Искам думата

НЗОК да поеме изследванията за стерилитет

06-02-2023 13:02
Това се налага, заради сигнал, че все повече млади хора на възраст между 25-35 години се оказват със сериозни нарушена репродуктивна функция, казва омбудсманът проф. Диана Ковачева НЗОК да поеме изследванията за стерилитет
Clinica.bg

press@clinica.bg
До омбудсмана проф. Диана Ковачева е достигнал сигнал, че все повече млади хора у нас се оказват със сериозно нарушена репродуктивна функция. Това стана повод общественият защитник да изпрати препоръка до здравния министър д-р Асен Меджидиев, управителя на НЗОК д-р Йорданка Пенкова и председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Ето какво пише в нея.
Уважаеми господин Меджидиев,

Уважаема госпожо Пенкова,

Уважаеми господин Маджаров,

 

Бих искала да Ви информирам, че към институцията на омбудсмана се обърнаха от Фондация „Искам бебе", която повдига един сериозен въпрос, свързан с репродуктивното здраве. Отбелязва се, че все повече млади хора на възраст между 25-35 години се оказват със сериозно нарушена репродуктивна функция, като се посочва, че това се дължи и на липсата на изследване на яйчниковия резерв в млада възраст при жените.

 

Обръщат внимание, че ако изследването се извършва

 

ежегодно на жените над 18-годишна възраст, това би довело до ясна картина за техния репродуктивен статус и съответно планиране на раждане на дете в съответствие със здравословното им състояние. Предлага се в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса „на всяка жена на възраст от 18 до 35 години да се включи изследване на хормона за оценка на яйчниковия резерв (АМХ)" и се уточнява, че към момента средната цена на изследването на този хормон е в размер на 50 лева, както и че за мъжете на същата възраст, изследването на спермограмата е на стойност 70 лева.

 

По повод повдигнатия въпрос, бих искала да отбележа,

 

че омбудсманът е ангажиран с намирането на решения на проблемите, имащи отношение към репродуктивното здраве и асистираната репродукция. В тази връзка смятам, че навременната профилактика и своевременното установяване на репродуктивни проблеми при жената, както и при мъжа е важно, за да могат в много по-ранен етап да имат информация за здравния си статус и да могат да вземат необходимите мерки, с оглед на планиране на бременност и раждане на здраво дете.

 

За съжаление, към настоящия момент няма данни

 

и не се води статистика, колко от жените и мъжете в млада възраст са с репродуктивни проблеми, тъй като изследването на яйчниковия резерв най-често се извършва едва при кандидатстване за инансиране на дейности по асистирана репродукция. Така жените разбират за тях твърде късно с произтичащия от това разход на публични и лични средства, а понякога и до невъзможност да имат деца. В същата ситуация, с късното установяване на репродуктивни проблеми са оказват и мъжете.

 

Смятам, че при съществуващата демографска криза

 

и все по-застаряващото население в страната ни, органите на държавната власт трябва да полагат повече усилия в търсене на решения и вземане на мерки, насочени към промоция на здравето и профилактика на заболяванията, отнасящи се до фертилитета. В тази връзка Ви препоръчвам да предприемете необходимите действия за включване в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса на изследвания за оценка на яйчниковия резерв при жената и изследване на спермограмата на мъжа, които да се извършват ежегодно.

 

Бих искала да отбележа, че е важна ролята на

 

общопрактикуващите лекари, които трябва да информират гражданите и да ги насочват към извършване на профилактични изследвания във връзка с репродуктивното им здраве.

Убедена съм, че това ще допринесе за по-добрия здравен статус на гражданите и повишаване на раждаемостта в страната ни.


 С уважение, Проф. д-р Диана Ковачева

  Омбудсман на Република България


Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 413 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ