Важно

За да няма рак - Европа без тютюн!

03-02-2023 18:20
Ако не се вземат незабавни мерки, загубените от заболяването човешки животи в континента ще се увеличи с над 24% до 2035 г., казват от Европейската мрежа за превенция на пушенетоЗа да няма рак - Европа без тютюн!
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ако не предприеме незабавни решителни действия, Европа ще увеличи с повече от 24% броя на загубените от рак човешки животи до 2035 г. За да предотврати това, ЕС трябва да се освободи от тютюна. За това предупреждава Европейската мрежа за превенция на тютюнопушенето (ENSP) по повод на Световният ден за борба с рака, 4 февруари. От българска страна в ENSP членува Коалицията за живот без тютюн.
Нови препоръки за преодоляване на раковите заболявания, включващи мерки за постигане на среда без тютюнев дим, за постигане на европейско поколение без тютюн до 2024 г. обеща Еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириакидес. "Чрез Европейският план за победа над рака ние се ангажирахме да направим истинска промяна за пациентите с рак и техните семейства, за всички европейски граждани", заяви Кириакидес при откриването на Конференцията за борба с рака и премахване на неравенствата в грижите за онкологичните заболявания, проведена в Стокхолм.

 

Без рак = без тютюн

 

Ракът остава сериозна заплаха, засягаща живота на европейците, сочат данните на ENSP. Подобренията на социалните условия, развитието на здравеопазването и благосъстоянието на континента доведоха до увеличаване на продължителността на живота на населението. Днес в Европа живее десета от световното население, но в нея е и една четвърт от случаите на рак в света, което сериозно уврежда живота на засегнатите и техните семейства, и оказва голям натиск върху здравните и социални системи и икономики на държавите-членки.

Европейският план за победа над рака указва, че Европа спешно се нуждае от обновен и ефективен ангажимент за превенция на рака, лечение и грижи, който идентифицира нарастващите предизвикателства и създава възможности за преодоляването им, включително развитието на грижите за болните.

Добре документирано е, че употребата на тютюн е тясно свързана с редица злокачествени заболявания. В тютюневия дим се съдържат над 60 канцерогена, които водят до развитие на рак в белите дробове и най-малко на 16 други места в човешкото тяло. 27% от всички видове рак се дължат на употребата на тютюн. Това е водещ причина, която може да бъде предотвратена.

Чрез премахване на всякакви форми на употреба на тютюн и никотин, девет от всеки десет случая на рак на белите дробове могат да бъдат избегнати. Последните данни също така показват, че особено в по-младите възрастови групи, ракът на белия дроб е една от водещите форми (на първо място при мъжете, на второ място при жените, след рака на гърдата).

 

При рак незабавно спрете тютюнa и никотинa

 

По-добре късно, отколкото никога. Скринингът и/или диагностицирането на рак, особено на белите дробове, е момент на "отваряне на очите". Тогава може успешно да се представят на пациентите доказателствата, че тютюнопушенето води както до възникването, така също и до по-неблагоприятни резултати от лечението на раковото заболяване. И да им се помогне да осъзнаят, че могат да помогнат за подобряване на ефективността на лечението и да подобрят цялостно здравето си чрез приемане на подкрепа за отказване от тютюнопушене, по програми, базирани на доказателства.

Пушачи заболели от рак имат намален терапевтичен отговор, повече рецидиви и повече усложнения при лечението, включително проблеми със заздравяването на рани, инфекции, сърдечно-съдови усложнения и развитие на вторично злокачествено заболяване.

 

За поколение без тютюн в Европа

 

Европейската комисия е решена да предложи и подкрепи действия за постигане на „'Поколение без тютюн', при което по-малко от 5% от населението употребява тютюн до 2040 г." и така да намали тежестта от заболяванията, причинени от тютюнопушенето, включително рак. Това ще бъде постигнато чрез стриктно прилагане/преразглеждане на законодателството на ЕС за контрол на тютюна и адаптирането му към новите развития и пазарни тенденции, включително по-строги правила за новите продукти, които се очакват и тази година. В съответствие с приоритетите на Европейската комисия, Европейската гражданска инициатива „Околна среда без тютюн и първото европейско поколение без тютюн до 2030 г.", ръководена от No Fumadores и ENSP, стартира на 26 януари 2023 г., като форма на участие на гражданите в създаването на европейски политики. Подписи от България се събират ТУК.


Лекарствата по каса на косъм от април

Лекарствата по каса на косъм от април

Причината е, че Българският фармацевтичен съюз не е съгласен с промени в договора, а без него аптеките няма как да продават реимбурсираните медикаменти

Скъсайте с тютюневите покани

Скъсайте с тютюневите покани

Такъв апел за медицинска, управленска и гражданска доблест изпратиха от „За живот без тютюнев дим" до президента Румен Радев и министрите на здравеопазването и околната среда
Сестрите в Шотландия с нови заплати

Сестрите в Шотландия с нови заплати

Профсъюзът им, както и този на акушерките приеха предложението на правителството за 6.5% увеличение на възнагражденията от април и така се прекратява заплахата от стачки
Пролетни хирургични дни в Русе

Пролетни хирургични дни в Русе

Те ще се проведат в периода между 24 и 26 март, oчаква се над 200 специалисти от страната и чужбина да вземат участие
Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

Миналата седмица лекарите в "Проф. Ал. Чирков" направиха сложна операция, при която отстраниха огромен тумор на сърцето. Често ли идват толкова усложнени пациенти, какво е нивото на кардиохирургията ни, попитахме проф. Димитър Петков. 

Гратисен период за промени в търговете с лекарства

Гратисен период за промени в търговете с лекарства

До 25 октомври тази година дистрибуторите в тях ще могат да кандидатстват не по всички позиции

Лекари от Бургас даряват кръв

Лекари от Бургас даряват кръв

Те са от университетската болница, а акцията е насочена към болни без близки, медиците призоваха и колегите им от други лечебни заведения да се включат
Нови пенсии за 335 932 работещи

Нови пенсии за 335 932 работещи

Служебното преизчисляване ще важи от 1 април, казват от Националния осигурителен институт
Плащаме още скъпи лекарства по реда за нерегистрирани

Плащаме още скъпи лекарства по реда за нерегистрирани

За два месеца здравните власти са одобрили нови пет медикамента в списъка, терапията с някои от тях е около $400 000 на година

Парите за областните болници с бюджета за 2023

Парите за областните болници с бюджета за 2023

Финансирането тази година се предвижда да е от 25 януари до 31 декември, предвижда МЗ

1 2 3 4 5 ... 80 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ