Подкрепа

Спешни медици заминават за Турция

08-02-2023 10:28
Общо доброволците са близо 30, като сред тях има и травматолози и сестри, очаква се да заминат в близките дни, казаха от здравното министерствоСпешни медици заминават за Турция
Clinica.bg

press@clinica.bg
Спешни медици ще заминат за Турция, за да окажат помощ след опустошителното земетресение на 6 февруари. До момента са се организирали над 20 специалисти, като броят им може да се увеличи, обясниха от Спешна помощ - София. По-късно от здравното министерство обявиха, че в готовност за заминаване е екип от близо 30 доброволци - спешни медици, травматолози и медицински сестри от ЦСМП София и три болници, като се очаква да заминат в близките дни.
Специалистите са от ключови структури като ЦСМП София, УМБАЛ „Св. Анна", УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" и Специализираната болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев". Екипът може да окаже високоспециализирана помощ както в местни лечебни заведения, така и в полеви болници. Очаква се българските медици да отпътуват за Турция в близките дни
Подготвено е цялото оборудване и
специалистите имат готовност да заминат. По първоначален план днес сутринта е трябвало да заминат само медици, но заради организацията от турска страна това се е отложило, обясниха от Спешна помощ.

„Има остра нужда от спасителни екипи, които да оказват помощ в Турция" каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в авиобаза „Враждебна", откъдето днес самолет „Спартан" ще превози до Турция, град Адъяман, 20 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

 

Там те ще се включат в спасителните дейности.

 

„След разговор с посланика на Турция, бърза организация и в координация с МВР, Военновъздушните сили осигуриха въздушния транспорт със самолет „Спартан", който днес превозва 20 спасители", каза министър Стоянов. Според последната публикувана информация на министерството на отбраната, се очаква се утре да има още един полет с медици, които да бъдат изпратени за Адана, а в събота - още един или два полета.

 

Вероятно тогава ще има смяна на част

 

от екипите – от аварийния отряд на Столична община или от Планинската спасителна служба. „Министерството на отбраната има готовност за двата самолета и очаква заявките от спасителните екипи", посочи министър Стоянов. В понеделник България изпрати два спасителни екипа със Спартан, сред които имаше и медици от ВМА.

Българският червен кръст започна дарителска кампания за пострадалите. Жертвите Турция и Сирия от опустошителното земетресение над 7-ма степен вече са над 8000.


Великобритания забранява смехотворния газ

Великобритания забранява смехотворния газ

Притежанието на азотен оксид ще бъде считано за престъпление обяви правителството
FDA с по-строг ред за бързо одобрение на онколекарства

FDA с по-строг ред за бързо одобрение на онколекарства

Американският регулатор предлага завишени изисквания за клиничните изпитвания на медикаментите срещу рак
Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Нови случаи на хеморагична треска в Гвинея

Нови случаи на хеморагична треска в Гвинея

Установени са още осем заразени с вируса Марбург, другото огнище в Африка е в Танзания
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
Младшите лекари в Англия с нова стачка

Младшите лекари в Англия с нова стачка

Тя ще бъде четиридневна в периода между 11 и 15 април, медиците не се разбраха с властите за увеличението на заплатите
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
Наваксват с ваксините за полиомиелит в Лондон

Наваксват с ваксините за полиомиелит в Лондон

Те ще се правят на децата в началните училища, столицата е с по-ниско имунизационно покритие
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
1 2 3 4 5 ... 499 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ