Проблем

Бум на стомашни заболявания

10-02-2023 10:48
Пациенти пълнят гастроентерологията на УМБАЛ-Пловдив в резултат на безконтролен прием на лекарстваБум на стомашни заболявания
Clinica.bg

press@clinica.bg
Бум на стомашно-чревни заболявания отбелязват лекарите в УМБАЛ-Пловдив. Пациенти пълнят Отделението по гастроентерологията в резултат на безконтролен прием на лекарства, алармира неговият началник д-р Цветка Лахтариева. Токсичен хепатити, псевдоколит са едни от най-честите диагнози, с които медиците се борят в резултат на това.
„Хората се научиха да приемат понякога и твърде голям брой различни групи медикаменти, както и в дози, които са опасни. Така тя обясни увеличеният брой на заболявания на гастроинтестиналния тракт (ГИТ). Оказа се, че интересът към лекарствата е голям, а представите за свойствата и възможностите им са нереалистични", посочи тя.

 

Д-р Лахтариева поясни, че пациентите,

 

които постъпват за лечение в отделението най-често са с кървене от стомаха, дебелото и тънкото черво, хранопровода, както и с токсичен хепатит, който се проявява с жълтеница.

Като друг обезпокоителен симптом тя посочи зачестилият псевдомембранозен колит, който от рядка диагноза вече се превърна в често срещано заболяване.

 

„Възникването му е свързано с приема на

 

антибиотици за дълъг период от време, и по-специално на широкоспектърни", каза д-р Лахтариева и увери, че заболяването е лечимо, но при забавяне може да се фатално.

Лечението на всички тези заболявания продължава около десетина дни, първоначално в болницата, е след това с домашно лечение. На пациентите, освен медикаменти, се назначава и диета, която играе важна роля във възстановяването на здравето.

 

„Много хора живеят със заблудата,

 

че колкото и препарати да приемат, след това ще вземат хепатопротектор, който изтрива ефектите на другите медикаменти като с магическа пръчица. Същият митологичен образ се придава и на хранителните добавки, за които доста пациенти мислят, че са решение и на някои житейски проблеми", каза специалистът. Лекарката подчерта, че продуктите за трупане на мускулна маса, които се предлагат във фитнесите и се приемат от доста млади хора, също не са безвредни.

 

Прекалилите с витамините също са значителна

 

група от пациентите. Те изобщо не се съобразяват с допустимите граници на дневен прием, защото всеки витамин във високи дози може да предизвика странични ефекти. Прекаляването, дори с витамини, например с витамин С, може да предизвика коремни болки, диария, стомашно-чревни разстройства, промени в съсирването. „Лекарства и хранителни добавки без лекарско предписание да не се приемат, за да не се получават рецидиви", посъветва д-р Лахтариева.


Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

По него работят специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница заедно със свои колеги от Загреб
Изследване казва възрастта на съдовете

Изследване казва възрастта на съдовете

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори тя може да има голямо разминаване с биологичната, казва д-р Наталия Спасова
Първите три месеца след инсулт са най-важни

Първите три месеца след инсулт са най-важни

Рехабилитация още в болницата, упражнения у дома и чести разходки дори по 10 минути съдействат за възстановяването, казват специалистите от УМБАЛ "Св. Анна"
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Д-р Кирил Пеев скоро ще започне да я прилага и на изгубили обонянието си след прекаран тежък КОВИД-19
Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Вече 5 жени са родили здрави бебета за тази година, преди 20- 30 години хората са умирали млади, казва доц. Иван Балтаджиев от УМБАЛ "Свети Георги"
1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ