браво

Наши медици спасиха живота на македонец

06-02-2023 12:46
В три държави отказали да оперират трахеята на 24-годишния Денис Кралевски, но хирурзите в УМБАЛ "Св. Анна" се пребориха за живота му със сложна и рядка интервенцияНаши медици спасиха живота на македонец
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Екип от лекари на УМБАЛ „Света Анна" в София спаси живота на млад мъж от Северна Македония с изключително сложна и рядка операция, след като колегите им от три съседни държави не се наеха да го направят. В резултат на интервенцията 24-годишният Денис вече може да диша нормално, съобщиха днес от лечебното заведение.
Преди да попадне в София, реномирани болници в Скопие, Любляна и Белград, са отказали да направят сложната операция заради изключително високия риск. Това каза пред clinica шефът на екипа, който я е осъществил - д-р Станислав Йорданов от Отделението по уши, нос и гърло.

 

„Операцията наистина беше много рискова.

 

Можеше да е фатална, но животът на пациента реално беше застрашен, защото той дишаше трудно и се задъхваше тежко на всеки три-четири крачки", поясни д-р Йорданов. Младият мъж бил докаран в „Света Анна" от близките си. Причината са задухът, който реално заплашвал живота на мъжа били тежко увредените трахея и гръклян в резултат на катастрофа с мотор в Северна Македония. В резултат 24-годишният Денис Кралевски едва останал жив в края на юни миналата година.

 

Повече от месец той прекарва в кома в болница

 

в Скопие. Заради увредените дихателни пътища скоро след това дишането му започва да се влошава. Младият мъж започнал да страда от задух до такава степен, че на моменти не успявал да си поеме въздух. С всеки изминал месец състоянието му се влошава. Денис отпаднал и стигнал до там, че не можел да извършва елементарни битови дейности, не можел дори да се самообслужва.

Д-р Станислав Йоранов предлага единственото възможно решение за спасяването на младия мъж - да му се направи крикотрахиална резекция.

 

Тази интервенция се прави изключитено рядко

 

в България. Една от болниците, където тя се прилага е „Света Анна". „Тази операция е много сложна, но и много рискована. Висок е процентът да настъпят усложнения, като увреда на говора, на дишането и да се наложи извеждането на трайна трахеостома, за да може човек да си поема въздух. Точно заради това малко колеги се наемат да я правят. Затова и в Северна Македония, Словения и Сърбия не са се наели да я направят", разказва д-р Йорданов. Признава си, че доста се е притеснявал, но нямал никакви колебания. Трябвало да се пристъпи към нея, защото точно крикотрахиалната резекция била единственото решение да бъде спасен живота на 24-годишният мъж.

 

В операционната на 20 януари влизат едни от най-добрите

 

лекари на болница „Света Анна". Освен д-р Светослав Йорданов, който е шеф на екипа. Сред останалите лекари в него са светилото в областта на УНГ доц. Димитър Конов и безспорният авторитет в областта на реанимацията и анестезиологията проф. Димитър Николаков.

За да възстановят дишането на Денис и го върнат към живота, но и да не го превърнат в чудовище с неестетично изпълнение лекарите правят нещо невероятно. Те избягват поставянето на трахеостома, която е доста по-лесен начин за действие при такива проблеми. Вместо това те се наемат да възстановят увредените трахея и гръклян в резултат на катастрофата.

 

За ювелирната реконструкция те отделят част от трахеята

 

и част от гръкляна. „Подлежащите на корекция тъкани се коригират. След това се прави анастомоза, тоест свързване, между здравата част на трахея и гръкляна. Така всичко остава вътре, скрито без външни неестетични конструкции, разказва д-р Йорданов. Всичко се извършва невероятно прецизно и, както вече споменах, крие рискове. В случая с Денис всичко мина като по ноти. Няма никакви увреждания. Диша нормално, храни се, говори, разхожда се", разказва с усмивка на удовлетворение след тежката работа д-р Йорданов. Самата операцията продължила близо пет часа.

 

„Няма да крия притесненията си. Нощи след това не спях.

 

 Като влезе в болницата, първо се интересувах, как са нещата при Денис, защото от добрия герой можех да се превърна и в лошия", не крие страховете си лекарят. Най-голямата му радост била, когато преместили пациента от реанимацията в отделението. „Като ме видя на вратата, ме посрещна с такава широка детска усмивка, че от мен паднаха всички притеснения. Това е и най-голямата ми награда след тревогите, които преживях с този пациент", казва още д-р Йорданов. Колкото до това, колко е излязла операцията, както се питат някои от персонала в болницата, тя не е струвала нищо на Денис Кралевски от Северна Македония. Макар, че близките му били готови на всичко, за да бъде спасен той, не се наложило да плащат нищо, защото той има и българско гражданство и е с плащани редовно здравни осигуровки.

 

В петък, на 3 февруари, младият мъж бе изписан от болница

 

„Света Анна" и още същия ден отпътува за родината си. За разлика от преди два месеца, той стигна на собствен ход от стаята до асансьра макар и бавно, но без задъхване. По думите на д-р Йорданов ще се налага на първо време да спазва режим, да не се преуморява, да прави разумни и кратки разходки. След месец, когато дойде на първия контролен преглед, ще стане ясно дали той е спазвал препоръките на своя лекар. По думите на д-р Йорданов той ще бъде стриктен в изпълнението им, защото вече е претърпял ужаса и знае до какво води безумното препускане на две колела по пътищата. На Денис Кралевски предстоят и други идвания в болницата. След катастрофата с мотора миналото лято той е с увреждане на крака – замята го, трудно подвижен е.

 

Затова, следващата операция, вече травматологична

 

и ортопедична ще бъде след няколко месеца. Дотогава той трябва да се възстанови напълно от крикотрахиалата резекция, както се нарича преживяната сега интервенция.

„По пътищата се случват безумия. Превърнахме се в лекари на катастрофирали в резултат на собственото си безумно поведение, в лекари на престъпници, които се стрелят по пътищата, държат се брутално и нехаят за човешкия живот, ядосва се съвсем не на шега д-р Светослав Йорданов. Хора, човешкият живот има цена, пазете го. Време е да се вземат строги мерки срещу нарушителите така, както е в САЩ, където живял – нарушаваш, плащаш глоба и дори влизаш в затвора. След като тук, в България, не проумяваме с добро, време е да се пристъпи към крути мерки срещу нарушителите на пътя", заявява лекарят, който не минава ден без да лекува точно пострадал от ПТП.


Всеки 4-ти първолак в София с проблем с очите

Всеки 4-ти първолак в София с проблем с очите

Най-често се оказва късогледството, което има пряко отношение със слабата осветеност на класните стаи
14 искат да учат за парамедици във ВМА

14 искат да учат за парамедици във ВМА

Това е вторият випуск, който ще премине курс за придобиване на тази професия, обучението е два срока
Безплатни прегледи в Майчин дом

Безплатни прегледи в Майчин дом

Консултациите ще са за инконтиненция атрофии в областта на репродуктивните органи и др., казват от лечебното заведение
Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
И МБАЛ-Разград с прегледи по селата

И МБАЛ-Разград с прегледи по селата

МЗ поема ангажимент да съдейства за реновирането на вътрешното отделение и на отделенията по пулмология и по ортопедия на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в областта
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
Месец на денталната профилактика на децата

Месец на денталната профилактика на децата

Той ще се провежда Пловдив и започва утре с празника "Красива усмивка", съобщиха от Медицинския университет в града
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
Спасиха млад мъж със сложна операция в Пловдив

Спасиха млад мъж със сложна операция в Пловдив

36-годишният пациент е страдал от тежка инфекция на мозъка, интервенцията е извършена в УМБАЛ „Св. Георги"
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
1 2 3 4 5 ... 603 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ