Коментар

Трябва да спре невярната реклама с имена на лекари

07-02-2023 17:07
Хората да купуват лекарства и хранителни добавки от аптеките, да се консултират със специалист како да взимат, казва проф. Александър Оскар Трябва да спре невярната реклама с имена на лекари
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Прокуратурата започна проверка по сигнал за невярна информация, използвана за реклама на хранителна добавка в интернет. Той е подаден от началника на Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Александровска" проф. Александър Оскар. Какви са санкциите за такова деяние и как да реагират хората, попитахме проф. Оскар.
Спекулациите с моето име и снимка за рекламиране на лекарства и хранителни добавки се случва за втори път. Преди две седмици, в социалните мрежи, попаднах на реклама, в която показваха, че аз рекламирам някакви магически капки.

С тях възрастните хора нямали нужда от операция

от катаракта. Аз своевременно реагирах и написах съобщение в социалните мрежи, които приятели ми помогнаха да разпространим максимално, за да не се подвеждат хората. Преди три дни съвсем случаен човек, дори не сме приятели в мрежите с него, ме уведоми, че вече има нова публикация, в която аз уж давам и интервю.

Този път се говореше за хранителна добавка, 

която уж аз съм я бил изобретил, тя подобрявала зрението. Веднага написах и разпространих нов пост. Уведомих моите адвокати, а те сезираха Софийска градска прокуратура. Днес разбирам, че тя е приела сериозно сигнала и вече е започнала работа по случая. Не съм наясно каква санкция може да бъде наложена за такова деяние, но щом са предприети действия, значи ще има и такава. Важното е да се спре спекулирането с имена на лекари в социалните мрежи. Аз съм и председател на Организацията на евреите „Шалом" в България и хората ми имат доверие.

Няколко възрастни хора-членове на организацията

ни са се подвели, виждайки тази манипулация с моя снимка и „интервю", и са си купили от хранителната добавка. Хубавото в случая е, че още не бяха я пили, когато им се обадих да ги предупредя. Подобни реклами са нещо много сериозно – използват се лични данни, снимки. Още по-неприятно е, че те се отнасят до продукти, свързани със здравето. Те обаче са с неясно съдържание.

Възможно е да имат вещества с токсично въздействие.

Хората трябва да бъдат много внимателни с тях и да не се доверяват. Сигурното място, откъдето те могат да купуват лекарства и хранителни добавки са аптеките. Освен това, те трябва да се доверяват на своите лекари и винаги да се консултират с тях, когато решат да приемат нещо, та било то дори хранителни добавки.

В България много често се прибягва до самолечение.

Някои хора дори започват да се лекуват с това, с което се лекуват техни близки, което е крайно неправилно. Затова призовавам: Хора, слушайте своите лекари. Те най-добре знаят от какво лечение имате нужда.

Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 403 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ