брой легла, пациенти и обем дейност са с различни бюджети, обясни пред депутатите той.

Решението на здравно министерство (МЗ) е не само в отговор на създалото се напрежение около финансирането на болниците през тази година, но и на колапса в държавните клиники. "Областните болници са в тежко състояние, което е следствие на всичко, което се случи през последните години. Ако се вземе решение за актуализация на бюджета ни, можем да покрием дълговете им, но те са половин милиард", каза ген. Николай Петров по време на блиц контрола в парламентарната здравна комисия. Затова той е решил да се намеси сериозно при ограничаването на разходите им. В момента здравно министерство събира информация за харчовете на клиниките с идеята да въведе правила – така, че да ги уеднакви. Тази мярка обаче също няма да е панацея.
"Изправени сме пред дилемата дали да издържаме държавните структури, които са в лошо състояние. Или да вменим на частните болници до тях да поемат всички недоходоносни случаи като лечението на спешни и неосигурени пациенти", заяви ген. Петров. Той допълни, че поставя още сега тези въпроси на вниманието на депутатите, защото държавните клиники все повече се превръщат в социални заведения, докато другите се развиват – и този проблем ще трябва да се реши кардинално.

Здравно министерство обмисля и мерки за ограничаване на постоянния ръст при онколекарствата. "Контролът има нужда от подобрение, но практиката показа, че той не решава проблема. Нужно е въвеждането на здравна карта, с която постоянно да се следи в реално време движението на пациента. Само така ще знаем как да планираме средствата занапред, но за въвеждането й ще ни трябва година-година и половина", обясни министърът. Освен това ген. Петров допълни, че за уеднаквяване на цените на медикаментите в болниците предвижда да рестартира електронния търг, който започна да гради екипът на Петър Москов. 


РАЗВРЪЗКА

МЗ купува изделия за болните деца


Здравно министерство ще провежда търг за осигуряване на медицински изделия, които плаща Фондът за деца. Това стана ясно по време на днешния блиц контрол в парламентарната здравна комисия. Идеята е по този начин да се реши проблема с плащанията на медицински изделия за болните малчугани в клиниките, които не провеждат обществени поръчки. В началото на тази година Фондът реши да финансира тези консумативи само, ако е направен търг. Оказа се обаче, че в някои частни – и дори държавни – болници поръчки няма и клиниките се принудила да забавят лечението на болни деца. 


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
ББР с кредити за публични болници

ББР с кредити за публични болници

Условията са различни в зависимост вида на искането и състоянието на лечебното заведение
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
1 2 3 4 5 ... 514 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ