Меню
индекс

Ръст и при неврохирургичните операции

13-02-2023 06:30
За година те са се увеличили с 2 279 показват наблюденията на „Индекс на болниците"Ръст и при неврохирургичните операции
Clinica.bg

press@clinica.bg

Оживление след пандемията се наблюдава и в областта на неврохирургията. През миналата година в страната са извършени 17 034 операции в 108 лечебни заведения. Това е повече с 2 279 интервенции в сравнение с предходната показват наблюденията над данните на здравната каса за дейността на лечебните заведения, които прави ежегодно „Индекс на болниците".

Общо 27 566 са били хоспитализациите поради неврохирургични проблеми през миналата година според данните на здравната каса. При 10 532 от тях обаче е било осъществено консервативно лечение, а при останалите 17 хил. – хирургично.


По вид

Най-голяма част от операциите – 9722, са били гръбначномозъчни. Интервенциите, които са се наложили не заради травми, а заради различни заболявания – онкологични и други, се нареждат след тях – 3902. Операциите на периферните черепнопозъчни нерви са били 2269, показват още данните. Броят на рехоспитализациите през миналата година е бил 4234.


Комплексност и обем


И в неврохирургията броят на операциите в отделните болници е много различен. Той варира от над 1000 до две-три интервенции за година. Основната част от операциите се осъществява в няколко високотехнологични и големи болници в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен, както и в областните, където се поемат случаи на травми.


Модерните методи


През миналата година болниците, които прилагат най-модерните методи на лечение, като невронавигация и 3D-интраоперативен образен контрол вече са 12. Най-голяма част от тях се намират в столицата - „Св Ив. Рилски", „Св. Анна", „Пирогов", „Аджибадем Токуда", „Софиямед", ВМА. Сред останалите са „Св. Марина" във Варна, „Сърце и Мозък" в Плевен, „Св. Георги" в Пловдив, а от миналата година към тях са се присъединили още „Бургасмед" и „Сърце и Мозък" в Бургас, както и „Г. Странски" в Плевен.


Най-добрите


На практика изброените високотехнологични болници са и сред най-добрите в сферата на неврохирургията. За поредна година обаче безспорен лидер у нас е държавната болница „Св. Ив. Рилски" в София. В нея през миналата година са осъществени над 2850 операции, като процентът на тези, които са осъществени със съвременни методи е над 90 при неинцидираните от травма и над 70 при гръбначномозъчните при средно за страната съответно от 75% и 45%. (Всички данни по лечебни заведения може да видите в таблицата.)


Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Реална дейност през миналата година са започнали отделения в Бургас, Сливен, София и Търговище, показват данните за здравната каса

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ