Меню
индекс

Модерното лечение на инсултите още куца

06-02-2023 06:28
Въпреки че тромболизите отново минаха 1000 през миналата година, те са в пъти по-малко от възможното, показват данните в Индекс на болницитеМодерното лечение на инсултите още куца
Clinica.bg

press@clinica.bg

Модерното лечение на исхемичните инсулти у нас продължава да куца. В пъти по-малко от възможното са били осъществените тромболизи през миналата година у нас, а броят на тромбектомиите е под 50. Това показва анализ на „Индекс на болниците" върху данните на здравната каса за дейността на лечебните заведения през 2022 г.

Общо 41 858 са случаите на исхемични инсулти, които са били лекувани в 130 болници у нас през миналата година. Те са с над 2000 повече в сравнение с предходната година. Процентите на пациентите, които са получили модерно лечение под формата на тромболиза или тромбектомия обаче, остават изключително ниски – 2.5% и 0.1%. Реално увеличение спрямо 2021 г. при приложението на тези модерни методи няма.


Тромболизите


През миналата година 87 или две три от всички 130 болници с договор със здравната каса за лечение на исхемични инсулти са заявили желание да правят и тромболизи. Реално обаче тази процедура са осъществявали едва половината – 44 болници. В тях са извършени общо 1030 тромболизи или модерното лечение е било приложено при 2.5% от всички пациенти. В същото време според различни медицински проучвания показани са тромболиза са над 20 и дори над 24 процента от всички пациенти с инсулт, като средният процент на тромболизи в ЕС е 10. На практика това означава, че у нас процедурата се прилага няколко пъти по-рядко от възможното, което възпрепятства намаляването на инвалидизацията им.


Най-добрите


За поредна година лидер в тази дейност е УМАБЛ „Св. Анна" в София, където са извършени 277 от всички тромболизи в страната. След нея се нареждат областните болници в Хасково, Кърджали, „Св. Марина" във Варна, „Св. Георги" и „Св. Пантелеймон" в Пловдив, „Медика" в Русе, Пирогов. (Данните за всички лечебни заведения за 2022 г. може да видите тук.)


Интервенционално лечение


Още по-лошо от тромболизите е положението при тромбектомиите. Интервенционалното лечение се прилага при пациенти, при които тромболизата не е успяла да помогне и да премахне тромба. Счита се, че то е показано при около 10% от пациентите с инсулти. За изминалата година обаче у нас има едва 49 тромбектомии в 4 болници – „Св. Анна", Пирогов и „Аджибадем Сити Клиник Токуда" в София, както и в „Св. Марина" във Варна. В останалите три болници с договор за тази дейност с касата – ВМА и „Св. Ив. Рилски" в София, „Св. Георги" в Пловдив, „Сърце и Мозък" в Плевен, няма извършена нито една процедура. И тук лидер в интервенциите е „Св. Анна"- 32 тромбектомии, следвана от Пирогов – 12.


Надежда


Причините за ниския процент на тромболизи и тромбектомии у нас са различни. От една страна те са следствие на общото лошо състояние на здравната ни система, липсата на достатъчно добра спешна помощ, както и на факта, че не са много болниците, които имат реална 24-часова организация на работа. От друга страна обаче те са следствие и на неглижирането на проблема от властите години наред. Надежда за приоритезирането на инсултите за първи път се появи през миналата година с приемането на Плана за възстановяване, където е заложено изграждането на 10 „строук" центъра в страната, както и за подобряване на тази дейност в останалите болници.


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ