Решения

Одобриха новия правилник на ИАМН

08-02-2023 12:47
Министерския съвет одобри проекта, който предвижда запазване на числеността и нови дейности за някои дирекцииОдобриха новия правилник на ИАМН
Clinica.bg

press@clinica.bg
Кабинетът одобри нов устройствен правилник на Изпълнителна агенция „Медицински надзор". Той предвижда оптимизация на вътрешната структура, като щатната численост се запазва непроменена. Както clinica. bg вече писа, за някои дирекции са заложени нови дейности, за да има по-добър контрол.
Промените се правят с цел повишаване на ефективността и ефикасността в работата на контролната дейност и разширяване на възможностите за международна дейност в областта на трансплантацията и асистираната репродукция, обясниха от МС.

 

Контролът върху дейността на

 

лечебните заведения ще се осъществява от дирекция „Контрол на медицинските дейности и права на пациентите". Капацитетът на дирекцията се допълва с правен отдел, който до момента бе структуриран в дирекцията, администрираща режимите по регистрация и издаване на разрешения за лечебна дейност. Така звеното „Разрешения и регистрация на лечебни заведения" ще се занимава само с тази своя основна дейност.

 

Промените ще дадат възможност

 

дирекция „Управление, координация и контрол на трансплантацията и асистирана репродукция" да активизира контролните си функции. Към отговорностите на дирекцията се включват и дейностите по планиране, организиране, подпомагане и координиране на международната дейност и сътрудничеството в областта на трансплантацията и асистирана репродукция.


Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 413 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ