Подход

Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

22-02-2023 08:05
Д-р Кирил Пеев скоро ще започне да я прилага и на изгубили обонянието си след прекаран тежък КОВИД-19Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Лекар от Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ" в София прилага рядък метод за лечение на чести кръвотечения от носа – състояние, което не е безобидно и дори може да доведе до анемии. Д-р Кирил Пеев от Катедрата по уши, нос и гърло вече лекува това състояние с богата на тромбоцити автоложна плазма.
Методът все още изглежда доста ексцентричен за някои, но се оказва, че дава изкючително добри резултати. Затова и д-р Пеев систематизира тези случаи и вече подготвя дисертация на тема „Приложение на автоложната плазма, богата на тромбоцити при пациенти с чести и рецидивиращи кървения от носа".

 

Какво са няколко капки кръв от носа

 

„За някой може да са нищо, ако се случат след падане, но за други да се окажат сериозен здравен проблем. Има хора, при които кръвотечението о носа е често, а това води до загуба на кръв и редица недобри последици", каза лекарят. Специалистът обяснява, че самото кървене е два вида – предно кървене, при носната преграда, и задно. При задното кръвта се стича в гърлото на човека - нещо не само неприятно, но и опасно, тъй като може да доведе до рисково задавяне.

„Ако рукне кръв от носа, най-простият начин, преди човек да отиде на лекар е, да притисне носа с ноздрите, като по този механичен начин кървенето може да бъде спряно в рамките на няколко минути. Не винаги обаче това се получава. Затова трябва да се търси най-бързото спешно звено, което да осигури адекватна помощ", пояснява лекарят и допълва, че обикновено лекарите първо търсят причината за него. Тя може да бъде високо кръвно налягане, което се проявява по-често през зимата, когато температурите паднат и кръвоносните съдове се свиват. В такива случа дори всекидневно взиманите от хипертоници лекарства могат да се окажат безсилни. Затова д-р Пеев препоръча всекидневно следене на кръвното налягане в студените зимни дни и при високи стойности, въпреки лекарствата, да се потърси консултация с лекуващия лекар. Причина за кръвотеченията може да бъде и предозирането с кръворазреждащи препарати, каквито се изписват при някои състояния на кардиологично болните. Най-обяснимото състояние е в резултат на травма от падане или удар. Възможно е обаче кръвотечението от носа, когато се случва по няколко пъти в месеца да се окаже и в резултат на онкологично заболяване в носа и носната кухина. „Ето защо, проблемът не бива да се пренебрегва, а да се търси лекарска помощ", съветва д-р Кирил Пеев.

 

Традиционното лечение и PRP плазмата

 

Към момента лечението на това състояние е твърде традиционно. Обикновено тези състояния у нас се премахват с електрокаутеризация, тоест с обгаряне на лигавицата или се прилага химично обгаряне. И двете процедури се правят с месна упойка. „Отстрани изглежда елементарно, но те крият своите рискове. Ако бъде обгорена прекалено голяма част от лигавицата или бъде обгорена и в двете ноздри, може да се стигне до исхемия на самата лигавица, разкрива опасностите д-р Пеев. Това означава намаляване на кръвообращението в третираната зона, да се стигне до некроза, а оттам и перфорация на носната преграда, която води след себе си низ от други здравословни проблеми", допълва лекарят. И пояснява, че е възможно да изгуби дори обоняние. Оказва се, че такава опасност при прилагането на обогатената на тромбоцити автоложна плазма няма. Нещо повече, на пациента не се налага да бъде хоспитализиран дни наред, нито да спазва някакъв особено строг режим на живот и дейност след прилагането й. Преимущество е и това, че иновативното лечение е безплатно за пациентите. Налага се те да си платят само специалната епруветка за извличане плазмата. Тя струва 70 лева.

 

За когото е подходящ новият метод

 

„Приложение на автоложната плазма, богата на тромбоцити е възможна само при пациенти с предно кървене от носа при носната преграда, казва д-р Пеев и уточнява, че тези кървения могат да бъдат и от задната част на носа, където в резултат на тях могат да настъпят тежки усложнения. Причината е, че кръвта няма как да излезе навън и се стича в гърлото. Нещо повече, по правило при тях пациентът винаги бива хоспитализиран. Случва се обаче да влезе в болница и такъв, който е с предно кървене, което ако е много често, може да доведе до анемия.

Точно тук, за да избегне подобни рискови ситуации, д-р Пеев решил да приложи обогатената плазма. Преди обаче да пристъпи към процедурата, прочел доста научна литература, говорел с колеги от други специалности, които я прилагат. И се убедил – точно PRP може да се окаже ключът към решаване на проблема често кървене от носа без да се пристъпва към електрокаутеризация или химическо изгаряне. За всеки случай се допитал до своя учител в професията доц. Юлиан Рангачев – началник на Първо УНГ отделение „Хирургия глава и шия". Преди време той бил приложил тази техника при пациенти със сух ринит. Оказала се изключително успешна. Затова и д-р Пеев взел категоричното решение да я приложи при страдащи от чести кръвотечения от носа, като регенеративен подход.

 

Речено – сторено, първите крачки

 

Прощъпулникът в прилагането на новия метод д-р Пеев направил преди близо две години. Първите пациенти били информирани, че ще им бъде приложен иновативен подход, като ще им бъде прелята плазма, взета от собствената им кръв. За целта от човека се извличат 10 мл кръв, от която с центрофугиране се извлича само плазмата, богата на тромбоцитии растежни фактори. След това тя се прилага локално, като се инжектира в проблемното място в носа. „Така нямаме никакви опасения за странични реакции или отхвърляне, тъй като тя е автоложен продукт и за пациента няма опасност", поясняха подходът д-р Кирил Пеев. Към момента той вече е приложел този метод на тридесет пациенти, при които той е сработил изключително успешно. От тях рецидивиращо кървене само веднъж в рамките на една година, са получили само двама човека. На останалите не се е налагало да пристъпят повторно кабинета, защото така неудобният проблем с честото кървене от носа за тях вече е в миналото.

 

Какво планира д-р Пеев

 

Д-р Кирил Пеев няма намерение да спре с прилагането на автоложната плазма само при пациенти с рецидивирано кървене от носа. Амбицията му е да продължи и по-нататък. „Доста от преболедувалите КОВИД-19 имат проблеми с обонянието дори след излекуването на болестта. SARS-CoV2 е невротропен вирус и атакува нервната тъкан. При тези пациенти PRP плазмата може да се прилага също локално. Този метод се прилага отскоро в западни клиники, но защо да не се случи и у нас", подсказва намеренията си лекарят. Той посочва, че липсата на обоняние не инвалидизира, но липсата му е доста неприятно. „Понякога човек иска да си отвори хубаво вино, да усети аромата от чашата, но определено ще се почувства ощетен. Защо да не му помогнем, щом колеги по света вече го правят", казва д-р Пеев с усмивка. Все още не е решил когато да започне инжектирането на автоложна плазма и при изкарали КОВИД-19, но уверява, че ще бъде скоро. „Вече подготвяме нещата с колегите", казва лекарят.


Спасиха сърцето на дете с

Спасиха сърцето на дете с "чадърче"

То е на 5 години, с вродена малформация, a интервенцията ще му позволи да живее пълноценно, съобщиха от УМБАЛ „Чирков"
Кои хормони пречат на отслабването

Кои хормони пречат на отслабването

Правилото на „калорийния дефицит" работи, ако сте здрави, имате ли метаболитно разстройство или хормонален дисбаланс, диетите и спортът са напразни усилия, казва д-р Анелия Нанкова
Малко известни рисковe за високо кръвно

Малко известни рисковe за високо кръвно

Около 50% от пациентите с обструктивна сънна апнея имат хипертония, казват кардиолозите от ИСУЛ
Боледуваме тежко заради пропусната профилактика

Боледуваме тежко заради пропусната профилактика

Не е възможно при близо 400 болници да има качествени услуги, но лобисти пречат на промяната на това положение, казва проф. Димитър Шишков
 Апнеята – крадецът на сън

Апнеята – крадецът на сън

Заболяването удря сърцето и причинява внезапна смърт, 40% от засегнатите страдат от хипертония, казва д-р Петър Калайджиев
Нов начин на писане спасява ръката

Нов начин на писане спасява ръката

Изследователите се надяват бъдещият им модел да залегне в педагогиката, първокласниците да учат по него, за да избегнат травми на ръката
Спешен случай размести програмата на УНГ-форум

Спешен случай размести програмата на УНГ-форум

Вместо планувания пациент, се наложи лекарите да оперират на живо 7-годишно дете от Сливен, чиито родители потърсиха в този момент спешна помощ в болница „Тракия"
Статия за детското здраве в Nature с българско участие

Статия за детското здраве в Nature с българско участие

Няма значение за развитието къде живеят малчуганите - в града или на село, а как, показва проучване
Ставаме по-тревожни след смяната на времето

Ставаме по-тревожни след смяната на времето

Постземетръсен синдром обхваща българина, някои ще страдат от него повече от година, предупреди психиатърът д-р Веселин Герев
Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
1 2 3 4 5 ... 53 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че този път опитът за построяване на Национална детска болница ще се увенчае с успех?

Май 2023 Предишен Следващ