Важно

За да няма рак - Европа без тютюн!

03-02-2023 18:20
Ако не се вземат незабавни мерки, загубените от заболяването човешки животи в континента ще се увеличи с над 24% до 2035 г., казват от Европейската мрежа за превенция на пушенетоЗа да няма рак - Европа без тютюн!
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ако не предприеме незабавни решителни действия, Европа ще увеличи с повече от 24% броя на загубените от рак човешки животи до 2035 г. За да предотврати това, ЕС трябва да се освободи от тютюна. За това предупреждава Европейската мрежа за превенция на тютюнопушенето (ENSP) по повод на Световният ден за борба с рака, 4 февруари. От българска страна в ENSP членува Коалицията за живот без тютюн.
Нови препоръки за преодоляване на раковите заболявания, включващи мерки за постигане на среда без тютюнев дим, за постигане на европейско поколение без тютюн до 2024 г. обеща Еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириакидес. "Чрез Европейският план за победа над рака ние се ангажирахме да направим истинска промяна за пациентите с рак и техните семейства, за всички европейски граждани", заяви Кириакидес при откриването на Конференцията за борба с рака и премахване на неравенствата в грижите за онкологичните заболявания, проведена в Стокхолм.

 

Без рак = без тютюн

 

Ракът остава сериозна заплаха, засягаща живота на европейците, сочат данните на ENSP. Подобренията на социалните условия, развитието на здравеопазването и благосъстоянието на континента доведоха до увеличаване на продължителността на живота на населението. Днес в Европа живее десета от световното население, но в нея е и една четвърт от случаите на рак в света, което сериозно уврежда живота на засегнатите и техните семейства, и оказва голям натиск върху здравните и социални системи и икономики на държавите-членки.

Европейският план за победа над рака указва, че Европа спешно се нуждае от обновен и ефективен ангажимент за превенция на рака, лечение и грижи, който идентифицира нарастващите предизвикателства и създава възможности за преодоляването им, включително развитието на грижите за болните.

Добре документирано е, че употребата на тютюн е тясно свързана с редица злокачествени заболявания. В тютюневия дим се съдържат над 60 канцерогена, които водят до развитие на рак в белите дробове и най-малко на 16 други места в човешкото тяло. 27% от всички видове рак се дължат на употребата на тютюн. Това е водещ причина, която може да бъде предотвратена.

Чрез премахване на всякакви форми на употреба на тютюн и никотин, девет от всеки десет случая на рак на белите дробове могат да бъдат избегнати. Последните данни също така показват, че особено в по-младите възрастови групи, ракът на белия дроб е една от водещите форми (на първо място при мъжете, на второ място при жените, след рака на гърдата).

 

При рак незабавно спрете тютюнa и никотинa

 

По-добре късно, отколкото никога. Скринингът и/или диагностицирането на рак, особено на белите дробове, е момент на "отваряне на очите". Тогава може успешно да се представят на пациентите доказателствата, че тютюнопушенето води както до възникването, така също и до по-неблагоприятни резултати от лечението на раковото заболяване. И да им се помогне да осъзнаят, че могат да помогнат за подобряване на ефективността на лечението и да подобрят цялостно здравето си чрез приемане на подкрепа за отказване от тютюнопушене, по програми, базирани на доказателства.

Пушачи заболели от рак имат намален терапевтичен отговор, повече рецидиви и повече усложнения при лечението, включително проблеми със заздравяването на рани, инфекции, сърдечно-съдови усложнения и развитие на вторично злокачествено заболяване.

 

За поколение без тютюн в Европа

 

Европейската комисия е решена да предложи и подкрепи действия за постигане на „'Поколение без тютюн', при което по-малко от 5% от населението употребява тютюн до 2040 г." и така да намали тежестта от заболяванията, причинени от тютюнопушенето, включително рак. Това ще бъде постигнато чрез стриктно прилагане/преразглеждане на законодателството на ЕС за контрол на тютюна и адаптирането му към новите развития и пазарни тенденции, включително по-строги правила за новите продукти, които се очакват и тази година. В съответствие с приоритетите на Европейската комисия, Европейската гражданска инициатива „Околна среда без тютюн и първото европейско поколение без тютюн до 2030 г.", ръководена от No Fumadores и ENSP, стартира на 26 януари 2023 г., като форма на участие на гражданите в създаването на европейски политики. Подписи от България се събират ТУК.


Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

(Не)успешен гамбит с шефа на НЗОК

(Не)успешен гамбит с шефа на НЗОК

От ГЕРБ поискаха да се гласува оставката на Станимир Михайлов, междувременно той я оттегли, развръзката предстои

Следва отпадане на лимитите и в ЗЗО

Следва отпадане на лимитите и в ЗЗО

Вероятно Националната здравноосигурителна касата няма да има затруднения с изплащането им, казва Красимир Грудев
Решението на КС има директен ефект

Решението на КС има директен ефект

Трябва да приключи и спряното дело във ВАС, но са налице редица правни механизми, с които може да се ревизират финансовите параметри на НЗОК - резерв, трансфери, казва проф. Дарина Зиновиева
ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

Това показва заключението на Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност
Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 118 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ