Млади

Moжех да съм в Германия, но избрах България

14-02-2023 06:32
Работата ни трябва да е свързана с повече наука, да се поощряват младите да търсят новостите в своята специалност, казва д-р Жулиде Касабоглу Moжех да съм в Германия, но избрах България
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
По актуални и важни теми в здравеопазването обикновено думата даваме на известни, опитни и изявени лекари. По-рядко се допитваме до младите медици и студенти, на които разчитаме за едно по-добро бъдеще за здравеопазването в България. Защо поеха по нелекия път на лекарската професия, каква перспектива виждат у нас и как изглежда здравната ни система през техните очи, разказват самите те в нашата рубрика "Млад лекар". Днес думата е на д-р Жулиде Касабоглу. Тя е специализант в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Царица Йоанна" – ИСУЛ.
- Д-р Касабоглу, защо избрахте да станете лекар?

- Toва ми беше мечта от дете. Исках да помагам на хората.

- Към коя специалност се насочихте? Защо?

- Насочих се към специалността УНГ и фина хирургия на глава. Когато започнах да уча медицина, първата ми интересна тема беше ендокринологията. При клиничната част в четвърти курс имах интерес към анатомията, а след това и към онкологията и започнах да участвам в семинари и курсове на Европейската асоциация по медицинска онкология. Но след това, отново в четвърти курс, започнах един цикъл по УНГ болести и имах много интелигентен преподавател. Той ни показа много неща, имах възможност да присъствам и на операции. Тогава сякаш се „запали" нещо в кръвта ми, защото в семейството ми има лекари, които се занимават с хирургични специалности. Участвах в една операция по тимпанопластика, която представлява затваряне на тъпанчевата мембрана. Имах възможност да гледам как преподавателят ми оперира (тези операции се правят с местна анестезия) и се вижда как пациентът се подобрява и започна да чува по-добре. За мен това беше много интересно и в този момент аз реших, че имам интерес към УНГ-болестите.

- Удовлетворена ли сте от образованието си по медицина?

- Да, аз съм завършила специализирана гимназия в Истанбул. След това започнах да уча в Медицинския университет в София, защото исках да съм в по-интернационална среда.

- А от сблъсъка си със здравната система?

- Като млад лекар мога да кажа, че системата има своите минуси, но има и много положителни страни.

- Кои са плюсовете на здравната ни система?

- На първо място това е бързият достъп до специализирана медицинска помощ. Например в Англия, ако искате консултация с УНГ специалист, трябва да чакате поне два месеца, а у нас ние работим денонощно и за една слаба болка в ухото, ако човек има нужда от консултация, веднага може да стигне до специалист.

- А минусите?

- Дефицитът на персонал, хаосът и понякога липсата на организация. Също така младите лекари все още не сме стимулирани достатъчно финансово.

- Смятате ли, че пациентът е поставен в центъра на системата и защо така мислите?

- За един добър специалист винаги пациентът е в центъра на здравната система. Затова смятам, че това много зависи от специалиста. Когато обръщаме фокуса си към пациента, тогава той става в центъра на системата. Факторите, които обаче влияят върху това са различни във всяка една болница и всеки един град.

- Бихте ли останала да работите в България? Защо?

- Да, бих останала, защото корените ми са от България, въпреки че аз и брат ми сме в родени в Истанбул. Бих искала да помагам тук на хората, защото в страната има голяма нужда от млади специалисти.

- Виждате ли възможности за кариерно развитие тук?

- Аз имам шанса да работя по своята специалност в добра катедра и в може би най-добрата УНГ клиника в България. Имам много добри преподаватели, които подкрепят нас, младите специалисти, да се развиваме в научната област. Всъщност моята мечта е да правя наука. Винаги съм искала хем да работя в полето на УНГ – болестите, хем да мога да оперирам в областта на главата и шията.

- Удовлетворява ли ви заплащането, което бихте получавали като лекар в избраната от вас специалност?

- Приоритет за един лекар не е финансовото стимулиране, но разбира се и то е важно. Да бъдете лекар това не е свързано толкова със заплащането. Съвсем различно нещо е и човек го разбира, когато започва да работи. Разбира се, като млади специалисти имаме нужда от финансово стимулиране, но за мен лично заплащането не е приоритет. Преди да започна да специализирам в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" имах възможност да не съм в България и да работя в чужбина. Можех да работя и специализирам в Германия или Швейцария, но след 4-ти курс разбрах, че искам да се занимавам с УНГ-болести и реших да остана в България.

- А условията, в които ще работите – апаратура, наличие на медицински сестри, комфорт на работното място?

- Да, доволна съм. Условията и апаратурата са различни в отделните болници. Нашата клиника е университетска и е оборудвана с най-съвременната и модерна техника. Но бих искала да обърна внимание на липсата на медицински сестри. Това е проблем на всяка болница. Повечето са на пенсионна възраст, и при нас е така, искат да помагат, колкото могат, но имаме нужда от млади сестри и санитари, които да поемат щафетата от тях.

- Плаши ли ви агресията сред пациентите? С какво си я обяснявате?

- Има пациенти, които уважават лекарите, и такива, които се отнасят грубо с нас. Аз работя в спешен УНГ- кабинет и давам дежурства, понякога по шест часа, понякога по дванадесет. Повечето ми дежурства през последните празници бяха дневни и когато съм дежурна съм единствен такъв медик за цяла София и областта. Съответно в кабинета идват всякакви пациенти – от такива с лека болка и ушна кал до хора с тежък задух или с кръвоизлив. Отношението на пациента е много субективно. Някои ни разбират, че сме сами и даваме всичко от себе си, за да можем да помогнем на колкото се може повече пациенти. По-голямата част от хората обаче сякаш не разбират или не искат да разберат и не уважават това, което правим и даваме.

- Смятате ли, че правилата, по които работи НЗОК с лекарите и болниците са добри? Защо?

- По тази тема не се чувствам готова да коментирам. Но, системата винаги има нужда от корекции и промяна.

- Мислите ли, че има нужда от промяна на системата? В каква посока?

- Според мен трябва да се стимулират повече младите лекари, специализантите. Също така мисля, че работата ни трябва да е свързана с повече наука, да се поощряват младите да търсят новостите в своята специалност.

- А на етичните стойности в гилдията?

- Бих казала, че трябва да имаме повече емпатия един към друг.

- С какво си обяснявате липсата на обещавани промени в системата през последните години?

- Може би с политическата нестабилност, която от две години владее държавата. Вероятно има и чисто икономически причини – има воля и желание за промяна, но няма достатъчно финансов ресурс.

- Кои са хората, от които зависи бъдещето на здравеопазването според вас? Какво бихте им казали?

- От всички нас - от медицинските специалисти, които работим в сферата на здравеопазването, от работещите в областите, тясно свързани с медицината и от обществото като цяло. Бих им казала да вярват, че всичко ще бъде по-добре, ако даваме от нас каквото можем, за да правим добро.


Нужни са здравни реформи

Нужни са здравни реформи

Минусите на системата са много, сред тях са недостатъчното финансиране, липсата на достатъчно персонал и големия брой лечебни заведения, казва д-р Владислав Петров

Пирогов ни дава огромни възможности

Пирогов ни дава огромни възможности

Началниците на клиники ни подкрепят, не мога да се оплача и от заплащането, но не навсякъде е така, смятам, че е недопустимо млад лекар да взема колкото общ работник, казва д-р Явор Пукалски

Здравната система има и минуси

Здравната система има и минуси

Те са свързани с качеството на медицинската услуга, условията на работа, с ножицата в заплащането и липсата на продължаващо медицинско обучение, казва д-р Ралица Панчева

Нека бъдем по-добри хора в малките неща

Нека бъдем по-добри хора в малките неща

В основата на концепцията за медицината е да се опиташ да помогнеш на някого, като в някои ситуации отношението е достатъчно, казва д-р Себастиан Ранчев

Здравната система има нужда от драстични промени

Здравната система има нужда от драстични промени

Миналата седмица ДКБ връчи грамоти на шест млади кардиолози, които тази година взеха европейска дипломи. Трудно ли се взема европейска диплома, какво мисли за нашата здравна система и образование един млад лекар с европейски мащаб, попитахме д-р Стоян Стефанов.
Заплащането ни трябва да се повиши и уеднакви

Заплащането ни трябва да се повиши и уеднакви

Надявам се да се намери политическа воля за необходимите здравни реформи, така че все повече колеги да имат желание да останат тук, казва д-р Тодор Русков

Доста специалисти избират да останат в България

Доста специалисти избират да останат в България

Изглежда, че няма интерес за промяна на системата, което за съжаление няма да доведе до нищо добро, казва д-р Слави Яков
Липсата на кадри е огромният ни проблем

Липсата на кадри е огромният ни проблем

Има лекари и в политиката, но включвайки се там, явно се променят, времето минава, а промени не се случват, казва д-р Елица Захариева

Нужна е система за продължаващо образование

Нужна е система за продължаващо образование

Възможността за кариерно развитие и по-добрата организация на здравната система привличат младите лекари в чужбина, казва д-р Диян Ганев
Бързият достъп е за сметка на качеството

Бързият достъп е за сметка на качеството

Ако при един лекар днес дойдат 50 човека, които той трябва да прегледа, осъзнавате, че не е същото, ако има записани 10, за които има същото време, казва д-р Тодор Янев
1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ